Spovedanie cu pipăială

Pamflet

Spovedanie cu pipăială

Am în față Lista păcatelor pentru spovedanie. Este vorba de „Îndreptarul pentru spovedanie”, care cuprinde cele 193 de păcate pe care nici nu te gândești să le comiți. Suntem învățați că dacă te gândești să mergi la spovedanie trebuie să răspunzi unei largi liste de întrebări. Păcatele care trebuie mărturisite nu sunt doar cele șapte cunoscute de majoritatea dintre noi, ci mult mai multe, iar pentru a le veni în ajutor credincioșilor lista e publicată pe mai multe sit-uri, fie ale bisericilor, fie de ortodoxie, în general sub forma unui îndreptar de spovedanie. Având în față această listă de păcate, ne putem face un amănunțit examen de conștiință și astfel putem descoperi, mai ales, păcatele ascunse, pe care le-am făcut și nu știam că sunt păcate sau nu ne-am dat seama că păcătuim.

Pe la punctul 100 din îndreptar citim: „Am pipăit alt trup pentru a simți și provoca plăceri de desfrâu”. Sevastița, femeie credincioasă cu o frecvență permanentă în chilia preotului care o spovedea, având în mână îndreptarul, nu i-a citit niciodată acestuia punctul 100 și s-a spovedit în baza punctului 98, în care se spune: „Să nu ai gânduri de desfrânare cu persoane de același sex sau opus și să nu le îndepărtezi, să te îndulcească de n-ai vrea să faci păcatul”. Și luând legătura cu „serviciul secret al lui Dumnezeu”, femeia și-a agățat microfonul de partea intimă a corpului și intrând în chilia preotului a început să se spovedească, dar a și vrut să vadă dacă preotul la rândul lui respectă cele două puncte din îndreptar. „Se uita din cap până în picioare la mine. M-a îmbrățișat, înainte să plec, foarte tare. Și i-am zis: mă sufocați! La care el: vreau să simt pulsul! Tot îi spuneam că nu mă simt bine, că tot sufăr.” Și astfel, după ce spovedania Sevastiței a fost dată publicității și după ce preotul a recunoscut fapta, au prins curaj și alte enoriașe și au dat drumul la zeci de mesaje pe care duhovnicul lor le trimetea prin telefon. „Tu nu înțelegi că sunt ca plastilina în mâinile tale? Zile întregi mă gândesc la tine. Nu vreau să te tulbur, dar tare aș vrea să te văd.” Păi, d-aia te turnau femeile, părinte. Nu trebuia să le spui că te simți ca plastilina, ci ca cimentul. Și apoi să vezi coadă de păcătoase la spovedanie. Printr-un intermediar, aceeași femeie transmite pe Facebook că preotul a sărutat-o nepotrivit în colțul gurii atunci când s-a dus să-i vorbească. Încă o greșeală a preotului. Niciodată să nu mai sărutați pe la colțuri. Direct pe buze, așa cum sărutați crucea și dați fum mult la cădelniță să alungați martorii indiscreți.

Pe lângă femeia care l-a acuzat inițial de abuz sexual, au mai apărut între timp alte cinci plângeri asemănătoare, instrumentate și investigate de polițiștii Secției 20. Cum făcea față cu plastilina lui, numai Dumnezeu știe! Ca reacție, imediat cel mai fericit român, care nu are treabă cu impozitele, cu gazele și curentul electric, a convocat Sinodul Bisericii Ortodoxe și au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei Pastorale Monahale privind spovedania și duhovnicia printre care cea mai importantă este că spovedania nu se va mai săvârși în chilie, ci în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos. Așa, tată, cu cel mai iubit martor de față, nu cu preșul în capul enoriașului. Ei, și dacă nu reclama nimeni, din frică și jenă, tot în chilie se pipăia? Că au mai fost astfel de lucruri, pe la Tecuci, Bistrița și în alte locuri. Apoi, s-a mai hotărât ca orice duhovnic să aibă și el un părinte duhovnic la care trebuie să se spovedească în mod constant. Să vezi laudă unul față de altul! Că eu nu-s de plastilină, că întâi le controlam de microfoane, că datorită lui ăla nu mai spovedim în chilie, tocmai acum când puteam face duș în doi, și altele.

Înainte de 1989, dacă încălcai „Codul Eticii și Echității Socialiste” erai blamat, marginalizat și trimis la munca de jos. Acum, la borcanul cu miere, borcan în care ai băgat degetul, apoi mâna, apoi întreg brațul, chiar dacă ai încălcat unele principii morale, vei fi luat de lângă borcan și pus șef la stupi.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved