Secția de șah de la Satori Art Slobozia a promovat în Divizia A

La sfârșit de an, o veste minunată: componenții echipei de șah de la Satori Art Slobozia au promovat, la patru ani de la afilierea la Federația Română de Șah, în Divizia A. Detalii despre acest succes am primit de la Daniel Nițu, antrenorul secției de șah și căpitanul echipei în același timp, jucător de șah categoria I.

– În campionatul de șah, echipa este formată din 3 plus 1, cu junior obligatoriu la masă. Noi, în divizia B, doar în trei concursuri am folosit doi seniori, în rest numai juniori, copii de 12 sau 13 ani. Poate fi folosit oricare din șahiștii legitimați ai clubului.

– Și totuși, numiți-mi câția din jucătorii angrenați în competiție…

– Un polițist comunitar, Marian Gavrilă. A câștigat primul loc la un turneu puternic organizat la noi, aici la Slobozia. Daniel Aloman, care este bucătar la Tabu. Ștefan Bobu (elev în Fetești) și Drăghici Cezar (elev în Slobozia), copii pe care i-am folosit la ultimele meciuri, uneori Ionuț Chesaru sau Aurora Grama, și ei tot elevi. Firesc, de regulă sunt folosiți cei care au coeficientul ELO mai mare.

– Și tu nu poți participa?

– Ba da. Dar Marian Gavrilă are categoria I, la fel ca mine, și l-am lăsat pe el să joace. Eu am fost căpitan de echipă.

– Și ați reușit surpriza, promovarea…

– Da, surpriză, mare surpriză, pentru că noi eram foarte slab cotați la coeficienții ELO. Plecam cam de pe poziția cincia din șapte echipe înscrise din zona sud-est. Ultima dată, meci la Buzău, echipă puternică, cu jucători transferați chiar din București, cu coeficient mare și cu experiență. La fel la Mangalia, jucători cu rating mare, unii transferați chiar din Bulgaria. Cluburi cu activitate de treizeci de ani, nu ca noi, afiliați cu patru ani în urmă.

– Satori are jucători transferați?

– Nu, sunt jucătorii noștri, toți din județ, legitimați pentru prima oară la noi.

– Câți jucători legitimați aveți?

– 77.

– Acum, în Divizia A?

– Va fi un turneu care se întinde pe mai multe zile, organizat prin octombrie anul viitor. În Divizia B, am jucat practic tur-retur. Adică, atunci când jucam cu albul eram acasă, jucam cu negrul eram în deplasare. În concluzie, timp suficient, un an de zile, să ne pregătim cum se cuvine și să scoatem rezultate pe măsură.

– Mai sus de Divizia A, mai este ceva?

– Da, Super Liga, acolo unde a fost și Urziceniul, care a picat anul acesta și mai mult ca sigur ne vom întâlni anul viitor.

– Câte cluburi sunt în Divizia A?

– Nu s-a stabilit. Posibil să fie zece echipe la nivel de țară.

– Și unde se va ține turneul?

– Urmează să se stabilească, se face licitație. Putem să cerem și noi, poate la Amara, poate la Slobozia.

– Puteați avea rezultate mai bune?

– Da. Am spus: neparticiparea la turnee nu poate aduce rezultate. Vedeți, poate din această cauză avem și coeficienți ELO mai mici.

– Ar fi de așteptat să intervină și administrația locală în susținerea echipei?

– Până acum am primit sprijin doar de la Consiliul Județean. Avem promisiunea domnului primar Soare să ne preia echipa. Bine, acum este doar o promisiune, dar ne-ar ajuta mult. Sunt totuși niște costuri. Păcat că nu se știe de șah în Slobozia.

– Cum nu se știa, pentru că mass-media a tot bătut toba…

– Nu se știa, pentru că față de multe cluburi la care încept șahul de la grădiniță și la școală, la noi este… liniște. Sigur, șahul este opțional în școli, cum este și religia. În urmă cu patru cinci ani aveam ore la Slobozia, la Amara, chiar și la Perișoru, în județul Călărași. Apoi am început aici la noi, la Clubul Tineretului, unde veneau copii de la Bărcănești, Scânteia, Țăndărei, Bordușani, Vlădeni, ca să nu mai vorbesc de Fetești. Aveam concursuri în Slobozia la Școala 2, la Școala 3. Acum, mai nimic.

– O fi pandemia de vină!

– O fi și pandemia, dar și dezinteresul din majoritatea școlilor este mare când vine vorba de susținerea șahului, sportul minții la urma urmelor, nu-i așa?! Noi sperăm că vor veni vremuri mai bune și cei de sus vor găsi soluții care să ajute la dezvoltarea mișcării șahiste din România.

Nicolae TACHE

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved