SILVIA USCOV, PASĂREA COLIBRI CARE ÎȘI FACE TREABA ÎN JUNGLA ÎNCĂLCĂRII DREPTURILOR ÎN ROMÂNIA

Recent, un prieten mi-a spus o poveste amerindiană care se potrivește de minune în contextul actual. Se spune că, într-o pădure, izbucnise un incendiu devastator și o pasăre Colibri (singura pasăre înzestrată cu un dar deosebit: măiestria de a zbura în toate direcțiile: și orizontal, și vertical, și lateral, înainte și înapoi, în zig-zag, ba chiar și pe spate) tot aducea apă în cioc, ca să stingă focul. Toate celelalte animale, înnebunite de spaimă, fugeau care încotro, pe unde nimereau. Pasărea Colibri continua, însă, să care apă cu ciocul.

Un tigru, conștient de zădărnicia demersului, îi atrase atenția: „Ești nebună? Tu crezi că poți să stingi focul ăsta imens, cu stropul de apă pe care-l tot aduci tu?”. La care pasărea Colibri îi răspunse: „Eu îmi fac partea mea…”.

La fel este și cazul Silviei Uscov, avocata care a atacat excepția de neconstituționalitate a Legii 55 din 2020 privind starea de alertă. Deși s-a admis doar articolul 72 alin. 2[1], unul de mică importanță, iar Curtea Constituțională a considerat solicitarea sa drept neîntemeiată, Silvia Uscov este o învingătoare.

Unii, în gândirea lor meschină și în condiția lor măruntă au acuzat-o că ar căuta faimă. Încă din momentul în care a pornit acest demers, Silvia Uscov este un exemplu tot mai rar de responsabilitate, bun-simț și, mai ales, dorință de a se face dreptate. Chiar dacă a luat recenta decizie a C.C.R. drept un eșec profesional, ea a realizat infinit mai mult prin acțiunile sale. A arătat că, oricât de mic ai fi, chiar și cât o pasăre Colibri, poți mobiliza în jurul tău o parte importantă a junglei urbane și chiar suburbane în care ne desfășurăm existența.

A adus speranță multora dintre noi, care nu acceptam nedreptățile autorităților, dar nici nu știam cum să acționăm în acest sens. Și asta încă din perioada în care ieșeam seara din case cu o foaie inutilă pe care trebuia să dăm raportul unde ne ducem și ce facem. De aceea afirm că Silvia „și-a făcut partea ei” și asta nu în propriul beneficiu, ci al tuturor pentru a ne bucura de drepturi și libertăți.

De fapt, Silvia Uscov a făcut mult mai mult. Ne-a oferit un exemplu de curaj și de demnitate cum tot mai rar găsim în societatea noastră atât de dezbinată. Și ce este cel mai important, a arătat că încă mai există oameni capabili și dispuși să se lupte cu morile de vânt doar pentru un ideal sau, pur și simplu, dacă simte și observă că drepturile noastre ne sunt încălcate.

Chiar dacă poate părea doar o picătură într-un ocean, ce este oceanul dacă nu un infinit de picături? Și ca ea, putem fi mult mai mulți. Felicitări, Silvia Uscov! Chiar dacă astăzi ai pierdut, poate, o luptă, tu, noi avem un război de câștigat! Iar peste o săptămână, ai șansa revanșei, când te așteaptă încă o bătălie importantă. „Prietenii știu de ce!” (Bogdan Socol)

ART EMIS ACADEMY


[1]
https://r3media.ro/ccr-starea-de-alerta-este-constitutionala/

[2] sursa: Bogdan Socol – https://r3media.ro/silvia-uscov-pasarea-colibri-care-isi-face-treaba-in-jungla-incalcarii-drepturilor-in-romania/  – 8 iunie 2021 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved