Silvian Ciupercă și perlele justiției românești

Eram foarte trist când vedeam cum presa centrală reia subiectul infractorului de la Ialomița căruia îi ciuguleau toți din palmă” * „Nu a mai existat niciun denunț în afara celui făcut de Zamfir, juristul de la Spital” * „Inculpatul Ciupercă are o abilitate ieșită din comun pentru inginerii financiare!” * „Cea mai frumoasă acuzație care există și este posibilă: luarea de mită”

Silvian Ciupercă, fostul președinte al PSD Ialomița și al Consiliului Județean Ialomița, a susținut miercuri, 18 august, o conferință de presă care a avut loc în sediul partidului care l-a consacrat, în cadrul căreia a făcut vorbire despre cei șase ani și jumătate care i-au distrus cariera politico-administrativă, dar și despre cele 66 de zile de arest preventiv în arestul central.

Silvian Ciupercă a adus în atenție cele 72 de volume care au format dosarul penal în care a fost inculpat, interceptările telefonice, interpretările eronate ale acestora de către procurori, desființarea unor acuzații de către judecători, dar și achitarea sa definitivă în dosarul penal în care era acuzat de mai multe infracțiuni de corupție sau asimilate acestora.

În urmă cu șase ani și jumătate am făcut breaking news, de mai multe ori, ca persoană publică și, mai târziu, ca pericol public. Obsesia mea cu privire la această etichetă de personaj pericol public este reflectată în însemnări pe care le-am făcut în diverse împrejurări de după momentul februarie 2015. Acest dosar s-a finalizat abia vineri, 13 august 2021, după apelul depus de DNA în 2017, cu achitarea a 11 dintre cei 14 inculpați. În ce măsură publicul s-a aplecat asupra întâmplărilor din această perioadă, nu pot să răspund! (…) În dosarul penal în care am fost judecat au existat opt capete de acuzare, s-a retras una și s-a adăugat alta ca să rămână tot atâtea și ca să se poată repeta obsesiv în perioada în care am fost arestat preveniv, apoi sub control judiciar, că reprezint un pericol public și prin multitudinea de acuzații (…)”, a explicat Silvian Ciupercă.

Așa cum am precizat în debutul articolului, acesta a adus în atenție și însemnările făcute în toată perioada arestului preventiv, vorbind, totodată, și despre soarta unor angajați care au avut de suferit ca urmare a ceea ce s-a întâmplat, despre care spune că i-a apărat cât de mult a putut.

Eram foarte trist când vedeam cum presa centrală reia subiectul infractorului de la Ialomița căruia îi ciuguleau toți din palmă, care era în afara oricărei legi, care își permitea orice (…) Condiția mea socială, morală, spirituală, intelectuală, asta care este și pe care au perceput-o oamenii, nu poate fi aruncată la gunoi doar pentru că cineva a ținut să intercepteze toate convorbirile și apoi să le interpreteze într-o manieră care făceau din mine infractorul numărul 1 al Europei. (…) Mi-am construit un sistem de apărare după ce am realizat că nu sunt doar lider de dosar, ci „principalul vinovat” pentru destinul nefericit al celorlalți care nu aveau ce căuta acolo dacă nu eram eu vânat, dacă nu eram eu un pește care trebuia ținut în năvod. Și conduita aceasta m-a călăuzit în timpul celor 66 de zile de arest (…) În cazul altor politicieni a plouat cu denunțuri după ce au fost arestați. A existat un lucru care este extrem de complicat și anume că asupra unui om care este umilit și târât, ajuns neom, plouă cu denunțuri după aceea. Din fericire, în cazul liderului județean nu a mai existat niciun denunț în afara celui făcut de Zamfir, juristul de la Spital, care era în legătură cu un control”, a declarat Silvian Ciupercă.

Dincolo de această însemnare „tristă” făcută de procurori în dosar, Silvian Ciupercă se declară corigent la inginerii financiare. Mai mult decât atât, acesta spune că și acum mai sunt oameni care îl cred foarte abil și foarte inteligent și că a ascuns toate furăciunile pe care le-a făcut, că în urma ingineriilor financiare și-a cumpărat vile în Elveția, Monte Carlo, Monaco, în țară și că „nu trebuie să-i plângă nimeni de milă, că are de unde”. „Sunt un om extraordinar!”, a spus, ironic, fostul lider județean.

Trei acuzații s-au născut din faptul că o echipă de control, la finalul mandatului doctorului Vasile Olaru, a făcut o cercetare despre care Ciupercă spune că a fost dublată de un raport al Curții de Conturi.

Zamfir s-a simțit vinovat. Cablat a venit la mine, probabil l-au convins pentru ceva. Habar n-am. De ce să scrie un denunț în care vorbește mai mult despre colegii lui decât despre mine? Denunțul vizează faptul că președintele partidului vrea să-l schimbe din funcția de consilier juridic. Ăsta era denunțul. Eu i-am lăsat impresia asta și i s-a transmis prin diverse canale, zvonistică, că eu vreau să-l schimb de acolo, deci sunt capabil să comit, să încalc legea și să schimb un om care are poziția ocupată și are reglementările poziției respective fixate nu în legislația care vizează Consiliul Județean, ci în cea care vizează organizarea Spitalului Județean. Trei capete de acuzare s-au constituit din respectiva echipă de control (…) Capetele de acuzare au însemnat folosirea influenței, a poziției și autorității conferite de funcția politică dintr-un partid și de funcția administrativă pentru a genera un folos necuvenit pentru altul, adică pentru Berbece, numit director interimar, asta în condițiile în care refuzase și doctorul Ciupitu și doctorița Vâlcea. Dar oamenii aceștia au venit la Tribunal și au depus mărturie (…) Așa a apărut formula Berbece (…)”, a mai spus Silvian Ciupercă.

Două dintre acuzații au fost desființate și s-au încheiat cu o apreciere prevăzută în Codul de Procedură Penală, respectiv prin constatarea că fapta nu există. Cu toate acestea, fapta a existat și a generat consecințe juridice.

Fostul lider județean a vorbit și despre acuzația care părea „cea mai gravă” și anume licitația pentru concesionarea a 500 de hectare de teren agricol, acuzație care a fost demontată în dosar, într-o motivare a judecătoarei Tribunalului București care cuprinde peste o sută de pagini. De asemenea, a adus în atenție și acuzația care se referă la instigarea la abuz în serviciu și de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție pentru directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, alături de Marian Vișan, directorul Direcției Organism Intermediar POR în cadrul Agenției, și Dragomir Scripcă, expert în cadrul Biroului Județean Ialomița al ADR Sud Muntenia.

O altă acuzație, „cea mai frumoasă acuzație care există și este posibilă”, este luarea de mită.

Surprinzător este că în apelul făcut în 2017 de DNA și în motivele de apel se insistă că infracțiunea a fost comisă în data de 14, iar contractul de prelungire a fost încheiat pe 15 aprilie (…) În ziua când îi semnez, omul intră la mine în birou, cu contractul în mână, unde de față erau mai multe persoane, și îl rog, dacă vrea, dacă poate, să facă o donație la Muzeul Județean. Așa s-a născut acuzația că i-am condiționat semnarea prelungirii contractului, cu două luni de altfel, de depunerea unei donații, care donație a fost cercetată de procurori. În capul lor era următorul scenariu: eu dirijez donatorii, firmele, oamenii cu care eu am relații la Muzeul Județean și pe urmă scot banii, că sunt foarte deștept și am doctorate în inginerii financiare … Așa s-a născut această acuzație, care este perla justiției românești”, a explicat Silvian Ciupercă.

În același context, acesta a mai spus că, atât Consiliul Județean cât și Spitalul Județean, ADR Sud Muntenia sunt îndreptățite să ceară din partea DNA un comunicat prin intermediul căruia să-și ceară scuze, să retracteze, pentru ce au făcut, cum au interceptat, cum au interpretat, cum au fost determinați, pentru ca publicul să știe, chiar dacă oamenii nu vor fi convinși.

Le-am spus că sunt nevinovat din prima clipă. Le-am spus-o tuturor și mă așteptam să se constate nevinovăția mea. Blestemăția aceasta m-a avut pe mine țintă. De ce? Nu pot să vă răspund (…) ”, a conchis acesta.

În final, Silvian Ciupercă a precizat că va face demersuri pentru recuperarea salariilor care i se cuveneau de la Consiliul Județean pe întreg mandatul de președinte și că avocații îl îndeamnă să depună cerere pentru reparații morale și împotriva statului român. Totodată, ex-președintele a precizat că nu o să mai ocupe nicio funcție publică, chiar dacă va fi prezent în spațiul public.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved