Sper ca la tăiatul unei panglici să fiu invitat să țin și eu de un colț

Victor Moraru, fostul președinte al CJ Ialomița:

Sper ca la tăiatul unei panglici să fiu invitat să țin și eu de un colț

Viața oscilează continuu. Unii urcă, alții coboară. N-ar fi nimic ca fenomen natural. Îl acceptăm, așa cum acceptăm timpul frumos și urgiile vremii. Observăm însă că unii urcă împinși de la spate iar alții coboară bruscați din spate. Valorile încep să fie respinse, în față operând nonvalorile și incompetența. Inferiorizat de x, mă răzbun pe y și jubilez în spectacolul degradant al lui z. Conversațiile, uneori devin piese de muzeu ale vieții. Despre trecut, prezent și viitor, despre oameni și fapte, politică, starea socială și economică a județului, despre regretul că a avut încredere în colegii de la PSD, Victor Moraru, fost președinte al Consiliului Județean, ne-a răspuns la câteva întrebări directe.

– Acum, domnule Moraru, sunteți consilier județean. Aveți tangență directă cu modul în care sunt implementate programele de investiții. Ce proiecte începute și concepute de dumneavoastră au fost preluate pentru a fi puse în operă de către noua conducere. Sunt unele abandonate?

În perioada cât am fost președinte al Consiliului Județean am inițiat multe proiecte și nu cred că cineva ar fi putut să le întrerupă, pentru că ar fi existat pierderi foarte mari prin nefinalizarea lor. Cam toate proiectele care sunt în derulare acum sunt inițiate de mine. Amenajarea spitalului județean, construirea unui nou bloc operator, amenajarea ambulatoriului, extinderea UPU, chiar dacă actuala conducere ar renunța la ele ar fi o mare pierdere pentru județ. Îi felicit că le continuă și le mulțumesc. La absolut toate proiectele, finanțarea a fost adusă de mine și contractele semnate. A fost o muncă enormă împreună cu echipa de care eram înconjurat și cu care lucram. Continuă lucrările și la cei 230 de km de drumuri și dacă erau abandonați dădeam banii înapoi la fel cum s-a întâmplat cu parcarea subterană. La fel se întâmplă și cu cele trei obiective din domeniul culturii: Orașul de Floci, Conacul Bolomey și Biserica din Lemn, proiecte finanțate în perioada mea, care a fost cea mai bună perioadă din istoria Ialomiței privind accesarea de fonduri europene. Am încercat să-mi pun la dispoziție experiența mea în accesarea de fonduri europene, mi-am oferit disponibilitatea să ajut la aceste proiecte, fără niciun interes pecuniar, dar se pare că, politic, nu e nevoie de mine.

– Ați fi făcut-o, cu adevărat?

– Da, fără niciun fel de reținere. Din păcate, acum nu există niciun proiect nou la investiții, dar sper ca la tăiatul unei panglici să fiu invitat să țin și eu de un colț. Sau poate să-l invite pe Tinel Gheorghe, care nu a reușit să dărâme podul de la Dridu și nici să ajungă președinte al CJ. Acum, cele cinci poduri din județ au un mare risc și proiectele nu există. La fel sunt abandonate pistele de biciclete și trotuarele din localitățile care sunt traversate de drumuri județene.

– În cariera dumneavoastră de om politic, dar și cu experiență în administrație, care a fost momentul în care ați dovedit abilități deosebite ?

– Cetățenii te aleg atunci când ai și abilități deosebite, pe care le cunoști. Fiind ales de cetățeni, trebuie să ai curaj și pasiune, să nu minți alegătorii, să lucrezi cu echipa pe care ți-ai ales-o. Și astea sunt abilități. O abilitate a mea o consider experiența în administrație, dar și curajul de a intui ce urmează să fac pentru a fi cu un pas înaintea altora. Am fost primul în România care a depus primul proiect în cadrul primului program financiar al UE 2007-2013. După 20 de ani de administrație, atât la Amara cât și la CJ am căpătat experiență și abilitate suficientă, care s-au concretizat în realizările mele.

– De ce partidul Pro România, cel local, din care faceți acum parte, nu se face văzut ca un adevărat partid de opoziție? Iese la bătaie numai în campania electorală ?

– Eu nu am avut nicio funcție de conducere nici în PSD și nu am nici în Pro România. Trebuie întrebați cei care fac parte din conducere, ei decid cum trebuie să acționeze partidul, poate asta e strategia. La Pro România am ajuns din cauza erorii grave pe care a făcut-o actuala conducere a PSD care a îndepărtat un om ce a lucrat pentru acest partid și în decursul celor 20 de ani a adus plus valoare partidului. A fost o decizie greșită pentru că nu numai mie mi s-a dat cu piciorul, ci și celorlalți care au trecut la Pro România. Cu trei zile înainte de alegeri știam că voi fi candidatul PSD, dar nu s-a întâmplat așa ceva și am fost nevoit să-mi aleg șansa. Astfel, am fost ales consilier și atât. În rest, despre activitatea partidului vă rog să vă adresați conducerii Pro România.

– În activitatea dumneavoastră, în viața politică cu deosebire, ați făcut vreo greșeală pe care o regretați acum?

Timp de 20 de ani am fost în linia întâi și m-am implicat în toate activitățile vieții sociale, politice și economice ale județului și orașului Amara. Cred că am făcut și greșeli, dar niciodată nu mi-am călcat jurământul depus. Au fost greșeli inerente. Poate am greșit că m-am atașat de unii oameni în care am avut încredere, pe care i-am susținut, dar m-am înșelat. Am greșit că am avut încredere în colegii de la PSD și care nu au avut o atitudine de susținere până la capăt. Cum li s-a dictat, așa au jucat. Aici trebuia să fiu mai atent și să fiu mai precaut. Niciodată nu e bine să ai încredere în toți.

– Cum adaptați experiența profesională în dezbaterile ce au loc în ședințele consiliului județean?

– Activitatea mea în Consiliul Județean în calitate de consilier ar trebui măsurată prin intervențiile mele în Comisia Juridică, unde sunt membru. 90 la sută din intervențiile mele au corectat multe lucruri. Nu vreau să las impresia în plen că m-aș opune bunului mers al instituției, știind cât de mult am lucrat la acele proiecte. Dar, din păcate, actuala administrație nu a înțeles care sunt principiile de bază ale colaborării cu experiența cuiva. M-am oferit să merg odată pe săptămână, gratis la CJ pentru a ajuta la implementarea rapidă a proiectelor lăsate de mine, dar, același orgoliu face ca lucrurile să meargă din ce în ce mai prost. Am mari semne de întrebare la ce se întâmplă, să ai în curtea ta un om care a lucrat la aceste proiecte și să nu apelezi la el. E greu de înțeles.

– Ce face în timpul liber Victor Moraru? Are afaceri, e mai mult preocupat de familie, face sport?

– Nu am foarte mult timp liber, încă nu am afaceri, sunt mai aproape de familie, citesc foarte mult. Din păcate, nu reușesc să fac sport. Pandemia ne-a izolat și a limitat posibilitatea de mișcare. Sunt conectat permanent cu Comitetul Regiunilor Europene de la Bruxelles, ca fost reprezentant al României și județului în acest organism. De acest lucru nu a ținut nimeni cont că în calitate de rerezentant în acest for al administrațiilor publice europene puteam să ajut mult. Sunt ambasador al Pactului Pentru Schimbarea Climei în Europa, sunt un om normal, nu am nici avere mare, dar nu sunt nici sărac.

– Cum ați lăsat Amara și cum o vedeți acum ?

– E o întrebare care atinge coarda mea sensibilă. Perioada de 16 ani de zile cât am fost primar la Amara a fost perioada mea de succes. În anul 2000 am pornit la o aventură administrativă, care ulterior s-a transformat într-o mare pasiune, reușind să scot Amara din situația în care se afla atunci. Fără apă, canal, gaz, iluminat public, săli de sport, parc plin de boscheți, fără primărie nouă, fără infrastructură. Am reușit să aduc aproape totul la un grad normal de civilizație. Am reușit să atrag lângă mine o echipă de oameni extraordinari, de buni profesioniști, cu empatie față de cetățeni, și așa am creat una din cele mai bune administrații din Regiunea Sud-Muntenia. Din păcate, lucrurile n-au continuat, c-așa este la noi. La fel ca la CJ, să ai omul cu experiență lângă tine și să nu apelezi la el. Este incredibil! Nici fostul primar, nici actualul nu au apelat la expertiza mea. Nu le-am cerut nimic. Asta e. Din păcate, în administrație ajung oameni nepricepuți, nu îi înțeleg. Amara acum este într-o situație critică, cu conturi aproape blocate, cu imposibiități de plăți, cu proiecte blocate. Am o durere profundă când știu că am lăsat proiecte de 14 milioane de euro și 50 de milioane de lei în cont pentru credit, precum și 30 milioane pentru investiții. Plus o echipă competentă. S-a dus totul de râpă. Simt că actualul primar este coordonat pentru alte interese și mai puțin de interesul comunității. Am senzația că lucrurile vor derapa, la fel ca la Consiliul județean. Sper ca să treacă această perioadă și lucrurile să nu se întâmple așa. Le doresc succes.

Ce le transmiteți cititorilor ziarului nostru ?

– Să aibă încredere în acest ziar și să se bucure că mai există în Ialomița un ziar cu profesioniști care acoperă în pagini serioase toate problemele sociale, economice, culturale ale județului, dar și cele naționale. Obiectivitatea și permanenta legătură cu cetățenii fac notă comună cu o presă competentă, care răspunde cerințelor actuale. Doresc cititorilor ziarului sănătate și să treacă cu bine aceste vremuri. Să fim optimiști!

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved