România citește în era digitală

Luni, 9 octombrie, Salonul Anual de Carte, ediția cu numărul XXXII, l-a avut ca invitat pe marele actor FLORIN ZAMFIRESCU alături de scriitoarele Aura Christi, Dana Oprica și editorul Andrei Potlog de la Editura Fundația Culturală Ideea Europeană. Manifestarea a avut loc în Foaierul Sălii Europa a Consiliului Județean Ialomița.

Sub genericul România citește în era digitală, distinșii invitați susțin prin acest proiect, organizat de Fundația Culturală Ideea Europeană și revista Contemporanul, lecturi şi conferinţe atât în țară cât și în străinătate, cu scopul de a întoarce publicul către valorile culturii scrise naţionale. Este un proiect multianual, care are în vizor importanţi artişti români contemporani, scriitori, actori, regizori etc., prin care se afirmă europenitatea structurală a culturii române.

Florin Zamfirescu este actor de teatru și film. După terminarea liceului din Călimănești, între anii 1967 și 1971 urmează Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului. Este premiat în 1967 cu „Premiul Criticii, Cel mai bun actor al anului 1997”. În 1978 este remarcat de regizorul Stere Gulea și distribuit în filmul „Iarba verde de acasă”. A mai jucat în: „De ce trag clopotele Mitica” (1981), Moromeții (1988), Senatorul melcilor, Orient Expres, Filantropica etc.

Cel de-al doilea invitat, scriitoarea Aura Christi este absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chișinău (1984) și a Facultății de Jurnalism a Universității de Stat (1990). A primit peste 20 de premii și distincții în România și în străinătate. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova. Iar Dana Oprica este scriitor, jurnalist, profesor. A organizat atât proiecte adresate românilor din Spania cu ocazia Zilei Naționale a României (2013, 2014, 2015), cu ocazia zilei aniversare a poetului Mihai Eminescu (2014, 2015), cât și proiecte adresate publicului spaniol. Din 2013 este realizatoarea unei emisiuni săptămânale în limba română la postul public de radio Collado Villalba.

În cadrul evenimentului au fost prezentate volumele ”Sculptorul” de Aura Christi și ”Actorie sau Magie” de Florin Zamfilescu, publicate la editura Fundația Culturală Ideea Europeană din București.

Despre mine n-am ce să spun. Nu sunt mai deosebit ca alții. Sunt un om ca toți oamenii, iar fiecare om e un roman” a declarat actorul în cadrul întâlnirii. Tot el a mai afirmat că drumul unui actor este, de fapt, ”drumul omului spre sine însuși pentru a descoperi miracolul din noi. Toți suntem oameni și toți suntem la fel pe diferitele noastre căi generate de pasiunea pe care o urmăm”.

Întâlnirea, bazată pe sesiuni de lectură și dialog, a fost moderată de doamna Elena Balog, manager al Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu Ialomița, și s-a bucurat de prezența unui public numeros format din elevi, cadre didactice, jurnaliști , oameni din diverse domenii ale culturii.

Mulțumim tuturor pentru prezență și, în continuare, vă așteptăm la activitățile organizate de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved