Școlile și grădinițele din Gheorghe Doja și Andrășești sunt pregătite pentru începerea noului an școlar

Cu două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, unitățile de învățământ din comunele Gheorghe Doja și Andrășești sunt pregătite să primească elevii în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, potrivit unei situații remise de Inspectoratul Școlar General Ialomița, în județ din total 324 de clădiri de învățământ doar 117 au fost autorizate la incendiu, 176 fac încă obiectul autorizării, iar 36 sunt încă neautorizate. Pe de altă parte, tot în ceea ce privește segmentul de securitate la incendii, în unitățile de învățământ din județ există doar 96 de hidranți și 108 școli și grădinițe sunt echipate cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare.

Școala din Gheorghe Doja, la un pas de obținerea avizului ISU

Potrivit declarațiilor primarului comunei Gheorghe Doja, domnul Ion Curelea, școala este pregătită spre a-și deschide porțile pentru copiii care vor trece pragul în noul an școlar.

„Am terminat curățenia în interior, mai avem însă o problemă în ceea ce privește dotarea cu mobilier și care sperăm să se rezolve cât mai repede. Se lucrează la exterior acum, la construirea gardului școlii, parcul este gata în proporție de 80 la sută, mai avem de montat rulourile de gaz. Proiectul este pe ADI Ialomița, iar lucrările au fost demarate la jumătatea acestei luni, perioada de implementare fiind de cinci luni, respectiv până în luna noiembrie a acestui an. Urmează să amenajăm terenul de sport din curtea unității de învățământ și o scenă. Avizul de la ISU suntem pe cale de a-l obține, astfel că noul an școlar va începe în cele mai bune condiții (…) Avem în jur de 170 de copii care vor începe cursurile, atât la școală cât și la grădiniță”, a precizat Ion Curelea, edilul localității Gheorghe Doja.

Grădinița din Andrășești are aviz de la ISU, școala încă nu

Și unitățile de învățământ din Andrășești sunt gata să-și primească elevii. Pentru grădiniță a fost obținut deja avizul de la ISU, însă pentru Școala Gimnazială „Ștefan Copoiu” sunt ceva probleme din cauza magaziei de lemne amplasată necorespunzător.

”Școala a fost construită în anul 1970 și nu au fost respectate distanțele dintre magazia de lemne și corpul școlii, fapt pentru care nu s-a putut elibera autorizația de la ISU întrucât este nevoie de minim 15 metri distanță între cele două imbobile. Noi am început demersurile pentru demolarea acelei magazii și a toaletei exterioare. Am abținut avizul Consiliului Local și vom achiziționa un container pe care îl vom folosi ca spațiu pentru depozitarea lemnelor. Am început și demersurile pentru obținerea autorizației de demolare și ulterior vom face un nou scenariu pentru incendiu, astfel încât să obținem și avizul necesar (…) Curățenia a fost făcută, mobilierul este potrivit pentru copii, prin urmare vom începe anul școlar în bune condiții”, a explicat Vasile Adrian, primarul comunei Andrășești.

Pentru învățământul online, administrația locală din Andrășești are un proiect pe care îl derulează prin AFIR, pentru achiziționarea de tablete, table inteligente și camere web pe care elevii să le folosească la cursuri. „Proiectul este destul de avansat și sper să îl definitivăm până la sfârșitul anului”, a conchis edilul Vasile Adrian.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved