* Centrul Cultural „Ionel Perlea” – Ialomița continuă seria colaborărilor cu artiștii vizuali profesori la Liceul Nicolae Tonitza, prin expoziția SINOPSIS a pictorului Sorin Ienulescu.
Pădurea cu lumea ei plină de fantastic și imaginar, cu duhuri, păsări și chiar pești este redată într-o expoziție inedita semnată de pictorul Sorin Ienulescu. Lucrările expuse la Galeriile “Arcadia” ale Centrului Cultural “Ionel Perlea” din Slobozia au fost realizate de artist pe parcursul a 30 de ani de activitate și redau cu o forță artistică de mare expresivitate universul copilăriei sale. Fiecare lucrare atrage în mod inevitabil privirea, iar fiecare copac este de fapt o ferestră deschisă de artist către lume, către real, fantastic și imaginar. Artistul Sorin Ienulescu este și profesor la Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din București.
Dedicat originii sale și conștient de acel „locus communis” al tuturor celor văzute și nevăzute, artistul dezvoltă o realitate plastică implicită concepției sale imagistice, dar care se află într-o permanentă dezvoltare a sinelui.
Pădurea este organism vital al existenței lui Sorin Ienulescu și cuprinde în diverse forme elemente primordiale ale universului: pământul, apa, aerul, conținute în structura fiecărui copac prin procesul creației cosmice, atins de scânteia divinității.
Simbolistica lucrărilor a evoluat în etapele succesive de lucru ale artistului și oscilează între figurativ și nonfigurativ, de la formă la esență, căutând reprezentări pe cât de subtile pe atât de evidente ale adevărului primar propriu existenței artistice, în care toate experiențele subzistă, intermitent, unele prin altele.
Lumea lui Sorin Ienulescu este un laborator al naturii, al trăirilor, al simțirilor și al gândurilor, pe care le exprimă senzorial prin tușe armonioase și culori vibrante, dar și provocator prin introducerea unor elemente surprinzătoare, menite să atragă atenția la ceea ce se poate afla dincolo de imagine sau real.
Copacul, ca element referențial al pădurii, păsările, ochii nevăzuți ai duhului pădurii, cu iele și gargui, care protejează și amenință deopotrivă, reprezintă un flux organic între subteran, terestru și cosmic, ca un perpetuum mobile. Complexitatea acestei relații o putem transfera și naturii umane, cu atât mai mult celei artistice, aflată sub presiunea alegerilor și a existenței efemere. Arta ne poate oferi o probă a timpului, fără a ne putea garanta nemurirea, însă, în timp ce natura deține secretul regenerării.
Expoziția SINOPSIS a lui Sorin Ienulescu este un popas în acest timp, pe care ni-l dorim cu cât mai multe reverberații în spațiile personale, pentru configurarea unui locus central al aspirațiilor și reprezentărilor artistice, cum se conturează a fi galeria ARCADIA a Centrului Cultural „Ionel Perlea” – Ialomița.
Clementina Tudor