Cea mai mare provocare la care este supus în acest moment Spitalul Județean de Urgență Slobozia o reprezintă derularea a patru mari proiecte de reabilitare, modernizare și dotare cu aparatură medicală, proiecte desfășurate cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița. Modernizarea și extinderea Unității de Primire Urgențe și modernizarea și dotarea Ambulatorului din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slobozia sunt două proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional, în timp ce construirea Blocului Operator și modernizarea incintei clădirii Spitalului Județean de Urgență Slobozia sunt finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
Consiliul Județean Ialomița are în vedere finanțarea din fonduri proprii a încă trei proiecte în valoare de 51 de milioane de lei, care se referă la construirea unei clădiri multifuncționale, cu regim de înălțime P+1, care să susțină activitatea Spitalului Slobozia, dar și la creșterea gradului de securitate la incendiu.
Totodată, la finalul anului trecut reprezentanții unității medicale au semnat un contract parte într-un alt proiect, în valoare de 14 milioane de lei, care se referă la consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare generate de COVID-19 și care vizează achiziția de echipamente și dotări, proiectul urmând a se desfășura pe o perioadă de 25 de luni cu finanțare de la bugetul național și FEADR. Prin intermediul acestui proiect se vor achiziționa trei unități mobile autotractante, fiecare cu câte 12 paturi ATI, complet utilate, care vor fi amplasate în exteriorul spitalului, astfel încât pacienții infectați cu coronavirus să fie tratați separat de cei cu alte patologii. „Toată bucătăria din spatele acestor proiecte a fost foarte complicată, au fost foarte multe probleme, pentru că orice modificare adusă într-un contract conduce, inevitabil, la modificări în celelalte”, a declarat Alexandru Potor, administrorul public al județului Ialomița.
Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate, cel mai avansat proiect
Proiectul care prevede reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul SJU Slobozia este derulat prin Programul Operațional Regional și are o valoare de 20,4 milioane de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni. „Am reușit să depășim 25% decontări, iar lucrările se află în diferite stadii de implementare(…) Ambiția noastră și discuția pe care am purtat-o cu constructorul este ca la sfârșitul anului 2022 să avem finalizat acest proiect, pentru că am reușit pe parcursul acestui an să predăm spațiile antreprenorului pentru a avea front de lucru(…) În 2021 a fost mutat Centrul de Transfuzii și a fost relocat dispensarul TBC într-o altă locație care a fost reabilitată, tot în incinta Spitalului, și care dispune de condiții excelente de lucru. Radiologia a fost mutată, de asemenea”, a transmis Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
„(…) Sperăm ca spre sfârșitul anului în curs, respectiv prima jumătate a anului 2023, să se încheie proiectul, până atunci însă pacienții resimt lipsa unui spațiu corespunzător bunei desfășurări a actului medical pentru că nu există o posibilitate legală de mutare a Ambulatoriului și atunci sunt nevoiți să aștepte înghesuiți, pe un hol mic, dar, pe măsură ce lucrările sunt realizate pe etape, vom face și noi mutarea treptat, astfel încât să nu fim nevoiți să așteptăm până la finalizarea proiectului. Am început de săptămâna aceasta mutarea Radiologiei în Ambulatoriul cel nou, prima parte la parterul corpului de legătură, urmând ca, pe măsură ce lucrările avansează, să mutăm cabinetele în incinta acestuia (…)”, a precizat Liviu Patrichi, managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
Blocul Operator și modernizare incintă Spital
Construirea Blocului Operator și proiectul de modernizare a incintei Spitalului sunt, poate, printre cele mai dificile proiecte dintre toate care se află în curs de implementare și care însumează 146 milioane de lei, fiind finanțate prin PNDL.
„S-a finalizat prima componentă care presupunea demolarea fostei clădiri a blocului alimentar, fiind obținută autorizația de construcție pentru Blocul Operator (…) Au fost ceva probleme cu depozitarea deșeurilor rezultate din vechea clădire, însă s-au rezolvat și lucrările au intrat într-un ritm susținut (…) În ceea ce privește incinta clădirii Spitalului, cea mai importantă de altfel și care presupune și cele mai mari eforturi logistice pentru că totul se realizează cu pacienții în interior și încercăm să menținem activitatea unității medicale. Constructorul a intervenit deja la fațadă, pentru că una dintre condițiile principale pe care am avut-o în obținerea autorizațiilor și avizelor are legătură cu asigurartea condițiilor de securitate la incendiu. Aici se introduc elemente constructive care să împiedice propagarea unui eventual incendiu pentru că fațada este compusă din plăci izolante (…)”, a mai spus Alexandru Potor.
Managerul Liviu Patrichi este de părere că proiectul de construire a Blocului Operator este o investiție extrem de utilă care își propune să izoleze toată partea critică a Spitalului, respectiv partea de Chirurgie, Terapie-Intensivă, spitalizarea de zi și toate celelalte asociate, (…) „pentru că reprezintă inima spitalului”. „Toate vor funcționa într-o clădire nouă, conectată la cea a Spitalului și care, după finalizare, va asigura circuite mult mai funcționale și mai performante. Noua clădire va beneficia de cea mai bună infrastructură de utilități și de suport fluide. În acest moment este amplasat pe locația fostei spălătorii și a blocului alimentar care a fost demolat, lucrările fiind extrem de avansate prin realizarea inclusiv a săpăturilor pentru fundație”, a mai spus Patrichi, care s-a arătat optimist și în ceea ce privește termenul de finalizare a lucrărilor, respectiv 2023.
Extinderea, modernizarea și dotarea Unității de Primire Urgențe
Stadiul de implementare este destul de avansat, fiind aprobată în Consiliul Județean inclusiv tema de proiectare și nota conceptuală pentru o clădire multifuncțională, cu regim de înălțime P+1. Aceasta va susține activitatea Spitalului Județean, cu o suprafață desfășurată foarte mare, prevăzută cu heliport care să completeze buna desfășurare a activității medicale.
Perioada implementării proiectului este de 73 de luni, are o valoare totală de 7.472.765,74 lei, iar în luna februarie 2022 se preconizează demararea lucrărilor de execuție.
Unități mobile pentru pacienții COVID-19
Spitalul Județean de Urgență Slobozia, a primit o finanțare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro pentru un proiect care prevede „Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, prin intermediul căruia vor fi achiziționate 3 unități mobile prevăzute cu câte 12 paturi fiecare, pentru consultarea și tratarea pacienților depistați COVID pozitiv.
„(…) Ideea din spatele acestui proiect, gândită pentru începerea lucrărilor la Spital, a fost aceea de a muta pacienții pozitivi COVID-19 într-o zonă izolată unde să putem asigura paturi dotate pentru ATI pentru a putea aborda problema celor aflați în stare gravă sau severă, dar care să fie scoși din circuitul spitalului (…) În locul actualei UPU se va construi o altă unitate de primire urgențe, astfel că unitatea mobilă va prelua din activitatea celor de la primiri urgențe. După finalizarea proiectelor din cadrul unității medicale, având în vedere că ele sunt gândite ca unități mobile, vor putea să intre într-un program amplu, împreună cu cei de la DSU, de intervenții în caz de calamități, de accidente cu multiple victime. Mai exact, unitatea mobilă va putea ajunge în proximitatea zonei unde intervenția va fi una extrem de dificilă”, a conchis managerul Spitalului, care apreciază că aceste unități mobile vor crește cu mult capacitatea de reacție în caz de necesitate la nivel de județ.
Petronela MOROIANU