Administrația publică locală din Andrășești a primit ultimele deconturi de la Ministerul Dezvoltării pentru decontarea lucrărilor care se execută la dispensarul uman din localitate.
Proiectul a fost demarat în urmă cu aproximativ 6 luni și se află într-un stadiu de implementare destul de avansat, fiind finalizate lucrările de consolidare, urmează decopertarea învelitorii, turnarea centurii și montarea unui nou acoperiș. Termenul de finalizare al proiectului este luna iunie 2022.
„Sper să ne încadrăm în acest termen și chiar dacă Ministerul Dezvoltării nu a mai făcut plăți, noi am reușit să continuăm lucrările fără a le sista. Suntem în grafic și sperăm să nu ne confruntăm cu vreo situație neprevăzută pe parcursul implementării proiectului”, a declarat Vasile Adrian, primarul comunei Andrășești.
Un alt proiect care se află în derulare se referă la amenajarea unui ministadion care a înregistrat o întârziere de aproximativ o lună din cauza unor necondordanțe apărute din toate părțile, despre care primarul Vasile susține că va fi recuperată din mers, termenul de finalizare al lucrărilor fiind luna decembrie 2021.
„Am primit stâlpii pentru iluminat și până la sfârșitul acestei săptămâni mai mult ca sigur vor fi montați, în același timp urmând a fi făcută și împrejmuirea terenului. Ulterior se va construi placa din beton peste care se va turna covorul asfaltic și la final cel sintetic”, a mai spus edilul localității.
Proiectul este finanțat prin GAL, iar valoarea se ridică la suma de 400 mii lei. De acest stadion urmează să se bucure cei peste 250 de copii din comunitate. În completarea acestui proiect, autoritatea locală are în plan construirea unei săli de sport cu o capacitate mare, în care să poată fi desfășurate nu doar activitățile sportive ale elevilor, dar și competițiile sportive județene. De asemenea, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, luna viitoare vor fi demarate lucrările la o sală de sport pentru copii, proiect care este deja finanțat, iar terenul a fost predat.
„Proiectul acesta îl avem de mai bine de doi ani. Anul trecut, în septembrie, am fost anunțați că obiectivul a fost scos deja la licitație, dar o consider o investiție mai sigură față de alte proiecte. Valoarea este de aproximativ o jumătate de milion de euro și va avea o capacitate de 120 de locuri (…) Amplasarea acesteia va fi între școala gimnazială și Căminul cultural și va putea fi folosită de copii și după orele de curs. Spre deosebire de alte proiecte despre care cunoaștem detaliile, CNI are o altă modalitate de lucru, în sensul că aceasta se ocupă de toate aspectele implementării”, a mai spus reprezentantul administrației publice locale.
Comuna Andrășești este printre puținele localități din Ialomița care a primit din partea Guvernului Cîțu suma de 400 de mii lei din Fondul de rezervă bugetară. Primarul Vasile Adrian susține că suma îi era necesară pentru finanțarea proiectelor, astfel încât comunitatea să se dezvolte.
„Pentru noi este o gură de oxigen, dar nu pot spune că ni s-au acordat suficienți bani pentru susținerea proiectelor pe care le avem în derulare și pentru inițierea altora. Să sperăm că vor mai fi și alte rectificări prin care să ne putem susține proiectele. Chiar dacă localitatea noastră a fost în urma altor comune din județ, pot spune că am pornit la drum în forță și continuăm dezvoltarea dacă vom avea banii, dacă nu, ne vom adapta. Cert este că în Andrășești nu se va mai sta. Cât voi fi eu primar, munca va fi pe primul plan. În campania electorală din primul mandat le-am explicat cetățenilor că dacă mă vor vota, Andrășeștiul și Orboieștiul vor fi adevărate șantiere și m-am ținut de cuvânt, după cum se poate vedea (…)”, a conchis edilul.
Anul acesta au fost recepționate deja două proiecte de asfaltare, unul a vizat DC49, iar celălalt strada Stadionului, rămânând un rest de asfaltat de circa doi kilometri, aici fiind incluse și capete de stradă. Un alt proiect aflat în stadiul de implementare este cel de înființare/reabilitare trotuare în comuna Andrășești, sat Orboiești, proiect finanțat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală și din bugetul local. În cadrul acestui proiect vor fi înființate aproximativ 4,5 kilometri de trotuare.
„Firma câștigătoare își dă tot interesul și lucrează, sperăm ca până la sfârșitul anului lucrările să fie gata. Acestea vor fi înființate de-a lungul DN2A, în speță pe lungimea celor două sate și pe traseul care duce spre gară, acestea fiind zonele cele mai intens circulate. Anul viitor vor fi construite trotuare pe străzile adiacente și pe partea stângă a primăriei, pe sensul de mers Slobozia-Urziceni (…) Nu am dorit anul acesta pentru că noi lucrărm încă la apă și canal și avem vreo doi kilometri de aducțiune de apă. Nu putem monta un trotuar ca apoi să-l spargem”, a declarat în finalul discuției noastre primarul Vasile Adrian.
Mai trebuie spus faptul că administrația locală a inițiat demersuri pentru continuarea proiectului de apă și canal, prevăzut cu stație de epurare, despre care edilul susține că va reuși să-l implementeze astfel încât locuitorii să beneficieze de aceste servicii pe care le râvnesc de ani întregi.
Petronela MOROIANU