Prof. Univ. dr. Gheorghe Piperea
ART EMIS ACADEMY
Sub cel mai profesionist, cinstit și fantastic guvern din istorie, România a ajuns pe primul loc în topul european al corupției. Românii cred, conform unui sondaj făcut recent de „Transparency International”, că aici este epicentrul corupției planetare, pe aceste meleaguri eterne ale nemuritorului Zalmoxis.
Un procent de 20% dintre românii intervievați au declarat că au dat șpagă doctorilor [1], 11% au recunoscut că au oferit „atenții” cadrelor didactice, iar 7% au susținut că i-au „omenit” pe polițiști. Nu știu de ce sondajul s-a oprit la aceste exemple, căci nenorocirea mare este în domeniul urbanismului [2], în domeniul gropilor de gunoi „ecologice”, în domeniul importului criminal și al incinerării industriale intoxicante a gunoiului, a rezidurilor și a deșeurilor, în domeniul sanitar și în domeniul achizițiilor publice. Iată două exemple care sar în ochi:
– Curtea de Conturi a constatat că numai în cazul „Unifarm” s-a cheltuit nejustificat un miliard de euro, din ianuarie 2020 până în prezent, în întregul sistem sanitar care luptă pe rupte cu pandemia cifra fiind mai mare de 4,5 mld euro;
– autoritățile din domeniul achizițiilor publice au publicat rapoarte din care rezultă că, din bani publici, anul trecut s-au cheltuit pe cumpărături și consultanță și digitalizare & stuff 43 de miliarde de euro, reprezentând 19% din P.I.B., ceea ce înseamnă că statul și autoritățile publice locale au devenit cei mai mari clienți ai celor 100 de corporații care realizează 75% din P.I.B. Aici nu există competiție. Există rente, monopoluri, privilegii și carteluri. Restul, ca să poată accede la asemenea contracte, trebuie fie să aibă „proptele” politice, tehnocratice sau admistrative, să fie prieteni cu diferiți arafați, sau să dea mită, șpagă, peșches, bacșiș (continuați voi cu sinonimele).
Și nu știu de ce nu sunt întrebați votanții sau simpatizanții actualei puteri progresiste de drepta (oximoron intenționat) dacă partikipă sau nu la acest sport național[3]. Sondorii s-ar putea să aibă niște surprize…
Vă gândiți, probabil, că domeniul achizițiilor publice este plin de transparență, competiție, onestitate etc., pentru că e vorba de licitații publice, care nu pot fi mânărite. Nțț. Cei mai mulți bani s-au cheltuit pe achiziții de urgență, direct, prin „negociere” cu comercianții de pe listele scurte. Nu cerea Arafat, în martie 2020, libertate din acest punct de vedere și, mai ales, imunitate de răspundere civilă și penală? Nu i s-au pus în brațe cca 900 de milioane de euro ca să se joace cu ei în acest fel?
Unul dintre motivele adevărate pentru care nu se ridică starea de alertă este exact acesta – achizițiile de urgență nu trebuie să urmeze regulile obișnuite ale licitației, transparenței și competiției oneste. Deci, furtul trebuie cumva să continue, la adăpost de ochiul vigilent al publicului. Evident, fiind de religie nou-normală și progresistă, ong-urile care urlau ca din gură de șarpe pe vremea „ciumei roșii”, acum tac, pentru trebuie să luptăm contra „acestui virus nenorocit”. Starea de alertă nu mai are nimic de-a face, în prezent, cu sănătatea publică. Are de-a face cu banul și cu (geo)politica.
Nu ascunde Cîțu dintotdeauna destinația celor 35 de miliarde de euro cu care a înrobit România la bănci?
Nu recunosc foștii aliați ai lui Orban, actualmente opozanți (pe motiv de resetare a azimutului pe fantasticul Câțu) că au luat parte la comerțul cu indulgențe practicat de Orban din postura de premier, pentru asigurarea poziției actuale de președinte al Camerei Deputaților?
Nu au pus Clotilde și Plicușor Ban capitala în postura riscantă de a fi invadată de șobolani, căpușe și țânțari (generatori potențiali de ciumă, holeră, boala lime, infecție cu West Nile) pentru simplul fapt că vor să înlocuiască întreprinderile care au câștigat licitații în domeniile respective cu întreprinderile de casă și de castă proprie?
Așadar, consumați numai informații oficiale din resurse publice – sunt atât de bune și de credibile…
––––––––––––––––
[1] adevărați „eroi” din linia întâi, atât cei care dau, cât și cei care primesc și cei care intermediază „atențiile” medicale, pe cuvânt …
[2] în acest domeniu de biznis nu numai că se dă mită pentru construcții care distrug ideea de comunitate, aer curat, spațiu verde etc. și transformă orașe ca București, Cluj sau Timișoara în suburbii ale Phenianului, dar oengiștii care devin primari sunt „frați” ai interlopilor de tip Câine care ocupă bucăți întregi din parcuri, nestingheriți de autoritășțile demolatoare în alte cazuri, în care lipsesc mita și susținerea politică
[3] aceeași luptători anti-corupție de pe baricadele haștagrezist, fanchisitizen și declic …
http://stiri.tvr.ro/sondaj–romania-este-pe-primul-loc…