Slobozeanca Andrada Maria Ghiduruș, printre laureații Festivalului Amara 2023

Timp de două zile, 19 și 20 august, pe scena Grădinii de vară din stațiunea Amara a avut loc festivalul-concurs de muzică ușoară (ajuns la a 55-a ediție) Amara 2023. Într-o formulă nouă (prin regulament nu a mai fost stabilită obligativitatea interpretării unei melodii românești, concurenții având posibilitatea să-și aleagă liber cele două melodii cu care au intrat în concurs), festivalul a avut și plusuri și minusuri.

La plusuri trecem un aer ceva mai tineresc (este adevărat, ani la rând spectatorii erau nevoiți să asculte aceleași melodii, unele prăfuite de timp), ceva care … este la modă, de asemenea și o schimbare radicală a juriului, spărgându-se monotonia apariției acelorași nume ani la rând. Numai că, anul acesta a scăzut calitatea interpretării, în faza finală fiind promovate multe voci care, pur și simplu, deranjau … timpanul! A fost, vorba unui hâtru, un festival al… țipuitoarelor! Concurenții și-au făcut un deserviciu atunci când și-au ales piese grele, care îți pot pune în valoare calitatea vocii, dar te pot duce și în penibil dacă dai greș. Pe de altă parte, au fost și concurenți care au cântat… curat, fără stridențe, voci foarte bune dar care… nu au fost pe gustul juriului. Așadar, ca o sugestie, tinerețe în juriu, dar mai este nevoie și de experiență, de specialiști sadea în ale muzicii, care pot decela mai bine între valoare și nonvaloare.

Nimic de reproșat organizatorilor (Consiliul Județean Ialomița și Primăria Amara), care au prins și anul acesta în bugetele lor sume consistente, sponsorilor (mai ales firmei Oyl Company Holding AG Slobozia, care a suportat contravaloarea marelui premiu, în valoare de 10.000 lei) și mai ales publicului, minunat ca de fiecare dată.

Cei doispreseze concurenți care au trecut de preselecție și au urcat pe scena festivalului: Denisa Gabriela Avram – Buzău, Carla Florentina Boboc – Craiova, Patricia Bratu – Oradea, Florin Ciobanu – Roșiori de Vede, Ilinca Dinu – București, Andrada Maria Ghiduruș – Slobozia, Iulia Ionescu – Slobozia, Laura Cristina Ion – Afumați, Iulia Miruna Nacu – Țăndărei, Iulia Perpelea – București, Delia Racu – Onești, Andreea Denisa Virgolici – Galați.

Laureații festivalului

* MARELE PREMIU: Trofeul Tinereții Amara 2023 – Delia Racu

* PREMIU I – Carla Boboc

* PREMIUL II – Laura Cristina Ion

* PREMIUL III – Patricia Bratu

* MENȚIUNE – Andrada Maria Ghiduruș

* PREMIUL DE POPULARITATE – Ciobanu Florin

În cele două zile ale festivalului au susținut recitaluri The Motans, Lora, Deepside Deejays și Kiss Kiss in the Mix. Prezență remarcabilă, cu trei piese de excepție, inclusiv cu aceea care i-a adus anul trecut Trofeul Tinereții Amara 2022, Luana Toader.

Nicolae TACHE


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved