Somnul rațiunii naște monștri

Cu o exuberanță nemaiîntâlnită, deputatul Tinel Gheorghe declară: „Autoritățile județene s-au descurcat excepțional în perioada situației de urgență”

* Am consemnat un scurt dialog cu Gheorghe Tinel, deputat liberal de Ialomița. Comentariile, după lecturare.

  • Au trecut, domnule deputat, cele două luni de situație de urgență. La nivel de județ, cum credeți că a fost gestionată toată această perioadă?

  • A fost o perioadă foarte grea pentru toată lumea, inedită aș putea spune. Eu nu am prins niciodată în viața mea o astfel de situație. Starea de urgență cu măsurile care s-au luat, cu limitările și îngrădirea unor drepturi și libertăți cetățenești a fost chiar o situație excepțională, una care nu se parcurge frecvent în timpul unei vieți. Îi felicit pe toți cetățenii județului, pe toți cei care au suportat cu stoicism aceste măsuri care erau obligatorii. De altfel, autoritățile județului Ialomița, prefectul și directorul DSP Ialomița, a celorlalte Comitete Locale pentru Situații de Urgență, s-au achitat cu brio de responsabilitățile pe care le-au avut. Faptul că s-a reușit gestionarea unei situații incredibile nu este la îndemâna oricui, având în vedere și ostilitățile venite din partea clasei politice.

  • Ne-am confruntat cu o situație critică la Țăndărei. Care este părerea dumneavoastră referitoare la felul în care au fost gestionate lucrurile acolo?

  • Țăndăreiul a fost foarte bine gestionat. Au fost și continuă să fie probleme la Bărbulești și la Urziceni și sper să fie gestionate la fel de bine. Nu a fost ușor, din contră, a existat o presiune a formidabilă a opiniei publice, cu o presiune foarte mare din partea comunității din Țăndărei pentru a relaxa măsurile de carantinare.

  • Ce părere aveți despre felul în care s-au mobilizat cadrele medicale din județ? Despre reușitele acestora, pentru că avem și persoane vindecate…

  • Felicit cadrele medicale din Fetești, dar și pe cele ale Spitalului Județean de Urgență Slobozia pentru dăruirea și responsabilitatea cu care și-au desfășurat activitatea. Fără ele nu am fi putut duce la bun sfârșit această misiune. Este o chestiune care generează pentru perioada următoare o menținere a vigilenței personale, dar și a autorităților locale de la împiedicarea răspândirii virusului. Să sperăm că după data de 15 iunie se va termina și cu starea de alertă și vom părăsi zona pandemică care a afectat tot globul.

  • Carantinarea orașului Țăndărei a stârnit numeroase reacții din partea cetățenilor pe motiv că Bărbuleștiul nu a fost închis, deși acolo este un focar. Cum comentați?

  • Situațiile sunt diferite, indiferent cum par. Țăndăreiul a îndeplinit criteriile epidemiologice de carantinare. Vă reamintesc că la data de 4 aprilie avea 26 de persoane carantinate din total 35 la nivel de județ și peste 80 la sută cetățeni în izolare la domiciliu. Avea 4 morți din 5 la nivel de județ. Mai mult, ancheta epidemiologică arăta că focarul era la început și că trebuiau luate măsuri drastice. Numărul carantinaților a crescut vertiginos. A fost o perioadă grea și după perioada de carantinare, este clar că trebuia aplicate măsuri dure. A fost foarte greu, dar fără aeastă măsură nu s-ar fi stopat răspândirea bolii.

  • Credeți că odată cu ieșirea din starea de urgență și intrarea în starea de alertă, ialomițenii vor continua să manifeste același comportament responsabil?

  • Îmi doresc chestia asta, îmi doresc să conștientizeze rolul măsurilor de prevenție și în perioada de stare de alertă. Mă aștept să dea dovadă de același spirit civic, să fie la fel de vigilenți cu propria persoană cât și cu cei dragi lor, pentru a preîntâmpina răspândirea virusului, pentru că dacă lucrurile scapă de sub control, ne-am putea întoarce la starea de urgență și nu vrem asta.

Uite cu ce se laudă Tinel

Numărul de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus) confirmate până marți 19 mai, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

1. Suceava 3478; 2. Mun. București 1659; 3. Neamț 834; 4. Arad 696; 5. Botoșani 676; 6. Mureș 657; 7. Brașov 630; 8. Hunedoara 617; 9. Galați 546; 10. Cluj 527; 11. Bihor 517; 12. Vrancea 514; 13. Timiș 494; 14. Sibiu 459; 15. Bacău 453; 16. Ilfov 427; 17. Iași 369; 18. Ialomița 336; 19. Bistrița-Năsăud 305; 20. Alba 271; 21. Constanța 261; 22. Dâmbovița 238; 23. Covasna 229; 24. Argeș 219; 25. Giurgiu 207; 26. Dolj 169; 27. Vaslui 150; 28. Buzău 141; 29. Teleorman 118; 30. Tulcea 114; 31. Caraș-Severin 110; 32. Mehedinți 96; 33. Gorj 95; 34. Maramureș 84; 35. Prahova 82; 36. Sălaj 77; 37. Călărași 75; 38. Harghita 68; 39. Satu Mare 58; 40. Olt 53; 41. Vâlcea 27; 42. Brăila 19.

Așadar, după Tinel, doamna prefect Tonița Manea și Noel de la DSP s-au descurcat … excepțional. Haideți să vedem acest … EXCEPȚIONAL.

Pe locul 18 dintre 42 de unități administrative la persoane infectate (336 la număr), avem și 20 de decedați. Dar aceste cifre nu le știm nici de la Tinel, nici de la Tonița, nici de la Noel. Nu, ei nu spun nimic, doar dau din gură ca Tinel, persiflează ca Noel sau dau circulare ca Tonița. Ei sunt secretoși nevoie mare și țin de trei luni ialomițenii în ceață, fără a le spune din ce localități ale județului sunt cei infectați și decedații.

Dar, să revenim. 336 de infectați și 20 de decedați la o populație a județului Ialomița de 256.120 locuitori. Înaintea noastră la număr de locuitori sunt Prahova 717.972 locuitori, Constanța 673.709 locuitori, Dolj 625.656 locuitori, Argeș 579.862 locuitori, Dâmbovița 491.242 locuitori, Maramureș 460.689 locuitori, Buzău (ăla pe care l-a contaminat Bărbuleștii prin grija lui Dan Noel) 413.723, Satu Mare 332.572 locuitori, Gorj 315.494, Harghita 302.308, chiar și Călărași cu 284.299, dar mai ales Brăila cu 289.537 locuitori și doar 19 persoane infectate. Păi, dacă Tonița Manea și Dan Noel s-au descurcat … excepțional, cum s-au descurcat toate aceste administrații din urma Ialomiței de pe această buclucașă listă, maestre Tinel?

Telegrafic mai putem înșirui o serie de bâlbe ale … excepționalilor lui Tinel:

* Carantina la Țăndărei a fost instituită prea târziu * Deși se impunea, carantina la Bărbulești a fost refuzată sistematic de Dan Noel * Centrul de carantină de la Amara a pus sub semnul întrebării încă de la început profesionalismul și chiar caracterul directorului de la DSP * Deși era la îndemâna prefectului de Ialomița să ceară indulgență pe perioada pandemiei pentru fermierii de la Țăndărei să-și lucreze terenurile din extravilan, măria sa n-a ridicat un deget.

Astea-s doar cele ce ne-au venit la… gură în acest moment, dar sunt multe altele, care țin mai ales de transparența deciziilor luate la nivel de județ.

De la ordinăria lui Orban la mârlănia lui Tinel

Și, la final de tot, domnul Tinel, care după ce s-a autoizolat în pădurea Groasa de frica covidului, după ce a stat ascuns și a tăcut mâlc încă vreo lună în spatele laptop-ului care-l ținea permanent pe băncile Parlamentului, odată cu ridicarea stării de urgență a trecut la… atac.

Dar ce atac de mârlan. Un atac care nu vine deloc întâmplător, ci după ce Victor Moraru l-a acuzat pe deputaul liberal că „girează incompetența” lui Dan Noel, directorul DSP Ialomița, căruia ia cerut demisia pentru „proasta gestionare a crizei”.

Iată integral postarea din urmă cu două săptămâni a președintelui Consiliului Județean Ialomița pe facebook: „Proasta gestionare a crizei de către DSP Ialomița și Prefectură poate afecta și mai tare sănătatea ialomițenilor. Eforturile imense pe care ialomițenii le-au făcut pentru a sta acasă, precum și eforturile financiare ale Consiliul Județean Ialomița care a alocat mai multe tranșe de bani către spitalele din județ pot deveni inutile, din cauza incompetenței DSP Ialomița și a Prefecturii. Îmi pare rău să spun acest lucru despre instituții pe care le respect, dar oamenii care le conduc și-au dat măsura incompetenței, neînțelegând gravitatea acestei crize (…) Gheorghe Tinel, liderul PNL Ialomița, cel care-i girează în continuare incompetența, face un rău enorm județului. Din cauza faptului că directorul DSP nu a avut grijă să ia toate măsurile necesare și la timp, localitățile Țăndărei și Bărbulești au devenit focare de infecție”, scria Victor Moraru pe pagina sa de facebook în urmă cu mai bine de o săptămână.

Am înțeles că premierul Orban le-a dat ordin liderilor județeni liberali să dea „cu parul în aleşii locali ai PSD, iar cine nu are puterea să o facă trebuie să abandoneze şi să lase locul altcuiva”. Ei, și atunci, cum să lase Tinel locul altcuiva? Dă cu parul în Moraru. Dar, mai ales, trece de la ordinăria marca Orban la mârlănia marca Tinel. Iată răspunsul deputatului liberal la acuzele lui Moraru: „Președintele CJ a fost total absent în această perioadă. A fost ca un șobolan, ca să folosesc o exprimare plastică, și singura lui remarcă, o ieșire în decor, a fost cererea de demisie a directorului DSP Ialomița, gândind că atrage astfel puncte politice. Omului său, pe care îl „plantase” la Direcția de Sănătate Publică și care tot bloca situația DSP, i-a fost încetat contractul și, la cerere, a plecat la Consiliul Județean. Ca să vedeți câtă loialitate avea respectivul față de DSP! Se lucra acolo numai pe blocaje. Aceste lucruri, lăsând la o parte emoția generată de o anumită decizie și anumit grad de implicare, au fost gestionate foarte bine de factorii responsabili”, a dezvăluit parlamentarul liberal.

La ordinul doamnei prefect, ne vom plânge morții cu jandamii la capătul coșciugului

Între timp, de la stare de urgență am ajuns la stare de alertă. Ei, bine, pentru că în toată perioada stării de urgență a fost transparentă precum noaptea cea mai întunecată, știți ce face doamna Perfectă…, pardon, Prefectul județului Tonița Manea în vreme de stare de alertă? Dă circulare.

Către,

TOATE PRIMĂRIILE DIN JUDEȚUL IALOMIȚA, ÎN ATENȚIA DOAMNEI PRIMAR/DOMNULUI PRIMAR

Prin prezenta vă adresăm rugămintea să aduceți la cunoștința domnului Babagianu Gheorghe, director al Cancelariei Prefectului, la numărul de telefon 0720.540.028, toate înmormântările ce se vor desfășura pe teritoriul localității dumneavoastră pe perioada stării de alertă. Anunțarea înmormântărilor se va face obligatoriu cu o zi înainte ca acestea să se efectueze, pentru dispunerea măsurilor necesare limitării răspândirii virului Covid-19, prin intermediul forțelor de ordine, în caz contrar urmând să vă asumați eventualele consecințe negative ce pot decurge din ignorarea acestei solicitări.

Cu aleasă considerație,

PREFECTUL JUDEȚULUI IALOMIȚA

Tonița MANEA.”

Bravos, Națiune! Popa Tudosie de la Constanța calcă în picioare ordonanțele lui Johannis și Orban, Tonița și Noel calcă în picioare și ultima fărâmă de demnitate a ialomițenilor, aceea de a-și plânge în liniște morții, nu cu forțele de represiune la capătul coșciugului. Sigur, în cazuri speciale, de exemplu la Bărbulești, i se putea înainta primarului Bacriță o astfel de solicitare încă din perioada stării de urgență și cu un pluton de jandarmi și polițiști se putea ține… înmormânarea buclucașă sub control, nu se mai infecta un întreg cartier în Buzău, chiar și Costică Sava, primarul liberal de Urziceni era mai liniștit. Dar să dai o circulară precum cea a Toniței și a lui Noel (sigur de la el a venit ideea) și să pui toți primarii din județ să stea cu ochii pe morți, e… cale lungă, ca să nu spunem prostie.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved