Clostridium difficile este o bacterie anaerobă, asociată asistenței medicale. În România a înregistrat o creștere în ultimii ani ducând chiar la decesul multor pacienți care au contractat-o.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Ialomița recunosc că în 2020 s-a raportat un trend ascendent al infecțiilor intraspitalicești cu Clostridium difficile, comparativ cu anii anteriori, dar și o scădere a ponderii infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) contractate din alte cauze. Potrivit unei situații prezentate de DSP Ialomița, în 2020 s-au înregistrat 16 cazuri de infectare cu Clostridium difficile, cele mai multe fiind contractate în 2016, 24 la număr. Alte IAAM au dus la infectarea a 61 de persoane anul trecut, aproape dublu față de 2019 când au fost raportate 38 de cazuri cu alte infecții asociate asistenței medicale, astfel că numărul total de infecții contractate din unitățile medicale a ajuns la 77.
Conform aceleiași situații puse la dispoziție de reprezentanții DSP Ialomița, anul trecut nu au fost declarate focare de IAAM cu mai mult de trei cazuri. Raportarea de către spitale a IAAM la Direcția de Sănătate Publică se face lunar, pe fișe de investigare a cazului, comunicările lunii ianuarie urmând să fie realizate până la data de 15 februarie 2021. Din fișele de raportare a infecțiilor cu Clostridium difficile transmise în cursul lunii anterioare au fost identificate până în prezent câte două cazuri de IAAM cu bacteria în cauză pentru fiecare dintre Spitalele raportoare din Slobozia, Fetești și Urziceni.
Srviciul de Control în Sănătate Publică derulează în prezent o acțiune de verificare a modului de raportare și investigare a IAAM, inclusiv IAAM cu Clostridium difficile de către unitățile sanitare din județ.