Cetățenii din Municipiul Cluj Napoca au marcat o victorie împotriva urbanismului ilegal. Un bloc cu 4 etaje situat pe strada Trandafirilor a fost demolat după ce a fost autorizată demolarea. De ce v-am semnalat acest aspect? Pentru că la alții se poate. Se știe că nu este neapărată nevoie pentru a merge în instanță, deoarece demolarea se poate face mai simplu, printr-o dispoziție a primarului.
În cazul pe care vi-l semnalăm, construcția cu pricina, care este o magazie de trei lei, se află lipită de un bloc dar ocupă o suprafață a domeniului public, mai cu seamă că s-au turnat 15 mp asfalt pe spațiul verde. Colcăie de gândaci și șobolani. Dacă mergeți pe strada Mihail Sadoveanu din Slobozia, întâlniți la Blocul B1-38 o magazie construită în 1992, pe timpul fostului primar Dumitru Drăghici. Acesta a promis că o va demola, dar nu a a mai apucat, că a decedat. Au urmat primarii Ioan Pinter (1992-2003), Gabi Ionașcu (2003-2012), Alexandru Stoica (2012 -2016) și Adrian Mocioniu (2016-2020). Toți, în campaniile electorale au promis, cu pixurile, brichetele și calendarele în mână, la fața locului, că dacă vor fi votați vor demola magazia. Și i-am votat.
Presa a semnalat de peste cinci ori acest aspect, s-au făcut sesizări de către asociația de proprietari, s-a scris la primărie și … degeaba. Nu se vrea demolarea acestui măreț edificiu, care este al nimănui, care nu figurează în acte cadastrale. De aspectul urât al zonei, nu mai vorbim. Pe aici, spre bazinul de înot, unde au loc manifestări culturale și târguri, se perindă oameni din toată țara și pleacă cu cea mai proastă impresie.
De aceea am apelat la dumneavoastră, domnule Dragoș Soare. Veniți, fotografiați, implicați-vă și vedeți dacă magazia se află pe lista monumentelor istorice sau este inclusă în patrimoniul UNESCO.
În ziarul „ Ialomița” din 20 august 2020 a fost publicat articolul „O magazie numită de Primăria Slobozia …balcon”. Ne-am adresat Inspectoratului de Stat în Construcții Ialomița, care a trimis spre rezolvare sesizarea Primăriei Slobozia, care a „rezolvat-o”. Iată acesta e răspunsul: „Vă aducem la cunoștință că această construcție nu poate fi demolată motivat de faptul că este edificată în baza unei autorizații emisă pentru obiectivul „Construcție balcon” în conformitate cu prevederile legale”. Adresa are numărul 60716/05.08.2020 și este semnată de cineva pentru primar, iar apoi Șef serviciu urbanism ing. Ambruș Alexandru și întocmit Teodoru Virginia. Am cerut în articolul din 20 august în conformitate cu Legea 544 privind accesul la informațiile publice să ni se dea numărul autorizației, când este emisă și dacă s-a făcut recepția, procesul verbal. S-a tăcut și se tace în continuare. Unde ați văzut balcon în care să intri din stradă, să te relaxezi și să-ți bei cafeaua? Asfaltul turnat pe spațiul verde, are și el autorizație? Poate faceți un tur al blocului și veți întâlni jegul altui balcon la intrare, sau mergeți și în spate și veți vedea alt balcon. Dacă vrei să montezi o schelă trebuie să renunți sau să o așezi pe el. Balconul din str. Sadoveanu este al nimănui. De 24 de ani stă așa și nu face decât să întregească urâtul. Locatarii au pus lacăt la această ușă de fier pentru că era o cloacă. Poate acum, când ați fost ales și cu voturile locatarilor din această zonă, veți pune piciorul în prag. Nepăsarea trebuie eliminată, ea dăinuie de 24 de ani și am înțeles că veți fi mereu alături de cetățeni, lucru de care nu ne îndoim.
Gheorghe Marinel