Seceta din curtea Palatului Cotroceni

Agricultorii sunt revoltați că reprezentanții României nu au cerut bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru refacerea sistemului de irigații făcut de Ceaușescu cu peste 7 miliarde de dolari împrumutați de la Banca Mondială – sistem distrus de orânduirea capitalistă instaurată după 1989. Mergeți în piața Sloboziei și veți vedea cum se vând cazane, oale, crătiți, tigăi, grătare confecționate din aluminiul nealimentar rezultat din țevile de irigații. Și pentru că am distrus sistemul de irigații, fostul ministru al USR, Cristian Ghinea a catadixit să nu introducă în PNRR niciun leu pentru refacere. Asta pentru că e de la uniunea care salvează România. O salvează prin lovitura secetei și pierderile uriașe de mai bine de 20 de ani.

Fermierii spun că sunt condamnați să facă în continuare agricultură la mila cerului. Nu-i mai ascultă nici Dumnezeu și nici paparudele. Infrastructura care ar asigura irigarea a zeci de mii de hectare se află în paragină iar fermierii spun că, mai ales zona de sud, a fost lovită frecvent de secetă, iar pierderile sunt uriașe. Mulți cultivatori spun că era vital ca prin acest program european România să atragă fonduri pentru irigații. Producțiile bune înseamnă profituri și impozite mai mari la stat, dar și locuri de muncă. Și județul Ialomița este unul dintre cele mai lovite de secetă în ultimii ani, iar fermierii spun că irigațiile sunt singura soluție pentru o agricultură profitabilă.

Petre Daea a fost un ministru al agriculturii care și-a făcut simțită prezența, motiv pentru care unii l-au aplaudat, fiind un bun specialist și care a sprijinit anumite segmente ale agriculturii, iar acum îl regretă. În timpul mandatului său, România a ajuns la o suprafață irigată de 1,14 milioane de hectare și a susținut că sistemul de irigații trebuie să funcționeze cu apă gratuită pe canale până la destinația de pompare. A trecut Canalul Siret-Bărăgan de la Ministerul Apelor la Ministerul Agriculturii. Până la kilometrul 5,7 canalul funcționa, dar aici s-a oprit pentru că… la conducerea ministerului au venit alții. Întrebat Florin Cîțu când era prim-ministru, de ce numai este Daea ministru, a răspuns prompt: „D-aia”! Pe timpul lui Daea se găseau bani pentru irigații și nu era niciun PNRR. Nu putem combate seceta cu F-16 sau F-35. Bune și astea, dar degeaba ai cu ce te apăra, dacă stai cu burta goală, când criza alimentară bate la ușă.

Acum trebuie să intensificăm toate acțiunile pentru a face o agricultură care să nu depindă de mila Domnului. Este o urgență. Ce repede s-a făcut Congres în 10 zile pentru a avea Iohannis șef la partid pe omul său. De ce nu faceți repede un congres al fermierilor? Dacă tot distribuiți populației iodură de potasiu, dați și câte un ibric să vină pe câmp să ude culturile. Tinerii din satele noastre au plecat la muncă în Vest pentru a face prosperă agricultura altora. Prețurile au explodat la alimente și energie. Ce dacă se va usca totul, ce dacă recoltele vor fi compromise! România nu a reușit să aibă programe de stimulare a producției interne de legume, fructe și carne. Prețurile vor avea o tendință de creștere, nu ne așteaptă o perioadă bună. Preocupat de agricultura românească ca terenurile de Golf și pârtiile de schi să producă cât mai multă hrană, președintele Iohannis a convocat în aprilie 2021 pe miniștrii responsabili din guvern pentru a discuta despre PNRR. Și au discutat, dar din mai 2021 până în septembrie toată lumea s-a ocupat de irigarea congresului PNL. Și după alegerea lui Cîțu, după atâta irigat a venit seceta și a trebuit ca după 6 luni să îl irige pe Nicolae Ciucă și să-l aleagă președinte al PNL, Cîțu fiind dat jos. Deci, Iohannis se ocupă de irigații. Călare pe schiuri l-am văzut, dar pe câmp niciodată. Naveta la Sibiu și-atât. Ba nu, se ocupă și de irigații, alea de la Cotroceni. A fost lansată oferta de peste 500.000 de euro fără TVA pe sistemul public de licitații SEAP ca Admnistrația Prezidențială să achiziționeze un sistem de irigații destinat vegetației din curtea Palatului Cotroceni. Licitația a fost câștigată de firma Garden Center Grup SRL și în felul acesta s-a rezolvat și cu seceta din agricultura românească. Și ce se mai cânta la căminele culturale, înainte de 1989 : „Irigare-n Bărăgan / E belșug / Și an de an / rfuim hambarele!”

Gheorghe Marinel


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved