STRÂNGEREA GUNOIULUI CA VOCAȚIE DRAMATICĂ ȘI EUROPEANĂ

Luminița Arhire

ART EMIS ACADEMY

Doamna Natalie Ester! Hei! Bre, doamnă actriță! Mata nu vezi că „singurul bebelus albă din Guadelupe” are nevoie de prospătură la strâns gunoaiele din Sectorul 1? Mă așteptam să ieși în stradă echipată cu șorț regulamentar, cu măturoi, cuști metalice pentru strâns șobolanii, deodorante, capcane pentru căpușe, fumigene pentru țânțari etc. și, evident, cu un șuvoi de lacrimi pe obraz, adică exact ca atunci când, îndurerată peste măsură, strângeai gunoiul rămas de la mitingul lu’ Pesedeu, din iunie 2018! Și declarai, printre suspine: „Asta e România lui Dragnea, asta e România pe care o vor! Şi a lui Firea. Asta e România PSD-ului! Şi eu nu am de gând să trăiesc în România lor, dar vreau să rămân aici şi să schimb România aşa cum pot. Fiecare ar trebui să facă asta”[1].

Hai, dragă, că nu mai e România lu’ Dragnea și a lu’ Firea, acum e România lu’ ăia buni! Dar, în ciuda acestei realități complexe, parcă iar e momentul să schimbi ceva. Că azi-mâine aniversezi trei ani de când plângeai de se scutura cămașa pe tine strângând la Pet-uri pesediste… și cred că e timpul să produci din nou emoție populară!

Cu aceste gânduri și sperând să găsesc filmulețe cu Natalie Ester smiorcăindu-se și strângând la gunoaie, cu tragismul său desăvârșit, în Sectorul 1, în timp ce „singura bebeluș albă din Guadelupe” joacă șah, relaxată, cu Gary Kasparov, intru pe pagina doamnei și… ce să vezi! Nici gând de acțiune patriotică de strâns gunoaie! În schimb, un mic promo pentru acțiunea primarului Radu Mihaiu, de la Sectorul 2: „Nu uitați. Azi și mâine, între orele 10-14, atelierele de lucru privind regenerarea urbană a zonei Colentina-Mașina de Pâine, se mută direct în stradă. Ne consultăm cu voi, cei care locuiți în cartierul respectiv, pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele punctuale cu care vă confruntați zi de z”.

… o mică indignare că „trolii” îl susțin pe Daniel Băluță de la Sectorul 4, câteva pupături în cur, cu mantă, pentru doamna Codruța Kovesi, câmp de maci înfloriți, ca pe orice pagină care se respectă și o piesă mișto cu TAXI, dar nu piesa care trebuie, adică nu piesa „Să plouă”, cea în care Dan Teodorescu cânta atât de frumos: „Să plouă, la primărie,/ Poate mai curăță din murdărie/ Să plouă!” (bine, cântecul fiind compus în 2009, încă nu văzuse Dan Teodorescu taifunul Clocotilda deasupra Sectorului 1 și mai credea, în naivitatea lui, că lucrurile se pot rezolva cu o simplă ploaie!)

Doamna Ester, nț! nț! nț! nu-mi place… Unde vă este spiritul civic? Unde vă este dramatismul specific strângerii gunoaielor? Unde vă este entuziasmul tineresc în colectarea diferențiată a deșeurilor? Unde vă este puterea de convingere? Adică, să n-o faceți de una singură, ci să-i mobilizați și pe Marius Manole, Tudor Chirilă, Mihai Călin, Oana Pellea și Victor Rebengiuc?

Și apropo de Victor Rebengiuc, ia vedeți dumneavoastră mai jos cam ce mai zice domnul acesta puternic angajat din punct de vedere civic:

Sebastian Zachmann: „Vă lipsește ceva din comunism, domnule Rebengiuc?”

Victor Rebengiuc: „Mie? Absolut nimic… absolut nimic… În nopțile de Înviere aveam ședințe (n-avea, că nu era membru P.C.R. – n.n.), de Crăciun venea Moș Gerilă (nu-i adevărat, că la mine venea Moș Crăciun, Moș Gerilă venea pe 21-22 decembrie, când se intra în vacanța de iarnă – n.n.)… Nu regret nimic… a fost o perioadă de minciună îngrozitoare și nu am ce să regret… Era o boală pe vremea aceea pe pensionari… toată lumea avea… pentru că oamenii stăteau la lucru și pensionarii stăteau la coadă. Și până să vină oamenii de la lucru, să cumpere și ei, să le rămână și lor, nu mai găseau nimic… era o ură pe pensionari, îngrozitoare… (dacă atunci era «o ură pe pensionari, îngrozitoare »… azi, oare, cum vi se pare, domnu’ Rebengiuc? – n.n.). Am avut, totuși, un avantaj pe vremea aia… fiind actor te mai cunoștea lumea și te mai ajuta” (ei, până la urmă, hai că n-a fost chiar așa de rău… – n.n.)

Sebastian Zachmann: „Și-ți mai dădea, ceva, pe sub mână…”

Victor Rebengiuc: „Te mai ajuta… se mai întâmpla și eu aveam o relație de genul ăsta acolo… (în Piața Obor – n.n.) cineva care mi-a zis: « Ce cauți domnu’ Rebengiuc? » «Păi, mai caut și eu carne…» «Păi, vino…» și mi-a dat atuncea…” .

Sebastian Zachmann: „Ați simțit vreodată să mai repetați acel gest, cu hârtia igienică, în ultimii 30 de ani?”

Victor Rebengiuc: „Păi, da…” [1]...

Păi, da, domnu’ Rebengiuc, eu vă înțeleg, că și mie îmi vine uneori să pun sulul de hârtie igienică pe masa unor actori…

––––––––––––

[1] DIGI 24. Ro – 11 iunie 2018

[2] Insider politic, la PrimaTV – 30 mai 2021.

 

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved