Salonul Anual de Carte 2020, închis într-un spațiu … virtual

 

 

Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, a organizat în luna octombrie la Galeriile Arcadia din incinta Centrului Cultural UNESCO ”Ionel Perlea” ediția cu numărul XXIX a Salonului Anual de Carte, manifestare culturală tradițională, de referință pentru comunitatea județeană și națională. Organizatorii au pus la dispoziția iubitorilor de lectură o lună întreagă dedicată cărților, aducând în fața publicului, prin numeroasele acțiuni culturale, personalități din diverse domenii ale culturii. În cadrul Salonului au fost expuse în jur de 550 de titluri de carte de la 15 edituri reprezentative din țară, reprezentând achiziția de carte de la Salonul precedent și până la momentul actual.

Potrivit tradiției, prima zi, 1 octombrie 2020, a fost dedicată scriitorilor ialomițeni, publicațiilor și editurilor ialomițene: Star Tipp, Helis, Metamorfosi.

Amintim aici pe Șerban Codrin cu volumele: Ion Budai-Deleanu: Țiganiada- poem recitit și rânduit în versete și Testamentul din strada Nisipuri, Ilie Comănița cu Castele și conace din Ialomița, volum apărut sub egida Consiliului Județean Ialomița, Titi Damian care ne-a vorbit despre volumele Exegeze contemporane și Lecturi la miezul nopții, George Stoian cu volumul Peștele care cântă, Elena Bolânu cu volumele Despre mine, Clinchet viu de clopoțel, Metamorfoză vol.5,6,8,9,10,11, Universul necuvântătoarelor și Am aflat din povestiri, Ioana Resnicov – Cântec de rugă pentru credință, Adria Bănescu – Apa sclipirii de mister, Cătălin Stanciu care ne-a prezentat Tradiții și obiceiuri în prima jumătate a sec. XX în satele ialomițene, volum editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița și Mihail Petru Lungu, autorul volumului Picătura și oceanul.

Cea de-a doua manifestare culturală înscrisă pe 3 octombrie în programul Salonului Anual de Carte s-a numit ”Întâlnire cu scriitorii buzoieni – lansări și prezentări de carte” și i-a avut ca invitați pe Valeria Manta Tăicuțu, Nicolai Tăicuțu, Tudor Ciucu, Sorin Călin, Manuela Camelia Sava, Nina Beldie, Viorel Dodan, Genovel-Florentin Frățilă, Petrache Plopeanu, Cornelia Ionescu Ciurumelea, Vasile Ghinea, Ștefan Costache Andrei, Lucian Mănăilescu, Gina Zaharia, Stan Brebenel, Teo Cabel, Mariana Cabel, Laura Cozma, Mihaela Roxana Boboc și Emil Niculescu.

Seria manifestărilor culturale a continuat pe data de 6 octombrie cu lansări și prezentări de carte de la editura Tritonic, Valul Tritonic aducând în fața publicului ialomițean romane polițiste, de ficțiune, fantasy și science fiction.

Bogdan Hrib, fondatorul editurii Tritonic din anul 1993, a vorbit despre noul său roman- „Reziliență”, un roman polițist cu personaje noi si vechi, răsturnări de situație, politică, corupție, iubiri și trădări. Prezentarea noutăților editoriale a continuat cu autoarele Rebeca Cojocaru și Teodora Matei, care au vorbit despre volumele: ”Afaceri de familie”, ”Inima castelului”, ”Castele de nisip”, ”Schițe de iubire” și ”Gastro Noir”.

Ziua de 8 octombrie 2020, a adus la Salon noutățile de la Editurile UZP și Detectiv Literar. Invitați la eveniment au fost domnul Doru Dinu Glăvan – președinte Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, domnul Firiță Carp – director Editura Detectiv Literar, domnul prof.univ.conf.dr. Tudor Amza și doamna prof.univ. Otilia Sîrbu. Startul evenimentului s-a dat cu discuții despre creativitatea publicistică, urmat fiind de lansarea volumului ”Răsărit de floarea soarelui”- autor Tudor Amza, un volum despre care doamna Otilia Sîrbu, originară din Slobozia, a afirmat ”că-i scris din dor de Dumnezeu”.

Seara a continuat cu un spectacol de muzică și poezie intitulat ”Din părinți pentru părinți”, susținut de Mircea Rusu Band și maestrul Dorel Vișan. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița.

Evenimentul următor, derulat în cadrul Salonului Anual de Carte, din păcate ultimul pe care am reușit să-l finalizăm, a avut loc pe 9 octombrie și a fost dedicat editurii Princeps Multimedia, reprezentată prin doamna Filomena Corbu (director al editurii) și scriitorul Daniel Corbu. Aceștia au prezentat publicului ialomițean noutățile editoriale, prezentarea continuând cu susținerea de către scriitorul Daniel Corbu a conferinței intitulată ”Condiția poetului și a poeziei în perioada postmodernistă”.

Anul acesta, am traversat cu toții o perioadă dificilă generată de pandemia Covid-19. Dacă la începutul Salonului am pornit încrezători, programând 15 evenimente culturale, dintre care, din păcate, am reușit să desfășurăm doar 6, la final am ajuns într-o situație neprevăzută, o situație în care infecția cu virusul Sars- Cov-2 a luat amploare, determinându-ne să realizăm închiderea Salonului la 30 octombrie 2020, fără public, într-un altfel de spațiu – spațiul virtual. Mulțumim tuturor celor care s-au alăturat evenimentelor, scriitorilor ialomițeni, partenerilor culturali, partenerilor media, colegilor din bibliotecile publice și școlare, colegilor din instituțiile culturale. Vă dorim sănătate multă și să ne revedem cu bine la ediția cu numărul XXX!

Vali Șerban

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved