„Seceta a ucis orice boare de vânt / Soarele s-a topit și a curs pe pământ”. Primele versuri din minunata poezie ”Moartea Căprioarei” a lui Nicolae Labiș parcă sunt puse ca o mănușă peste lanurile uscate din Bărăgan.
1946. Documentele istoriei ne arată că România anului 1946 a fost o țară cu totul specială. Scrutinul din noiembrie 1946 nu a fost singurul eveniment important. Seceta a dus la recolte extrem de slabe, în condițiile în care România trebuia să plătească despăgubiri de război în produse alimentare. Foametea previzibilă nu a fost observată de politicieni, preocupați de campania electorală. Locuitorii satelor din Moldova porniseră de unii singuri spre zonele sudice, unde recoltele au fost mai bune. Erau dispuși să dea oricât pentru un sac de grâu sau porumb. Ca secretar al Regionalei PCR Oltenia, Nicolae Ceaușescu auzise despre oamenii disperați care veniseră să caute cereale în județele “păstorite”de el, însă nu a făcut nimic ca să le ușureze traiul.
2023. Seceta cumplită. Arde Europa, arde planeta, peste tot incendii și caniculă… România nu trebuie să plătească despăgubiri de război, ci începe să plătească milioane de euro pentru datoriile ajunse la scadență. La televizor ne dă lecții de economie madam Tatoiu. A ieșit la tablă la „Realitatea Plus” în pantaloni scurți. Peste tot se discută de azilele din Voluntari. Nimic despre secetă, despre irigații. Noul ministru al agriculturii nici nu e cunoscut de fermieri. La fel ca în 1946, în 2024 vor fi alegeri. Patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. „România Tv” nu știe de secetă, de irigații, știe să ne arate din oră în oră un copac căzut de furtună, o nuntă cu interlopi și să mintă că pensiile vor fi mărite, că s-a aflat procentul „Stați cu noi”! Și stă săracul pensionar și îl vede pe Tzanca Uraganu că are dureri de măsea. Până atunci, mii de hectare cultivate vor dispărea. Fermierii spun că nu vor scoate nici măcar un sfert din investiții. Cu ce vor fi hrănite animalelele? Vor lua drumul abatoarelor, vândute pe nimic.
E secetă. Și ce dacă! Iohannis are piscină și ne spune că va ajuta Ucraina să-și exporte grânele. Noroc că mai aflăm ceva, cu totul special, dacă ascultăm Radio România Actualități, dacă o ascultăm pe distinsa și profesionista Clementina Tudor, care de fiecare dată ne informează cu știri speciale. Astfel, am aflat, neștiind până acum, că din zona comunei Adâncata se desprinde un drum care duce către „Motor Park” și de acolo, după 2 kilometri, se formează un alt drum nivelat care se oprește direct pe malul unui lac „Lacul Rodeanu”. Un ochi de apă cu diametrul de aproape un kilometru care este un paradis al păsărilor protejate de lege în Uniunea Europeană. Aici își fa cuiburi peste 46 de astfel de specii. Unii săteni cred că lacul are și puteri vindecătoare, datorită nămolului. Anul acesta lacul a secat. Este al doilea an când a secat și Lacul Amara din Județul Buzău, coincidență de nume cu Lacul Amara din Ialomița. Profesorul Mihai Duțu ne spune că la fel cum câmpiile din Oltenia, care au devenit zone sahariene, așa va ajunge și Bărăganul. Și ce dacă! Pe noi nu ne mai interesează mărețul proiect Siret- Bărăgan, miile de hectare ce trebuie să fie irigate. Pe noi ne intereseză cum să facem să rămânem la umbră în Palatul Victoria, să fim prezenți cu oamenii noștri peste tot în structurile politice și administative. Ce dacă e secetă! Ce dacă se scumpesc curentul și gazele, se măresc taxele și impozitele, pe noi ne interesează că Dinu Maxer a divorțat de Deea, că Mădălina Ghenea are un nou iubit. Și ultima bombă, care m-a uluit, pentru care sunt supărat foc: Cătălin Bordea divorțează! „Poat’ să ningă, poat’ să plouă, ce ne pasă nouă!”
„Seceta a ucs orice boare de vânt / Soarele s-a topit și a curs pe pământ.”
Gheorghe Marinel