* Dialog cu Valere Dinu, primarul comunei Giurgeni
Am revenit la Giurgeni chitit să vorbesc cu primarul Valere Dinu despre înscrierea echipei Dunărea Giurgeni în campionatul județean de fotbal. Pe moment, nu era în primărie. Mi-a spus la telefon că ajunge în douăzeci de minute. Până să vină, m-am deplasat la baza sportivă din cartierul nou al comunei, acolo unde în vara anului trecut era încă șantier. Acum, era totul gata! Până să vină domnul primar, am tras o serie de fotografii. Cum a venit, am și început dialogul.
– Haideți, domnule primar, să începem cu… începutul! Cum a apărut această bijuterie la marginea Giurgenilor?
– Începutul a fost de pe vremea când era Elena Udrea ministru și era pusă pe fapte mari, să facă stadioane prin toate satele României. Așa că, am făcut și noi un proiect de reabilitare și modernizare a stadionului comunal…
– Ce-ați făcut cu banii de la Elena Udrea?
– Care bani? Totul a rămas la nivel de promisiune. Am reușit să repunem proiectul pe tapet cu ajutorul Consiliului Județean Ialomița, proiect derulat prin ADI Ialomița, contribuind și noi de la bugetul local cu ceva.
– În câteva cuvinte, ce înseamnă această bază sportivă?
– Vestiare, care au toate condițiile necesare desfășurării activității sportive, dușuri, apă caldă, căldură prin centralele electrice de acolo, terenul mare de fotbal a fost gazonat, îl întreținem în continuare prin administrarea de îngrășăminte, este udat de câte oroi este nevoie printr-o linie de irigat achiziționată din fonduri proprii. Avem nocturnă, două tribune cu trei sute de scaune…
– Poate veni să joace aici și CS Steaua, la câți suporteri are!
– Eu am zis să vină Dinamo, că tot nu are teren! Lăsând gluma la o parte, vreau să vă spun că i-am dat denumirea de bază sportivă pentru că în urmă cu câțiva ani aici creșteau mărăcinii pe aproape două hectare de pământ, iar acum după investițiile realizate este o zonă de recreere pentru toți tinerii și copiii noștri, dar și pentru părinții lor.
– Bun, aveți stadion, aveți bază sportivă model! Dar echipă?
– Acum, cu fruntea sus, putem reînfința echipa de fotbal. Avem toate condițiile, stadionul fiind deja evaluat de AJF Ialomița ca fiind pretabil pentru Liga 3. Nu visăm noi chiar așa de sus, începem de jos, de la Liga 5 și poate după doi-trei ani ajungem în Liga 4. Pentru seniori avem jucători, de câte ori este timpul frumos se întâlnesc pentru antrenamente. În plus, sunt băieți care deja joacă la alte echipe din județ și care abia așteaptă să pună umărul la revenirea Dunării Giurgeni în circuitul fotbalului județean. Cam problematic cu juniorii, dar vom reuși să rezolvăm și problema lor. Am antamat deja primul meci amical, cu echipa veteranilor din județ, o să ne vedem aici pe malul Dunării și ne vom simți bine cu toții. Am achizionat primul rând de echipament, vom mai cumpăra două, de la Joma.
– Terenul acesta sintetic, de lângă vestiare?
– Este un teren sintetic multifuncțional, realizat cu contribuție locală, dar și alta considerabilă tot de la Consiliul Județean. Are și el noctură, iar aici copii și tinerii din sat vin și joacă fotbal.
– Doar fotbal?
– Pe terenul acesta, cu preponderență fotbal. Pentru copii, avem la școală un stadion multifuncțional, unde se poate practica handbal, volei. Dar, aici, alături avem amenajat un parc multifuncțional, numai cu fonduri de la ADI Ialomița. Aici sunt jocuri de agrement pentru copii, aparate fitness pentru persoanele cu handicap și nu numai, sunt montate mese de tenis, mese de șah. Părinții când vin cu copii să se joace își pot petrece și ei timpul la o șuetă, la un șah, unii mai vin cu table de acasă. Ca o completare la aceste trei investiții, am amenajat alt părculeț, cu gazon, flori, copaci și o mare parcare, asfaltată și iluminată, unde inteționăm să organizăm anul acesta în luna mai ziua comunei.
– Așadar, Ziua Comunei Giurgeni într-un spațiu mult mai generos!
– Da, era frumos și la cămin, dar sunt convins că mult mai frumos va fi aici, în aer liber și cu atâtea alte posibilități de distracție.
– Vom vedea în luna mai!
Nicolae TACHE