Singurul lucru bun

 

Dan Elias

Măi, băieți! Dacă vouă nu v-a plăcut școala, asta nu înseamnă că trebuie să o desființați. Ieșiți zece minute la aer curat să vă limpeziți mințile; de bugete, de împrumuturi, de afaceri cu măști, de vaccinuri și pensii speciale. Știu că este greu! Știu că atunci când n-o ai, nici nu-ți trebuie, dar mai întrebați și voi prietenii, mai citiți o carte, mai cereți sfatul bunicilor de care vă bateți joc și o să auziți că educația, numai educația, ține lumea asta în stare de funcționare.

Deschideți școlile!! Deschideți, mă, școlile!! Lăsați dracului toate mișmașurile voastre de două parale și deschideți școlile!! Riscul imens la care ne supuneți este de a ajunge și noi ca voi!! Niște amețiți!!

Și așa, școala era ultima roată la căruța voastră plină cu fițe și abureli. Deschideți școlile și faceți educație! Nu tablete și laptopuri! Cunoștințele, învățătura, știința reprezintă numai o mică parte din școală. Ele se pot recupera în timp, dar educația, adică arta de a fi om, niciodată. O să ajungem, dacă nu suntem deja, o nație de repetenți, fericiți că putem rezolva toate problemele cu degetul!

După atâtea luni în care ați așteptat să moară virusul, a venit momentul să faceți și voi ceva, să gândiți un plan, să acționați într-un fel! Iar o să-l scoateți pe sfântul arafat să ne țină lecții de morală? Nu vă este așa, un pic măcar, rușine!?

Școala nu este a voastră, oricine ați fi voi. Ea aparține copiilor noștri. Ei simt ipocrizia și minciuna acestui timp și ne plâng de milă. Singurul lucru bun pe care îl pot învăța în aceste vremuri, poate fi acela de a-și dori să nu ajungă niciodată ca noi!

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved