<<Și acum sunt oameni care cred că eu am proprietăți în Elveția sau în altă parte>>
– Interviu cu Silvian Ciupercă, fost președinte al Consiliului Județean Ialomița –
Nu comentăm, sub nicio formă, calitățile politice sau administrative ale fostului președinte al PSD Ialomița și al Consiliului Județean Ialomița, domnul Silvian Ciupercă. Aceasta o pot face mult mai bine membrii PSD din județ, o pot face ialomițenii. Ne aducem aminte însă că acum șase ani acesta a fost ridicat de mascați din sediul Consiliului Județean Ialomița (cu tot fastul mediatic de rigoare implementat mai întâi de Băsescu și oamenii săi apropiați, dar continuat apoi cu succes de urmașii lor) și ținut în arest la București mai bine de trei luni. Ei, bine, iată că acum, după șase ani, s-a demonstrat că Silvian Ciupercă a avut parte, ca în multe alte cazuri, de o execuție politică, fiind achitat ca atare de instanțele judecătorești. Despre această nefastă experiență, la începutul acestei săptămâni am purtat un dialog cu domnia sa.
-
Vă așteptați, domnule Silvian Ciupercă, să fiți achitat?
-
Sigur că da! De la început, de când am fost în arestul preventiv. Judecata mea pe care am consemnat-o a fost chiar din zilele acelea și anume că eu sunt considerat a fi fost extrem de abil în a ascunde rezultatul faptelor mele infracționale, furturile, averea mea, banii, astfel încât ei trebuie să mă țină sub persecuție ca eu să cedez, pentru a afla unde am ascuns eu avuțiile pe care le-am dobândit din activități infracționale. Am avut conștiința faptului că mă dezavantajează, percepții care le-au avut despre mine că sunt un om foarte inteligent și foarte abil.
-
Iată că, după mai bine de șase ani, s-a demonstrat contrariul…
-
Pentru voi era demonstrat demult că nu sunt abil în afaceri financiare. Era evident pentru multă lume din Ialomița, dar nu și din țară.
-
Cum au fost cei șase ani și jumătate pentru dvs?
-
Răgaz pentru retur și reflexie a ceea ce am făcut, o mâhnire permanentă că familia mea a îndurat ceea ce, sigur, n-au putut îndura. Eu sunt mai rezistent de felul meu, pentru că educația mea de fost elev de liceu militar este alta. Între cele două aspecte s-a desfășurat această viață și, evident, dobândind mai multe informații, citind foarte mult și văzându-mi de apărare într-un mod eficient.
-
Au fost foarte mulți contestatari, care nu au crezut în dumneavoastră, care nu au crezut că nu ați săvârșit acele fapte de care erați acuzat. Mulți dintre ei chiar din interiorul PSD. Credeți că mai sunt și acum, după achitare, voci care tot nu cred?
-
Nu știu dacă mai sunt, dar pot spune cu certitudine că într-o astfel de speță există întotdeauna dubii care rămân. Este politician, este prea abil, știe el, sigur a făcut ceva. Cei care mă cunosc foarte bine și cunosc felul meu de viață, doar aceia sunt convinși că eu sunt un om dintr-o speță aparte, care a fost extrem de rezistent la ispitele materiale. Ceilalți au doar niște dubii care nu se risipesc. Și acum sunt oameni care cred că eu am proprietăți în Elveția sau în altă parte. Și acum sunt oameni care colportează ideea că eu m-am plimbat prin lume. Și ce importanță are că adevărul este altul?Important este ce cred ei! Așa este lumea aceasta în care trăim!
-
Cine a fost alături de dumneavoastră, în afară de familie, în tot acest timp?
-
Mulți. Chiar și din partid, dar și dintre cei care au colaborat cu mine în Consiliul Județean.
-
Aveți câteva nume?
-
Sigur. Ștefan Mușoiu, Marin Constantin, Adrian Ionescu, șefi de servicii, mulți.
-
Chiar și președintele Marian Pavel?
-
Da, mult mai apropiat de mine, chiar din 2018, de la criza cu Marian Neacșu, de la puciul acela dacă vă amintiți, pentru că atunci a fost mai atent și a înțeles mai bine și poziția lui Neacșu, poate și poziția mea. Mult mai încrezător în nevinovăția mea.
-
Îl sprijiniți în vreun fel pe Marian Pavel? Îl sfătuiți cumva în activitatea sa politico-administrativă?
-
El este matur și percepe din tot anturajul și din modul de manifestare al colegilor tot ce este esențial. Este sprijinit de mine, personal, și punctele lui tari sunt întotdeauna sublinitate așa cum sunt și cele mai puțin tari pentru a le corecta. Este un sprijin pe care întotdeauna l-am acordat și care n-au făcut-o și alții care au avut demnitatea pe care am avut-o eu. 11 ani să conduci un partid și să-l abandonezi mi se pare gestul cel mai execrabil cu putință, în condițiile în care ți-a oferit atât de mult. Dacă nu ți-a mai oferit nu știu ce, dintr-o dată ai întors spatele și ai devenit un contestatar al partidului.
-
Au fost oameni de pe scena politico-administrativă a județului, apropiați dumneavoastră, care v-au dezamăgit?
-
Am avut o nemulțumire despre care am vorbit public și anume că nu au găsit, liderii partidului de atunci, prilejul, după 2017 când eu am fost achitat de tribunal, să spună, în mod public, la nivel național: Uite, șeful nostru de partid, de la Ialomița, a fost târât într-un proces, pe nedrept.
-
Nu au făcut-o pentru că au fost lași sau pentru că, tacit, au vrut să vă facă rău?
-
Habar nu am (…) Nu pot spune să înțeleg ce motivație au avut, dar le-am reproșat acest lucru în mod public.
-
Am observat că ați început să apăreți la diferite acțiuni publice. Vă întoarceți cumva la viața publică a județului?
-
Voi activa întotdeauna în PSD, fiind mai mult sau mai puțin activ, dar invitațiile în împrejurări oficiale unde poziția mea este mai ascultată de cât a altora sau este mai atent urmărită îmi face mie plăcere să arăt oamenilor că nu sunt degradat de acești ani cumpliți pe care i-am trăit și cred că îi face plăcere și instituției pe care am condus-o, dar și partidului pe care l-am condus.
-
O să aveți vreo funcție în partid?
-
Nu. Poziția mea este de fost președinte, eventual doar dacă colegii vor considera că pot fi președinte de onoare. În rest, niciun fel de poziție.
-
Acum, după ce v-ați liniștit, aveți vreun plan? Vă doriți să faceți ceva anume?
-
(N.red.: Zâmbește) Nu, planurile mele sunt tot legate de a se percepe conduita mea de zeci de ani. Nu fac nici un fel de blestemății, niciun rău nimănui, nu comit fapte infracționale, sunt în cele mai bune relații cu Codul Penal și cu Codul de Procedură Penală. Eu am 72 de ani, iar dacă oamenii văd un tip de politician, un anumit tip, pentru că nu este singurul tip de politician onorabil care există…
-
Ați fost perceput, la vremea respectivă, ca fiind cel mai puternic politician din județ…
-
Da, da, am fost perceput. A fost poate o realitate, a fost poate o eroare, nu-mi dau seama. Cert este că această poziție a mea a lăsat niște urme, iar dacă stilul acesta a lăsat urme este foarte bine. Dacă nu a lăsat, atunci este deficiența mea că nu am fost un profesor mai bun.
-
Câți ați fost în acest dosar și câți au fost achitați?
-
14 au fost parte în dosar și 11 au fost achitați și vorbesc despre toți cei care au activat în instituții publice, în Spital, respectiv în Ministerul Sănătății, în Consiliul Județean, în ADR Sud-Muntenia, ceilalți 3 sunt din zona privată.
-
Cine sunt ceilalți trei?
-
Corina Trandafir, Anghel Cornel și Bolovei Eugen au primit pedepse mici, cu suspendare. Sunt absolut nevinovați. Nu ajungeau acolo dacă nu vânau un lider politic al Partidului Social Democrat.
-
Cum vi se pare că este condus județul acum? Este în direcția care trebuie?
-
Nu am o evaluare (…) Opinia mea este că tranziția de la vechiul mandat către acesta s-a făcut bine, acesta fiind singurul lucru asupra căruia mă pronunț categoric și că, în viziunea strategică care există și la nivel de partid și la nivel de administrare este corectă (…) Proiectele de investiții sunt într-o direcție corectă, sigur. Până la urmă, prioritățile sunt stabilite încă de pe vremea primului meu mandat, infrastructura rutieră fiind prima prioritate, apoi infrastructura de sănătate și apoi cea democratică, de instituții care să asigure mai multă transparență astfel încât instituțiile publice să lucreze într-un regim democratic mai accentuat. Toate acestea sunt priorități stabilite încă de atunci și mă bucur că oamenii le-au păstrat.
-
Ce veți face dacă vreodată, cumva, președintele Marian Pavel ar lua-o pe „arătură”? Spuneți că vă sfătuiți, că vorbiți. I-ați atrage atenția? Mai ales că spuneți că mai sunt oameni din interiorul partidului care vă mai ascultă.
-
Cu siguranță că îi voi atrage atenția, dar faptul că mai sunt oameni care mă mai ascultă, aceasta este o altă bucurie a mea și am constatat în anumite împrejurări că nu este o atitudine de curtoazie, ci una corectă față de un om care a fost lider de partid care a ținut drapelul unei anumite conduite politice, mai severe, și acest aspect a fost în favoarea PSD cu siguranță.
-
Cum vi se pare echipa conturată acum? Este ceea ce ați fi ales și dvs?
-
Sunt și oameni formați de mine și având în vedere că Neacșu nu mai este, părăsind partidul, ca și alții care au primit de la partid atât de multă atenție…
-
Simt că o spuneți cu oarecare regret.
-
Sigur, sigur. Opinia mea este că nu trebuie să uiți ceea ce ai primit pentru că nu ai dobândit ceea ce ai avut cândva decât printr-un efort colectiv, nu doar printr-un efort individual. Nu contest că amprenta individuală, ca și în cazul meu, este valabilă. Mulți oameni mă prețuiesc sau dispețuiesc pe mine ca om, dincolo de poziția oficială, dar lucrurl acesta nu înseamnă că trebuie să uiți că ai fost sprijinit de mii, zeci de mii de oameni care au susținut un partid.
-
Ca fin observator a ceea ce se întâmplă pe scena politică națională, cum vedeți lucrurile?
-
Dacă ne referim strict la ceea ce se întâmplă în acest moment la nivel central în politică, consider că este un eșec lamentabil al campaniei teribile „fără penali în funcții publice.” Accentele puse pe faptul că oamenii penali sunt doar ai PSD-ului, nu și a altor partide, s-a dovedit a fi cea mai mare ticăloșie publică și cea mai de efect propagandă făcută vreodată în România. Acum este o deziluzie imensă cu privire la calitatea umană al celor care conduc alte partide, nu mă interesează decât percepția publică și că nu sunt deloc la nivelul acelor exigențe morale și spirituale pe care unii oameni le-au avut în ei și nu în noi, cândva.
Petronela MOROIANU