Sărbătoarea Ziua Comunei Ciulnița la ediția XIX

Sâmbătă, 20 mai 2023, la 466 de ani de la prima atestare a localității Ciulnița și la 19 de când a fost organizată sărbătoarea Ziua Comunei, sute de săteni veniți din cele patru așezări ale comunei dar și ciulnițeni plecați mai de curând sau mai de mult pe alte meleaguri au ținut să fie prezenți la acest eveniment care de-acum le este atât de drag. Motivul? Ni-l dezvăluie domnul Gheorghe Stelică, primarul comunei Ciulnița.

– Pentru noi, această sărbătoare înseamnă mult, pentru că există un nume al comunei care la momentul acesta putem să-l spunem cu drag, având cunoștințe mai multe despre prima dată când s-a găsit în analele istoriei vorbindu-se despre Ciulnița. Fiecare așezare, fiecare sat are o poveste aparte și poartă nume după numele cuiva, după o anumită semnificație istorică și legătura dintre nume și ce se întâmpla atunci ne duce cu gândul la faptul că oamenii simpli au creat ceva pe acest pământ, ceva pe care l-au dus mai departe și a ajuns în zilele noastre, amintindu-ne cu mândrie de ei. La noi, a fost Ciulinăți sau Ciulinari, cum îl găsim în alte scrieri istorice, acum Ciulnița…

– Un nume pe care, altfel, putea să fie regăsit în orice parte a Bărăganului…

– Da, numai că aici probabil că erau mai mulți. Apar și acum, destui. Inclusiv în stema localității avem ciulini. Pentru noi, ciulinul când este înflorit este cea mai frumoasă floare de pe pâmânt. Și mai are o semnificație. Dacă ar fi o cultură de ciulini, nu poți să treci prin ea. Este ca un zid, este ca o apărare practic. Așa s-a perpetuat numele de Ciulnița și a ajuns în zilele noastre, dând și această tărie de caracter a oamenilor de aici. Când este sărbătorită o zi, a oricărei așezări, că vrei că nu vrei te gândești și de unde vii. Pentru alții, care vin de mai departe, este momentul în care ei se revăd cu cei dragi. Cuvântul acasă are mai multe semnificații. Dar toți, indiferent cum ne raportăm, ne gândim la tot ceea ce am clădit împreună. După atâtea ediții putem spune că am parcurs o etapă a vieții, pentru că, spunem, adolescenții încep după 18ani să se numească așa. Așa și sărbătoarea noastră acum, când pășim către o altă etapă, a maturității. Asta înseamnă pentru noi Ciulnița: fiecare loc, fiecare casă, fiecare copil, fiecare bătrân, tinerii sau mai puțin tinerii ajunși în floarea vârstei. Totul a fost construit cu sudoare, cu dragoste, cu dorința de a fi mai bine și, cu mândrie, când ne întâlnim după o anumită perioadă de timp, vedem că an de an se schimbă ceva în bine.

-Anul acesta, care au fost momentele de vârf ale sărbătorii?

– Fiecare moment în parte a însemnat ceva deosebit pentru participanți. Iată, anul acesta, spre suprinderea mea, au venit să sărbătorească alături de noi oameni din diverse localități învecinate, dar și din Ploiești, din Buzău, inclusiv agenții economici, pentru care cu greu am avut spații în care să-i primim. Este încă o dovadă că sărbătoarea noastră este de acum cunoscută, că a devenit o tradiție. Un alt moment emoționant l-a reprezentat sărbătorirea a două familii care au împlinit cincizeci de ani de căsnicie, pe care i-am premiat cu câte cinci sute de lei și cărora le-am înmânat câte o plachetă și o diplomă. Plachete, diplome și premii am oferit și gospodarilor noștri, care au grijă și de deomniul public, dar înfrumusețează și zona lor. Iată, la 93 de ani tanti Elena Cruțan a venit îmbrăcată la întâlnirea noastră în costum popular pentru a-și ridica premiul de gospodar al satului. Zona din fața casei sale este un exemplu pentru multe familii mult mai tinere.

Să mai amintim că în programul zilei au fost prinse alte momente deosebite, bine primite de cei prezenți. A fost lansat proiectul “Acces la Cultură în Ciulnița” (proiect finanțat prin PNRR și cu o cofinanțare de zece la sută din bugetul local), au fost înmânate certificatele de cetățean major tinerilor care au împlinit anul acesta 18 ani, a fost lansat volumul “Plaiul lui Moromete”, care-l are ca autor pe teleormăneanul Dumitru Chiciu, doctorul de la Spitalul din Slobozia devenit de câțiva ani fiul al comunei Ciulnița. Bineînțeles, a fost prezentă de-a lungul zilei distracția și buna voie întreținute de grupul folcloric “Doruri Ciulnițene”, de Marian Dumitru (fiu al satului) și formația “Hi Music Band”, recitalurile susținute de Antonio Petrache, Emilia Ghinescu, Mario Buzoianu și Steliana Sima.

Sărbătoarea s-a prelungit până noaptea târziu, fiind încununată cu un superb… foc de artificii.

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved