Șerban Codrin – o picătură de viață

Sâmbătă, 27 august 2022, am început ziua la ora 6,00 ascultând ca de obicei Radio România – Actualități. Postul de radio mi l-a adus în casă pe prietenul meu, scriitorul Șerban Codrin.

De ani de zile, managerul Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea, distinsa doamnă Clementina Tudor, ne-a obișnuit cu prezența la Slobozia a unor mari personalități ale vieții literare, muzicale și artistIce. De data asta, Dan Constantinescu – Cocoru era prezent pe simeze cu expoziția „Zidurile memoriei”.

Problemele medicale ale soției m-au obligat să nu onorez prezența la expoziție, dar am avut norocul să ascult la prima oră a dimineții magistralele comentarii ale lui Șerban Codrin. Am pătruns, astfel, în tainele artistului prin negrul tabloului mărginit de albastrul speranței, prin adevărata lecție despre Veneția prădătorilor, cu ruinele verticale ale Pieței San Marco, dar mai cu seamă am înțeles că așteptând „drojdia” care să dospească cultura va urma scrierea unui poem despre Ucraina. Arta are o incontestabilă înrâurire asupra felului nostru de a privi lumea, lumea peisajului, dar și a muzicii care ne fascinează prin expunerile maestrului Codrin ca un priceput bucătar care dorește să nu te plictisești mâncând. Condimentează sentimentul perfecțiunii în splendoarea dimensiunilor academice. Arta în viziunea lui cu veleitățile de sublimă estetică îți va apărea ca o oglindă, îți încântă ascultătorul și privitorul, nestingherit, alături de simfonia luminoasă.

Zidurile memoriei”, expoziția lui Dan Constantinescu – Cocoru revine în actualitatea artistului după un timp de latență. Dacă vrei să treci prin „zidurile memoriei”, ascultă-l pe Codrin. Vrei Bach, Haydn, Mozart sau Bruckner, Budai Deleanu, ascultă-l și citește-i opera – creatorul îndrăgostit de ideile sale. De aici și larma creatorilor, care nu de puține ori, se plâng că nu sunt înțeleși, că li se alterează opera. Nu e greu să făurești închipuiri de fum. Tai și lipești. Scuturi și amesteci. Deformezi și reformezi. Șerban Codrin este îndrăgostit de opera și planurile sale și de puterea sa. Prezența lui Șerban Codrin la orice eveniment artistic, cultural, social, religios, muzical, toarnă esența din toate licorile. Amestec savant cu natural de pasiune și luciditate, de trăire cu fantezie, de meditație, cu fapte. Ce mai vreți? O picătură de viață.

Gheorghe Marinel

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved