Salonul Anual de Carte de la Slobozia merge mai departe

 

Joi, 1 octombrie, la orele prânzului, lumea cărților și-a redeschis porțile la Slobozia cu cea mai importantă manifestare culturală tradițională, de referință pentru comunitatea județeană și națională, Salonul Anual de Carte, ajuns la a XXIX-a ediție.

Organizatorii, respectiv Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” și Consiliul Județean Ialomița pun la dispoziția iubitorilor de lectură o lună întreagă dedicată cărților, aducând în fața publicului, prin numeroasele acțiuni culturale, personalități din diverse domenii ale culturii. Evenimentul prilejuiește întâlniri cu scriitori, editori, lansări și prezentări de carte etc și prezintă achiziția de carte de la Salonul precedent și până la momentul actual. Pe panourile expoziționale sunt expuse în jur de 550 de titluri de carte de la 15 edituri reprezentative din țară.

Desfășurat pe parcursul întregii luni, Salonul Anual de Carte, s-a dovedit de fiecare dată interesant și atractiv, un loc unde iubitorii paginilor tipărite s-au întâlnit, au discutat , dezbătând teme importante din domeniul publicisticii și nu numai. De-a lungul celor 28 de ediții, artele s-au întrepătruns, literatura s-a împletit armonios cu muzica și teatrul, aducând în fața publicului numeroși oameni de cultură dintre care amintim: Eugen Simion, Răzvan Teodorescu, George Pruteanu, Alexandru Mironov, Fănuș Neagu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Aura Christi, Simona Popescu, Ligia Naum, Cristina Liberis, Daniela Zeca Buzura, Eveline Păuna, Maria Timuc, Ovidiu Bojor, actori ai Teatrului de Păpuși Gulliver, Doina Lavric Parghel, Maria Răducanu, Alexandra Ușurelu, Emeric Imre ș.a.

Introducerea celor prezenți în lumea interesantă a publicațiilor a fost făcută de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, care și-a exprimat regretul față de vremurile dificile pe care le trăim, generate de pandemia Covid-19, subliniind influența majoră a internetului în existența noastră, influență simbolizată în decorul Salonului de anul acesta prin diverse simboluri și imagini reprezentative.

Prezenți la eveniment din partea Consiliului Județean Ialomița au fost: domnul Cătălin Grigore – președinte, domnul Adrian Ionescu – secretar, iar din partea Direcției Județene pentru Cultură Ialomița doamna Elena Pacală – director executiv. Prin discursuri adresate publicului, aceștia și-au manifestat admirația și prețuirea pentru organizarea, an de an, a Salonului Anual de Carte.

Potrivit tradiției, prima zi a fost dedicată scriitorilor ialomițeni, publicațiilor și editurilor ialomițene Star Tipp, Helis și Metamorfosi.

Printre invitați amintim pe Șerban Codrin cu volumele Ion Budai-Deleanu: Țiganiada – poem recitit și rânduit în versete și Testamentul din strada Nisipuri, Ilie Comănița cu Castele și conace din Ialomița, publicație apărută sub egida Consiliului Județean Ialomița, Titi Damian care ne-a vorbit despre volumele Exegeze contemporane și Lecturi la miezul nopții, George Stoian cu volumul Peștele care cântă, Elena Bolânu cu publicațiile Despre mine, Clinchet viu de clopoțel, Metamorfoză vol.5,6,8,9,10,11, Universul necuvântătoarelor și Am aflat din povestiri, Ioana Resnicov – Cântec de rugă pentru credință, Adria Bănescu – Apa sclipirii de mister, Cătălin Stanciu care ne-a prezentat Tradiții și obiceiuri în prima jumătate a sec.XX în satele ialomițene, volum editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Mihail Petru Lungu, autorul volumului Picătura și oceanul.

Mulțumim celor care s-au alăturat evenimentului, partenerilor culturali, partenerilor media, colegilor din bibliotecile publice și școlare, iubitorilor de lectură și, în continuare, vă așteptăm să vă îmbogățiți cultural descoperind noutățile editoriale expuse în cadrul Salonului Anual de Carte, la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” Slobozia, pentru că așa cum ne spune marele cărturar Miron Costin, ”nu este alta, mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cititul cărților”.

Vali ȘERBAN

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved