Sublocotenentul Turcu Constantin, eroul ialomițean pe Frontul de Est și pe Frontul din Vest în al doilea război mondial

 

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI ROMÂNE

Sublocotenentul Turcu Constantin, eroul ialomițean pe Frontul de Est și pe Frontul din Vest în al doilea război mondial

Pe 25 Octombrie s-a sărbătorit Ziua Armatei Române, una dintre cele mai importante sărbători naționale, în care poporul român își omagiază armata, faptele ei de arme din trecut, dar și din prezent.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală.

Printre soldații care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial au existat și soldați ialomițeni. Sublocotenentul Turcu Constantin s-a remarcat atât în luptele de pe frontul de est, cât și în cele din vestul țării.

Turcu Constantin s-a născut în data de 6 ianuarie 1917, în comuna Ciulnița. Educația și-a primit-o la Școala primară de băieți din Slobozia (1923-1928), urmând ulterior cursurile Școlii Normale de Învățători din Călărași și a celei din Târgoviște, până în anul 1936, la absolvire.

Cariera în sistemul de învățământ și-a început-o în anul 1940, ca învățător suplinitor în satul Libertatea, județul Ialomița. A continuat apoi, mai departe de casă, în comuna Zîmbrei din Basarabia, pentru ca din 1945 să se transfere la Școala nr. 2 din Slobozia, oraș în care a devenit și inspector școlar.

Activitatea educațională s-a împletit în această perioadă cu cea militară. După îndeplinirea serviciului militar în regimentul 11 Siret de Dorobanți de la Galați (1938), Turcu Constantin urmează Școala de ofițeri de rezervă nr. 2 din Bacău, unde (în prima jumătate a anului 1939) primește gradele de fruntaș, caporal și sergent TR. În luna noiembrie a aceluiași an este numit sublocotenent în rezervă. Slt. Turcu va fi mobilizat de mai multe ori în timpul luptelor din cel de-al doilea război mondial în cadrul regimentului 11 Dorobanți, regiment în cadrul căruia va lupta la est de Nistru până la 23 august 1944. După această dată, va participa pe frontul de vest, fiind rănit în confruntările de la vest de Tisa în decembrie 1944.

În urma acestor evenimente, la 27 august 1945 va fi declarat invalid de război. Meritele și faptele de vitejie săvârșite pe cele două fronturi de către slt. Turcu au fost răsplătite cu numeroase ocazii prin acordarea de distincții militare: Ordinul Militar Mihai Viteazul, cls. III; Ordinul ,,Coroana României” cu Spade în gradul de Cavaler cu panglică de ,,VIRTUTE MILITARĂ”; Ordinul Steaua României cu Spade în gradul de Cavaler cu panglică de virtute militară și Frunză de Stejar; Ordinul Apărarea Patriei, cls. III; Medalia ,,Pentru victoria împotriva Germaniei în timpul marelui război pentru apărarea Patriei” 1941-1945; Medalia ,,Eliberarea de sub jugul fascist”; Medalia ,,A XXV-a aniversare a eliberării Patriei”. Medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945”

Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” este cea mai înaltă distincție militară de război a României. Acesta a fost instituit de către regele Ferdinand prin Înaltul Decret în 26 septembrie 1916 și era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1, acesta era organizat pe trei clase III, II și I. (foto centru)

Această decorație, dar și alte obiecte de importanță istorică care au aparținut familiei sale, au fost donate Muzeului Județean Ialomița de către fiica slt. Turcu Constantin, doamna profesor Turcu Simona.

Muzeograf,

Mioara MARIN


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved