Prezentare de carte
”Saga dinastiei habsburgilor”
Cum poți deveni stăpânul lumii? Iată o chestiune care i-a preocupat pe mulți suverani. O singură familie a fost însă aproape de a găsi răspunsul: Habsburgii.
Despre dinastia habsburgilor s-a vorbit în cadrul prelegerii susținută de domnul Ion M. Ioniță – istoric, redactor-șef al Revistei Historia și doamna Simona Preda – istoric, brand manager Editura Corint, plecând de la volumul ”Saga dinastiei habsburgilor”, apărut anul acesta la Editura Corint.
Ion M.Ioniță este senior-editor al ziarului Adevărul, redactor-șef al revistei Historia și jurnalist din anul 1990, lucrând pentru publicații precum Adevărul, România liberă, dar și pentru posturi de televiziune ca: Pro TV, TVR, Realitatea TV. Scrie pe teme legate de politică internă și internațională. A colaborat, în calitate de analist politic, cu principalele posturi tv și radio unde găzduiește emisiuni de dezbateri despre actualitate și politică internațională.
Simona Preda este istoric, scriitor, jurnalist cultural și brand manager la Editura Corint. A publicat studii și articole în reviste de specialitate (Revista Arhivelor Naționale, Revista Bibliotecii Academiei Române, Revista Institutului Nicolae Iorga) și mai multe volume între care: Patrie română, țară de eroi (2014), Tot înainte! Amintiri din copilărie (co-autor, 2016), Regina-mamă Elena. Mariajul și despărțirea de Carol al II-lea (2018), Imagini, vise, bazaconii (co-autor, 2018), Cabinetul albastru (2021). Fondator şi coordonator al site-ului cultural www.semndincarte.ro
Acest volum relatează povestea unei excepționale dinastii și a lumii pe care aceasta a construit-o și apoi a pierdut-o. Având origini modeste, habsburgii au câștigat controlul asupra Sfântului Imperiu Roman, și-au extins rapid posesiunile, întinzându-se din Ungaria până în Spania și chiar dincolo de Ocean, iar apoi au ajuns să stăpânească părți din Lumea Nouă și din Orientul Îndepărtat.
Parcurgând paginile cărții vom călători în timp și spațiu pentru a-i cunoaște pe cei mai importanți membri ai Casei de Habsburg. Carol Quintul, Rudolf al II-lea, Maria Tereza și Franz Joseph sunt doar câteva dintre personalitățile surprinse în această cronică inedită, cu bucuriile, tristețile, succesele, eșecurile și tragediile lor. Totodată, vom descoperi cum au influențat politica, diplomația, religia, arta și istoria, nu doar din Europa, ci din întreaga lume. ”Saga dinastiei habsburgilor” este carte despre mărirea și decăderea unei familii de legendă.
În partea a doua a prelegerii, Simona Preda a vorbit despre volumul ”Sissi. Împărăteasa Austriei”, în paginile căreia o veți descoperi pe femeia Sissi, cu multe calități și cu defecte, dar si pe imparateasa Elisabeta, care apartine istoriei.
Criticată la Viena, venerată la Budapesta, mai lucidă decât mulți diplomați ai vremii în privința conflictelor din Balcani, a fost un permanent sprijin pentru soțul ei, împaratul Franz Joseph.
În anul 1898, Elisabeta, împărăteasa Austriei și regina Ungariei, a fost asasinată la Geneva de un anarhist italian. De atunci, Sissi, deo frumusețe legendară, a devenit un mit inspirând poeți, pictori și cineaști.
Evenimentul, organizat în cadrul Salonului Anual de Carte, a fost moderat de doamna Elena Balog – manager Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița și s-a bucurat de prezența unui public numeros format din cadre didactice, elevi, bibliotecari, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, precum și alți participanți cărora de mulțumim.
Mulțumim, de asemenea, pentru intervențiile din public și felicitări celor doi câștigători ai cărților oferite de Editura Corint pentru cele mai interesante întrebări.
Vali Șerban,
documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița
FOTO: Alexandra State