România, locul 46 la Olimpiada de la Tokyo

România a încheiat prezența la Jocurile Olompice de la Tokyo pe locul 46, cu patru mdalii: una de aur (la dublu vâsle feminin) și trei medalii de argint la spadă feminin. Pe vremuri, nu foarte îndepărtate, când luam doar patru medalii era un eșec, acum nu se întreabă nimeni ce se întâmplă cu sportul românesc. Ați văzut vreodată la vreun guvern să analizeze performanțele sportului românesc și să se stabilească programe de îmbunătățire a activității și de finanțare a acestuia? Am construit stadioane pentru fotbal fără piste de atletism, nu avem baze de antrenament și cantonament. Lacul Snagov în loc să fie folosit în parte de canotori, e folosit de cei cu șalupe și bărci pentru a se relaxa. Am desființat Daciada, pepiniera sportului românesc, că era comunistă. Numiți-o cum vreți, liberiada, useriada sau udemeriada, numai faceți ceva ca să aduceți sportul românesc la valoarea lui de dinainte de 89.

Iată o realitate în câteva date pe care le-am extras cu greu din arhivele de pe internet, probabil pentru a nu se putea compara performanțele. 1952, Olimpiada de la Helsinki, la fel ca acum: 4 medalii, 1 aur, 1 argint și 2 bronz. Șeful statului era Gheorghiu Dej, care nu mergea pe bicicletă la serviciu, ca știm noi cine, care face sport pe două roți să dea bine cu 18 sepepiști în spate și 6 în față. 1976, Olimpiada de la Montreal: 27 medalii, 4 aur, 9 argint, 14 bronz. Ministrul tineretului și sportului, Ion Traian Ștefănescu (în calitate de prim-secretar al CC al UTC). 1980, Olimpiada de la Moscova: 13 medalii, 6 aur, 6 argint, 1 bronz. Ministrul tineretului și sportului, Pantelimon Găvănescu. 1984, Olimpiada de la Los Angeles: 53 medalii, 20 aur, 16 argint, 17 bronz. Ministrul tineretului și sportului, Nicu Ceaușescu (în calitate de prim-secretar al CC al UTC). 1988, Olimpiada de la Seul: 24 medalii, 7 aur, 11 argint, 6 bronz. Ministrul tineretului și sportului, Nicu Ceaușescu (în calitate de prim-secretar al CC al UTC). Aici, România a ocupat locul 9 pe națiuni.

2020, Olimpiada de la Tokyo: 4 medalii, 1 aur, 3 argint. Aceeași performanță ca în 1952, pe vrema comuniștilor care nu se ocupau de sport. Ministru sportului, Carol Eduard Novak, care după ce Ana Maria Popescu a obținut la spadă medalia de argint afirma că chiar (scuzați cacofonia) dacă bugetul federației de scrimă ar fi fost mai mare cu 5 milioane nu ar fi luat aur.

Mârlănie politică și lipsă de bun simț. Tăiați totul, băi, ăștia puși în funcții ca incompetenți. Lăsați sportivii ca pe timpul lui Dej, să meargă la antrenamente cu tramvaiul, să doarmă în cantonamente în paturi suprapuse, să mănânce Eugenii și să bea limon de dude. Stingeți-le lumina, opriți-le căldura în cantonamente și la antrenamente, iar la prânz dați-le ghiare de pui și în loc de adidași pentru încălțări dați-le adidași pentru ciorbă. Să vezi performanță atunci. Oare înainte de 1989 aveau condiții mai bune sau performanțele porneau pentru că în sport erau antrenați sute de mii de copii și aveam de unde face selecție pentru a fi cooptați în lotul olimpic cei cu talent și aptitudini?

Da, am uitat! Acum vă ocupați de alegeri în PNL, după aia în USR și pe urmă din cauza valului 4 al pandemiei nu vom avea rezultate nici la Olimpiada de la Paris din 2024. Și dacă tot va fi 2024, o să avem alegeri locale, parlamentare, europarlamentare și mai ales prezidențiale, acolo unde Facebook-ul nu mai poate face nimic pentru Klaus Johannis, că doar n-o fi Putin să fie ales pe viață. Să vezi sport de masă la alergat după voturi.

Gheorghe Marinel

.

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved