Slugoiul Securității comuniste, Petrov Băsescu (IV)

 

În decursul celor treizeci de ani care au trecut de la Revoluție, tema Băsescu – Informator al Securității a fost reluată și dezbătută de mai multe ori în media. Ceva necurat a plutit mereu în aer privind legătura cu trecutul acestui personaj malefic.

După ce Băsescu a devenit unul din liderii Partidului Democrat (după 1992), el a făcut pentru colegii apropiați o confesiune în termeni limitați a legăturilor sale cu Securitatea. Domnul Petre Roman, președintele PD, i-a cerut să lămurească pe deplin și cu sinceritate lucrurile, pentru a nu crea prejudicii de imagine partidului. Băsescu nu numai că nu a lămurit legăturile lui cu Securitatea, dar pe măsură ce popularitatea sa creștea și a început să ocupe funcții publice din ce în ce mai importante – Ministru, Primar General al Capitalei, Președintele României – mințea cu dezinvoltură și cinism în legătură cu un posibil rol de informator clasic, turnător la Securitate cu nume conspirativ etc. etc. Manipulator abil, Băsescu și-a creat propriul personaj care avea un rol în legătură cu Securitatea: comandant de navă, care era obligat să facă o informare Securității la venirea din cursă. Am dat tone de informații la Securitate, spunea Băsescu manipulând opinia publică și adăugând: eram obligat în calitate de comandant de navă. Da, era obligat, atât el cât și zeci și sute de persoane care mergeau în străinătate cu diverse misiuni, nu neapărat marinărești. Numai că, în anul 1975, atunci când a primit de la Securitate numele conspiratuiv PETROV și își turna colegii și prietenii la Securitate, ghinion (vorba lui Johannis), NU ERA COMANDANT DE NAVĂ. Avea 23 de ani și studia, ca și turnații săi (colegi și prieteni), la Insitutul de Marină din Constanța. După ce a ajuns Președinte al României, cu tupeul care îl caracterizează a declarat public: Știți care este problema cu dosarul de la Securitate? Problema lui este că NU EXISTĂ. Dar dacă a existat și a fost distrus? Ghinionul lui Băsescu, de data aceasta ghinion de-a binelea, a fost acela că după 29 de ani de la Revoluție în dosarele unor turnați ai lui s-au găsit, în sfârșit, notele informative scise de el, cu mânuța lui, cu toate datele și aspectele unor turnătorii clasice.

Acum, lucrurile sunt limpezi. Trimis în judecată de către CNSAS, un tribunal din București a dat o soluție într-o primă instanță: Băsescu a fost informator al Securității. Urmează recursul. Dar indiferent de verdictul ultim al Justiției, fondul problemei rămâne același: Băsescu și-a turnat la Securitate colegii și prietenii săi cei mai buni. Câteva mostre din informațiile date la Securitate de turnătorul PETROV BĂSESCU:

* Elevul sergent Dimitriu Cornel face parte din categoria oamenilor avari după bani, mergând până la mercantilism.

* Ar fi dispus, în cazul în care ar reuși să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo.

* Din cauza caracterului său, nu este acceptat în anturajul colegilor.

Nu știu ce fel de caracter are Dimitriu Cornel, colegul lui Petrov. Dar ce hal de caracter avea informatorul Petrov Băsescu ne dăm seama din următoarea turnătorie făcută la Securitate în care implică și numele învățătoarei Victoria, prietena lui: Cu verișoara lui Dimitriu am avut ocazia să discut aceste probleme, deoarece am fost la un moment dat prieteni.

Deci, în timp ce o săruta pe domnișoara Victoria prin parcurile constănțene, tânărul Traian alias Petrov procesa informațiile și le reținea pe cele utile Securității.

Mare om, complex om, jalnic caracter. Câți tineri aveau această putere de dedublare – dragoste și procesare a informațiilor pentru Securitate – în același timp? Eu, de exemplu, mă dedicam total sărutului. Dar el, marinelul Petrov, sursa Securității, se credea probabil un fel de Richard Sorge sau Mata Hari, doi dintre cei mai mari spioni ai tuturor timpurilor. Era, de fapt un turnător ordinar.

(va urma)

Constantin POPA


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved