Speță pentru prefectul Tănăsescu

Dan Noel de la DSP, în Ialomița ca pe moșia lu tac’su: pentru Urziceni mumă, pentru Slobozia ciumă

Judecată pe transportul persoanelor decedate

Firma de pompe funebre „Petracom SRL” și Direcția de Sănătate Publică Ialomița au ajuns în instanță. Legat de acest litigiu ne-am adresat domnului Radu Paros, administratorul firmei care a dat în judecată instituția pentru că refuză să-i autorizeze mașinile speciale pe care le folosește în transportul persoanelor decedate.

În județul Ialomița sunt aproape 50 de firme de servicii funerare și cred că în Slobozia sunt cinci. Menționez că aici practică aceste servicii și cele din Amara și comunele limitrofe. Din toate aceste firme, la ora actuală sunt singura care a avut autorizație conform vechii legi. Vorbim aici de de autorizația de transport funerar, care mi-a expirat anul trecut în iulie. Acum, normal trebuie să reautorizez firma conform cerințelor actuale, pentru că a apărut o lege nouă cu alte pretenții și norme, transportul persoanelor decedate făcându-se în condiții de siguranță, mai cu seamă acum când ne confruntăm cu pandemia. Legea reglementează clar ce mijloc de transport trebuie să deții, în primul rând cu instalație de frig și să poată fi desinfectat ușor. Mai mult de un an nu s-a văzut de cei care respectă legea cum erau aruncați în saci decedații și cu ce dube se transportau. Nu a existat nicio restriște. Acum, fiindcă e vorba de bani mai mulți, numărul celor decedați fiind mai mare, se pune legea în aplicare. Iar, culmea, acum când vorbim nu este autorizată decât o persoană ce deține firmă în Urziceni. Firmă care nu a avut autorizație ca mine nici pe vechea lege, dar nici de transport de la primărie. Acum, dacă ești prieten de familie cu cine trebuie, îndeplinești toate condițile pe legea nouă. Morții cu morții, viii cu viii. Văzând că a apărut o nouă lege, după ce s-au emis și normele de aplicare m-am dotat cu mijloace de transport, le-am adus din Germania și le-am pregătit după standardele cerute pentru a fi autorizate. După ce s-a autorizat magazinul care acum îndeplinește condițiile actualei legi, la mijloacele de transport nu primesc autorizație chiar dacă Registrul Auto Român m-a avizat favorabil, cu specificația că sunt destinate numai acestei activități. Aș face o mențiune: să ne spună domnul director Noel dacă mașinile de la Serviciul de Medicină Legală sunt omologate să transporte cadavre și corespund cerințelor pe care eu le îndeplinesc? Nu vede toată lumea că sunt niște dubițe pentru cărat orice? Sau sunt frigorifice în hârtii? Domnul Noel a refuzat emiterea autorizației afirmând că nu sunt îndreptățit să depun o cerere pentru o firmă care execută servicii funerare conform legii noi. După domnul Noel, singura firmă acceptată este cea de la Urziceni, care de fapt nu era autorizată nici înainte de apariția acestei legi. Acest lucru domnul Noel nu l-a văzut niciodată. Ce să înțelegem? Că dacă azi vreau să deschid o firmă de servicii funerare nu am dreptul? Eu am depus toate documentele, sunt în regulă și am acționat DSP în instanță.”.

Apropo, domnule Noel: La DSP se bea tot apă plată?

Până la soluționarea litigiului domnul Paros își vede de treabă. Asta înseamnă că dacă procesul durează ceva ani poate funcționa fără autorizație. Iar dacă pierde procesul, transportul persoanelor decedate până la Fetești sau Giurgeni le transportă firma preferată a lui Dan Noel din Urziceni, ca omul să plătească mai mult, sau apelează la dric cu cai, pentru că tot nu poluează ?

Despre răzbunarea politică nu o să comentăm, iar despre morți numai de bine. Apropo, domnule Noel: La DSP se bea tot apă plată? Că înainte de pomană oamenii se spală pe mâini tot cu trihalometani și amoniu.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved