Se face lumină în cazul scandalului de la Casa de Ajutor Reciproc Slobozia?

Săptămâna trecută, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița au pus în aplicare șase mandate de percheziție domiciliară, dintre care patru în municipiul Slobozia, unul în orașul Amara și unul în municipiul București. De asemenea, au fost puse în executare patru mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul poliției, pentru audieri. Activitățile de cercetare penală au fost efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomița, pentru comiterea infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale. La activitățile desfășurate au participat luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ialomița.
Din datele şi probele administrate în cauză de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a rezultat presupunerea rezonabilă că, în decursul mai multor ani, persoanele bănuite ar fi înregistrat în contabilitatea unei asociaţii de ajutor reciproc un circuit fictiv de încasări şi plăţi, menit să inducă în eroare membrii acesteia că are suport economic să acorde dobânzi la fonduri sociale, mult peste mediul bancar.
Din verificările efectuate, poliţiştii au stabilit că dobânzile la fond încasate de o parte din membrii asociaţiei de ajutor reciproc ar fi fost plătite din depunerile celorlalţi membrii şi nu din profitul înregistrat la finalul fiecărui an. Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 49.000.000 de lei.
Patru persoane au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, în vederea audierii, față de
trei dintre acestea fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore.
Trei femei, cu vârste cuprinse între 37 și 65 de ani au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Ialomița, în cursul zilei de 20 octombrie
fiind prezentate instanței, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate aproximativ 565.000 de lei, bijuterii din aur și argint în valoare de aproximativ 210.000 de lei, sisteme de calcul, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei.


De asemenea, poliţiştii au instituit sechestre asiguratorii pe bunuri imobile, autoturisme, bijuterii și sume de bani în valoare de aproximativ 4.000.000 de lei.
Inspectoratul Poliției Județene Ialomița face precizarea că efectuarea percheziţiei domiciliare a fost o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, ce are ca scop administrarea probatoriului necesar soluţionării cauze, care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved