Salonul Anual de Carte – Ediția 2024

Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița și Consiliul Județean Ialomița au organizat în luna octombrie ediția cu numărul XXXIII a Salonului Anual de Carte, manifestare culturală tradițională, de referință pentru comunitatea județeană și cea națională. Organizatorii au pus la dispoziția iubitorilor de lectură o lună întreagă dedicată cărților, aducând în fața publicului, prin numeroasele acțiuni culturale, personalități din diverse domenii ale culturii.

În cadrul Salonului au fost expuse în jur de 500 de titluri de carte achziționate de la Salonul precedent și până la momentul actual , prin intermediul a cincisprezece edituri reprezentative din țară. Compus din evenimente distincte, la Slobozia (Galeriile Arcadia, Casa de Cultură ”Nicolae Rotaru”, Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița), Situl arheologic de la Giurgeni, Salonul Anual de Carte s-a bucurat de prezența a numeroși participanți și vizitatori, dovedindu-se mereu interesant și atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tipărite s-au întâlnit, au discutat dezbătând teme importante din domeniul publicisticii și nu numai.

De-a lungul celor treizeci și doua de ediții, artele s-au întrepătruns, literatura s-a împletit armonios cu muzica și teatrul, aducând în fața publicului numeroși oameni de cultură dintre care amintim: Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, George Pruteanu, Alexandru Mironov, Fănuș Neagu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Aura Christi, Simona Popescu, Ligia Naum, Cristina Liberis, Daniela Zeca Buzura, Eveline Păuna, Maria Timuc, Ovidiu Bojor, actori ai Teatrului de Păpuși Gulliver, Doina Lavric Parghel, Maria Răducanu, Alexandra Ușurelu, Emeric Imre, Mircea Rusu, Dorel Vișan, Maia Morgenstern ș.a.

Potrivit tradiției, prima zi, 1 octombrie, a fost dedicată scriitorilor ialomițeni, publicațiilor și editurilor ialomițene: Star Tipp, Helis, Metamorfosi. Printre invitați amintim pe: Titi Damian cu recentele publicații Fundamente și Dulcele amar, dulce, apărute anul acesta la Editura Editgraph din Buzău, Florentina Loredana Dalian cu volumul de proză scurtă Frumusețe străină, Editura Metamorfosi, 2024; Loredana Stan – De libris, recenzii și cronici literare, Editura Metamorfosi, 2023; Mariana Călina – Valsul trist, repere critice, Editura Irizor, 2023; părintele Achim C.Vergil-Marian a prezentat Monografia parohiei Pelinul (Eliza Stoenești) din județul Ialomița, 2019 , Romeo Aurelian Ilie cu volumul de poezii – Liniștea de a doua zi, Editura Charmides, 2024 și Ilie Comănița care a vorbit despre Castele și conace și munca de documentare din spatele realizării acestui volum.

A doua zi, Salonul Anual de Carte a continuat cu concertul de muzică folk intitulat ”De dragoste, de dor!”, susținut de cunoscuta interpretă Narcisa Suciu și de chitaristul Ciprian Mateian.

Cel mai iubit dintre critici: Alex Ștefănescu” s-a numit conferința susținută pe 4 octombrie de conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache de la Facultatea de Litere, Universitatea din București. Prezent pentru prima dată la Salonul de Carte de la Slobozia, invitatul a mărturisit că scriitorul Ștefan Bănulescu a fost cel care l-a publicat, la debutul lui publicistic, pe Alex Ștefănescu.

Pe 9 octombrie a urmat lansarea cărții ”Dublu autoportret” scrisă de Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România. Alături de autor au fost prezenți: prof. univ. dr. Tudor Amza și prof. univ. dr. Otilia Sîrbu. ”Dublu autoportret”, publicat de Editura Polirom, este o apariție unică în felul ei, în peisajul literaturii române. Paginile cărții pot fi citite ca un jurnal în care stările lăuntrice și descrierile, până la detaliu, ale lumii înconjurătoare alternează, ca o reconstituire istorică a Revoluției, atât de necesară unei memorii colective înțesate de ambiguități, ca o meditație asupra istoriei.

Ziua cărții de specialitate economică și Ziua Editurii CECCAR a fost sărbătorită pe data de 10 octombrie, în compania invitaților: Camelia Malama, președinte Filiala Ialomița, Mihaela Cosma, director Filiala Ialomița, Eugenia Ciontu -vicepreședinte Filiala Ialomița și Mihai Răileanu -expert contabil.

Ajuns în acest an la ediția cu numărul XII, Festivalul – Concurs de Tradiție Culinară ”La Casa Tudorii” s-a desfășurat în perioada 11 – 13 octombrie 2024.

Organizat de Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Judeţean Ialomița, în parteneriat cu instituțiile de cultură din județ, manifestarea a debutat pe 11 octombrie cu „Parada Festivalului”, la Slobozia, pe Bulevardul „Matei Basarab”, iar pe 12 și 13 octombrie a continuat la Baza de Cercetare și Expunere Muzeală „Orașul de Floci” – comuna Giurgeni.

Maratonul cultural a continuat pe 14 octombrie cu lansarea cărții Zavaidoc în anul iubirii, autor Doina Ruști.Invitați la eveniment au fost scriitoarea Doina Ruști și Ansamblul Folcloric Doina Bărăganului. Zavaidoc în anul iubirii, publicat anul acesta la Editura Bookzone, este cel mai recent roman cu care scriitoarea a încântat publicul ialomițean.

Inventarea trecutului. 50.000 de ani de cultură, de conflict și conexiuni”, autor Tamim Ansary, s-a numit volumul lansat pe data de 15 octombrie, pe marginea căruia s-au purtat discuții referitoare la istorie.

Sala Europa a găzduit pe 16 octombrie concertul de muzică folk numit MATACHE 20 , susținut de interpretul Marius Matache și de chitaristul Berti Barbera.

Cum poți deveni stăpânul lumii? Iată o chestiune care i-a preocupat pe mulți suverani. O singură familie a fost însă aproape de a găsi răspunsul: Habsburgii.

Despre dinastia habsburgilor s-a vorbit pe data de 17 octombrie în cadrul prelegerii susținută de domnul Ion M. Ioniță -istoric, redactor-șef al Revistei Historia și de doamna Simona Preda – istoric, brand manager Editura Corint, plecând de la volumul ”Habsurbii. Ambiția de a stăpâni lumea”, autor Martyn Rady, apărut anul acesta la Editura Corint.

Seria manifestărilor culturale a mers mai departe în ziua următoare cu lansări și prezentări de carte ale Editurii Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP).

Astfel, din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România au fost prezenți la eveniment: domnul Dorel Vidrașcu- scriitor, membru UZPR, domnul Petrică Butuc- scriitor, membru UZPR și doamna Teodora Marin- jurnalist, membru UZPR. Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea de către domnul Șerban Codrin, scriitor ialomițean, a celor mai recente publicații ce-i poartă numele și anume: ”Tetrul din culise”, Editura Kafka, ”Ad Infinitum 108 poeme”, selecție de Clara Toma, Editura Carte Inspirată, ”Marea Tăcere”, Editura Carte Inspirată ș.a.

Stiluri. Modele de viață. Aspirații vs. lipsa de aspirații” s- a intitulat conferința organizată pe data de 21 octombrie, susținută de domnul prof.univ.dr, sociolog – Gelu Duminică.

Pe 23 octombrie a avut loc lansarea volumului de poezii ”Alexandra” , autor Tudor Amza.

În ziua următoare, pe 24 octombrie, a urmat lansarea volumului ”Viața de fiecare zi la Iași pe vremea lui Daniel Corbu, povestită de el însuși”, prezentat de Ștefan Mitroi, urmată de spectacolul de muzică și poezie intitulat ”Intrarea în miracol”, pe versuri de Daniel Corbu.

Eu pot, eu sunt magician” s-a numit cântecul pe care l-au fredonat sute de copii, în cadrul spectacolului intitulat “Drumul lui Făt-Frumos”, organizat pe 25 octombrie, susținut de actorul Marian Râlea și de alți actori ai Teatrului Național Abracadabra.

Editura Ecou Transilvan a venit la Slobozia pe 28 octombrie cu două lansări de carte: Nadia Fărcaș a prezentat antologia ”Ecouri feminine”, urmată de Maria Someșan care și-a lansat romanul ”O iubire de la răsărit până la apus”.

100 de ani de la nașterea lui Ben. Corlaciu” a fost numele spectacolului de muzică și poezie desfășurat pe 29 octombrie. Invitați la eveniment au fost: actorul Mihai Bisericanu, fiica scriitorului Ben.Corlaciu, Ana Christina Corlaciu și mama acesteia.

Penultima activitate cuprinsă în programul Salonului Anual de Carte, organizată pe 30 octombrie, a avut-o ca invitată pe cunoscuta actriță Maia Morgenstern care a lansat volumul ”Orez. Cu lapte”, publicat anul acesta la Editura Litera . Alături de ea s-a aflat secretarul literar Dan Druță.

Potrivit tradiției, maratonul cultural s-a încheiat cu scriitorii ialomițeni și publicațiile acestora. Printre invitați amintim pe: Ilie Comănița cu volumele Merg mai departe și Clepsidra apărute anul acesta la Editura Metamorfosi din Slobozia, Titi Damian cu volumul Dumitru Popescu, Pumnul și palma – roman al disidenței literare românești, Editura Hoffman, 2024; Vasile Dumitru Chipirișteanu a prezentat volumul Flori de ciulin, Editura Minela, 2023; Constantin Panait – Orașul de Floci, Veneția Valahiei și Altruiștii familiei Bărboșelu, ambele publicate la Editura Detectiv literar, 2023; Valentin Gheorghe –Documente privitoare la istoria mănăstirilor Dohiar (Muntele Athos) și Slobozia lui Enache, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza, 2024; Nicoleta Tudor cu volumul de poezii Șah la adevăr, Editura Pim , 2023; Mitică Huzună – Cuvinte în amurg, Editura Armonii culturale, 2024; Flora Mărgărit Stănescu – În cabinetul sorții, Editura Pim, 2024; Niculae Chivăran – Pseudo nautica vol 1 și 2, Editura Izvorul Cuvântului, 2020; Afrodica Bobârniche – Îmbrățișând poezia, Editura Metamorfosi, 2024.

Mulțumim partenerilor culturali, partenerilor media, directorilor instituțiilor de învățământ, cadrelor didactice, colegilor din bibliotecile publice și școlare, și tuturor celor care au suținut și-au sprijinit această mare sărbătoare a cărții. Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița vă este un prieten permanent și vă așteaptă cu același interes la următoarea ediție!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

Foto: Alexandra State, bibliotecar

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved