Stelnica, în continuă dezvoltare

 

Costel Brateș este noul primar al comunei Stelnica. Nu se află însă la primul mandat. Cât timp s-a aflat în fruntea administrației publice locale, lucrurile au decurs normal, iar proiectele derulate au contribuit la îmbunătățirea calității vieții oamenilor.

Așadar, nu are cum să fie altfel în următorii ani, ba dimpotrivă, poate să fie chiar mai bine. Într-un interviu pe care ni l-a acordat, domnul Brateș a vorbit despre dezvoltare, despre proiectele pentru comunitate și despre ce-și dorește să facă anul acesta.

  • Domnule primar, am trecut prin localitatea dumneavoastră de câteva ori și am observat că tot timpul se lucrează la câte ceva, se sapă șanțuri, se pietruiește, aveți și câteva străzi asfaltate…

  • Sunt lucrări necesare pentru comunitatea din Stelnica pe care noi trebuia să le executăm. Avem foarte multe alte lucruri de făcut, dar lipsa fondurilor masive ne îngreunează dezvoltarea. În ultima perioadă, și mă refer aici la ultimele luni ale anului trecut, am reabilitat drumurile comunale. Stelnica a primit 100 de mii lei de la Consiliul Județean Ialomița pentru reabilitarea acestora, sens în care am contractat proiectarea, am achiziționat lucrarea de pe SICAP și lucrarea a fost efectuată. Am asfaltat o porțiune de 120 de metri liniari, de-a lungul căreia s-a lucrat și la construcția de rigole cu subtraversările aferente către canalul de desecare de la Stelnica.

Parteneriat cu Feteștiul pentru un proiect de rețele inteligente de gaze

  • Știu că sunteți într-un parteneriat cu municipiul Fetești pentru un proiect de gaze. Ce ne puteți spune?

  • Este adevărat că am încheiat un contract de parteneriat cu municipiul Fetești pentru un proiect de rețele inteligente de gaze care a fost deja depus. Există 560 de solicitări din partea cetățenilor la care se adaugă instituțiile publice. Trebuie să ne protejăm pădurile, iar lemnul va fi din ce în ce mai greu de achiziționat, iar varianta gazelor este soluția optimă pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor din localitatea noastră. Vor scăpa de grija achiziționării lemnelor pentru foc, de spartul lor, pentru că sunt bătrâni pentru care această muncă a devenit dificil de realizat.

  • În ceea ce privește sistemul de canalizare, ați reușit să finalizați branșarea cetățenilor la rețea?

  • S-a semnat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița un contract în valoare de 200 de mii de lei, pentru branșamente la canalizare, stația de epurare și canalizarea fiind recepționate în urmă cu câțiva ani. Aceste branșamente s-au realizat în două etape, câte 120 pe fiecare tranșă ca să îi spun așa, și există finanțare pentru alte 120, pentru care am realizat proiectul. Urmează ca pe două dintre străzi, respectiv Bisericii și Pantelimon, din satele Stelnica și Maltezi, să se efectueze racordurile pentru că acestea vor intra în asfaltare. Cu aceste 120 de branșamente ajungem la un număr de 360 de gospodării conectate la rețeaua de canalizare și de anul acesta vom face din nou racordări la rețea, ca să o punem în funcțiune. În paralel lucrăm la documentația care va fi depusă la ANRSC ca să se avizeze tariful, astfel încât să obținem licența pentru serviciul de canalizare.

Ne dorim să gestionăm deșeurile în regim propriu”

  • Știu că depuneți eforturi pentru a vă gestiona singuri deșeurile. Ne puteți spune ce faceți mai exact în sensul acesta?

  • Așa este, dar pentru început trebuie să vă spun că am reluat procedura pentru a fi depusă din nou la ANRSC documentația pentru avizarea sistemului de gospodărire a deșeurilor. Autoritatea locală din Stelnica a achiziționat o autogunoieră, pentru că are un serviciu propriu de colectare a deșeurilor.

  • Ne dorim foarte mult să gestionăm deșeurile în regim propriu, așa cum ați spus și dumneavoastră. Noi am avut probleme cu operatorul de salubritate timp de trei luni. A plecat din diferite motive și noi am rămas cu gunoiul neridicat. Eram disperat și așa am găsit soluția de a ne gospodări singuri. Odată cu <<punerea pe picioare>> a acestui serviciu, vom face inclusiv colectarea selectivă, vom colecta tot, mai ales că există taxa pe persoană.

  • Mai mult decât atât, vom achiziționa un tractor cu remorcă, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea transportului resturilor vegetale, dar nu numai, la platforme, astfel încât să păstrăm curățenia și să protejăm mediul.

  • Cum v-ați pregătit pentru sezonul rece?

  • Nu putea să ne prindă nepregătiți, pentru că, indiferent cât a fost de cald, iarna este imprevizibilă. Așadar, am achiziționat material antiderapant, am achiziționat o lamă nouă, o sărăriță, iar anul acesta intenționez, așa cum am spus anterior, să cumpăr un tractor cu remorcă, în afară de buldoexcavatorul pe care îl avem și care să ne ajute la ceea ce avem noi de făcut în localitate.

Proiect de asfaltare în derulare

  • Asfaltarea?

  • Este un proiect în derulare, s-a realizat deja unul din cei 4,63 km de asfalt. Am depus la Ministerul Dezvoltării factura în valoare de 7,8 miliarde lei vechi pentru care așteptăm plata, astfel încât constructorul să poată continua lucrarea în primăvară.

  • Contractul este de 36 de miliarde lei vechi pe care i-am contractat de la Minister, iar diferența, până la 54 de miliarde lei, este suportată din bugetul local al comunei. Avem contractată o lucrare de reparații străzi, pentru că în ultimii patru ani apele pluviale au creat multe probleme în contextul în care Stelnica are un specific aparte în ceea ce privește urbanismul, având străzile înguste, iar apele au creat probleme mai ales acolo unde nu există asfalt. Vor fi puse circa 300 de tone de piatră pentru reabilitarea străzilor și confortul cetățeanului.

Grijă deosebită pentru sănătatea oamenilor

  • Am observat că se lucrează intens la interiorul dispensarului uman. Cu ce fonduri realizați construirea acestuia?

  • Prin PNDL 2, respectiv un dispensar uman în satul Stelnica, pentru care construcția este realizată în proporție de 90 la sută la exterior, acum se lucrează la interior. Am primit toate sumele solicitate care au fost și virate constructorului.

  • Toate spațiile care sunt în incinta acestuia vor fi închiriate. Intenția noastră este de a aduce un ecograf și un aparat cardio, dotări prinse în documentație. Tot aici va funcționa farmacia și cabinetul medicului de familie. Mai mult decât atât, îmi doresc să înființăm un centru de permanență, să achiziționăm o ambulanță, second hand, în contextul în care populația este îmbătrânită și aceste servicii medicale ne sunt necesare. În satul Maltezi, unde avem dispensarul vechi, va fi angajat un asistent medical comunitar care va asigură permanența și comunicarea cu cei care au nevoie de îngrijiri medicale minimale.

Mai trebuie spus că avem un Serviciu de Poliție Locală înființat, însă mai avem nevoie de câteva camere video pentru a putea supraveghea toată localitatea, mai ales că avem probleme pe zona aruncării deșeurilor în mod necontrolat. Aproape toate serviciile sunt în administrarea noastră și mi-am dorit să se întâmple acest lucru, în primul rând pentru că avem nevoie ca taxele să rămână la nivelul stabilit de noi în acest moment.

  • La final, îmi puteți spune dacă ați achiziționat tablete pentru copiii de la școală? Aveți probleme în acest sens?

  • Vor fi achiziționate 190 de tablete, accesând fonduri UE, pentru copiii din localitate care învață în sistem online, plus 10 table inteligente și 11 laptopuri dotate cu camere web.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved