Robert Deleanu (fost realizator de emisiuni la Radio Campus Slobozia), consilier al orașului Massa din provincia Toscana

Vești bune din Italia. Este vorba de Robert Deleanu, care a reușit să câștige un loc în consiliul local al orașului Massa din Toscana la recentele alegeri locale. Este primul consilier străin în acest for.” Așa își începea emisiunea „Departe de acasă” (dedicată românilor de pretutindeni și difuzată de Radio România „Antena Satelor” în fiecare duminică, între orele 17.00 – 18.00) Simona Popescu.

Cine este Robert Deleanu? Sunt convins că slobozenii își aduc aminte de anii de început (poate cei mai frumoși) ai postului de radio Campus Slobozia, acolo unde Robert le aducea zi de zi la „cald” informații din capitala noastră de județ și nu numai.

Cum și de ce a ajuns în Massa din Toscana se destăinuie chiar Robert în interviul realizat de Simona Popescu: Acum vreo douăzeci și doi de ani, am venit inițial în vacanță la soția mea mea, care era aici de ceva vreme împreună cu fratele său. Am profitat de ocazie pentru a face o vacanță în această zonă, dar, ca să fiu sincer, am plecat din România deja cu ideea clară de a explora, de a vedea dacă este posibil să rămân aici. Ce m-a împins să plec din România? Ar trebui să vă imaginați că suntem la sfârșitul anilor 90 începutul anilor 2000 și foarte mui probabil vă aduceți aminte că în aceea perioadă în România oamenii se simțeu fără orizonturi, corupție la toate nivelurile, persoanele pe care le cunoșteam, inclusiv eu, păreau resemnate… Am încercat în toate felurile să progresez. Aveam douăzeci și ceva de ani și orice-aș fi vrut să fac mă loveam de ziduri, în administrație, chiar și în domeniul privat. Să nu mă înțelegeți greșit, aveam o viață normală, v-aș putea spune îndestulată, trăiam bine, dar nu aveam perspective de creștere. Aici în Italia, în Marina de Massa sunt de la început. Am fost norocos, să spun așa. Imediat după ce am ajuns aici am primit un contract de muncă în sfera mea de activitate, care este informatica. Deci, trecerea de la România la Italia a fost foarte rapidă și fără prea multe neajunsuri. Nu știam limba italiană, am învățat-o printr-un curs intensiv. Este extrem de ușor să înveți italiana. În două luni de zile deja mă descurcam foarte bine.

Stabilit în Italia împreună cu soția sa Mirela (Scarlat) Deleanu, Robert povestește că pe lângă profesia sa de bază, aceea de informatician, nu s-a dat în lături pentru a-și căuta și alte joburi, rotunjindu-și astfel veniturile: „Am fost trei ani, la început… salvamar. Nu este o muncă prea grea comparativ cu România, pentru că aici viața salvamarului este foarte liniștită: arborezi steagul galben sau steagul roșu și turiștii știu despre ce este vorba. Sunt extrem de disciplinați, nu am avut niciun episod de indisciplină.

Robert a vorbit pe larg despre comunitatea românilor din regiunea Toscana: „Aici în zonă viața a fost întotdeauna ușoară, în sensul că poate noi trăim într-un mic paradis, atât din punct de vedere al peisajelor, dar și al muncii și al integrării. Viața este ușoară pentru cine muncește. Evident, nu trebuie să se muncescă paisprezece sau șaisprezece ore pe zi. Cine are un loc de muncă normal, șase-opt ore pe zi, are o viață decentă, chiar îndestulată aș putea spune. Avem o asociație, Comunitate Română «Daciada», care anul acesta împlinește cincisprezece ani de existență și care cuprinde o zonă destul de vastă, pe undeva la 50-60 de kilometri de coastă, între Spezia, Massa și Via Reggio. Sunt aproximativ șase mii de româmi care locuiesc aici. Este o zonă superbă, pe malul mării, dar în spate, la doi trei kilometri avem munții. Se muncește foarte mult vara, se trăiește foarte mult din turism. Comunitatea s-a transformat în bine în ultimii ani, în sensul că în urmă cu șase-șapte ani aveam foarte mulți membri care munceau în zonă, dar erau, cum spunem noi, în trecere. Se opreau aici câțiva ani, munceau, strângeau ceva bani, după care se întorceau definitiv în România pentru a-și construi case, pentru a-și continua viața în țară. În acest moment, marea majoritate a comunității de aici a decis să rămână în zonă. Foarte mulți și-au luat cetățenie italiană, mulți și-au deschis afaceri, afacerile lor sunt parte din sistemul economic local, copiii lor sunt foarte bine integrați, avem români care sunt medici în spitale, medici de familie, profesori în liceele italiene. În două cuvinte, vreau să spun că pe parcurs inetegrarea comunității românești s-a accelerat foarte mult.

Haideți să vedem cum a decis Robert să candideze pentru un loc în consiliul local al orașului Massa.

Robert Deleanu: Ideea candidaturii a fost a președintelui Asociației Daciada. În ultimii cincisprezece ani tentative de a introduce un reprezentant român în consiliile locale din zonă au mai fost. Cred că vreo opt sau zece. Nu la Massa. La Massa a fost prima tentativă, a fost a mea și încununată cu succes. La Spezia, la Cararra sau la Via Regio au mai fost tentative, dar fără succes. În urmă cu șase-șapte luni președintele Vasile Ababei a venit cu această propunere, ca eu să candidez pentru consiliul local din Massa. Inițial am fost sceptic, dintr-un simplu motiv: Activitatea mea îmi răpește foarte mult timp și o eventuală candidatură sau chiar o eventuală prezență a mea în consiliul local mi-ar fi dat un pic de probleme în ceea ce privește timpul alocat. Până la urmă am acceptat, comunitatea română m-a susținut de la bun început și dovada este rezultatul pe care l-am atins… Nu ne-am afiliat unui partid, am candidat pe o listă civică. Nu știu dacă în România aceste liste civice sunt așa prezente în viața politică precum în Italia, dar listele civice de aici sunt formate din simpli cetățeni care nu vor să aibă de-a face cu partidele politice. Și atunci, în fiecare cartier din orașele mai mari (aici nu este cazul, noi suntem un oraș mic, aproape șaptezeci de mii de locuitori) cetățenii se reunesc și își desemnează propriii candidați. Aceștia participă pe o listă civică de obicei. Massa fiind capitală de provincie (Provincia Massa Carrara), pe aceste liste trebuie să apară 32 de candidați. Cum se intră în consiliulu local? Există votul uninominal. Practic, alegătorii pe lângă faptul că votează lista sau partidul respectiv, în dreptul simbolului trebuie să scrie (cu un creion special) numele candidatului pe care vor să-l trimită în consiliul local.

Simona Popescu: Este foarte interesant. În timpul campaniei electorale, ați vorbit cu români, dar (deopotrivă cred) și cu italieni. Cu ce mandat ați intrat în consiliul local?

Robert Deleanu: În ceea ce privește comunitatea română am început deja să lucrăm la un proiect de-al nostru mai vechi, este un centru de informații și sprijin pentru românii din zonă. De ce? Pentru că foarte mulți dintre ei nu își cunosc nici derpturile nici obligațiile. Necunoscându-și drepturile, nu știu exact la cine să apeleze sau când să apeleze în momentul în care au nevoie să se descurce în administrația locală. Un mic exemplu: pentru a avea carnetul de sănătate este o procedură foarte simplă, dar neștiind la ce uși să bată, la ce birou să se ducă, foarte mulți pierd zile întregi mergând în șapte-zece locuri diferite pentru a rezolva o problemă care se poate rezolva în zece minute. In plus, prin acest centru de informare ne adresăm nu numai persoanleor fizice, ci și acelor români care au afaceri în zonă și care ar putea să câștige contracte cu administrația locală. Aceste contracte se câștigă în urma unor licitații, care sunt publice, dar neștiind de existența acestor licitații, automat nu participă. Așadar, a da informații mediului de afaceri român de aici din zonă este un alt obiectiv al nostru… Foarte foarte mulți români cu afaceri în Massa sunt în domeniul construcțiilor, iar în ultima vreme în artizanat și turism.

Simona Popescu: Cum a fost campania electorală, cine v-a susținut cel mai mult?

Robert Deleanu: Cred că jumătate din voturile obținute au fost din partea comunității române, jumătate din partea prietenilor italieni sau albanezi (foarte mulți locuiesc în zonă), care și ei au dat o mână de ajutor.

Simona Popescu: Felicitări pentru această victorie!

Robert Deleanu: Nu este doar a mea, aș putea să spun că este o victorie a întregii comunități românești de aici din zonă… Un mesaj pentru românii din lumea largă! Cel mai bun exemplu că prezența unui român în instituțiile care contează (în acest caz consiliile locale) poate să ajute comunitatea este faptul că eu am intrat în consiliul local de o lună de zile și deja imaginea comunității românești este complet schimbată. Simpla prezență a unui român în consiliul local a făcut foarte multă tevatură în mass media și lumea a început să se întrebe cum de s-a ajuns la acest rezultat. Bineînțeles, o oaie neagră pe ici pe colo se mai găsește, dar cu această ocazie aici în Italia, în această zonă, au putut să-și dea seama că românii sunt oameni muncitori, oameni care plătesc taxele aici, oameni care participă activ la viața orașului. Și, cum vă spuneam, doar într-o lună de zile am reușit să rezolv probleme ale comunității românești cât probabil nu s-a reușit în ultimul an. Asta pentru că deschiderea față de comunitatea română a fost una neașteptată, românii au un punct de referință în consiliul local, pentru că, după primar, consiliul local este cel care contează cel mai mult. Și sper că acest pas pe care l-am făcut aici la Massa să fie un bun exemplu pentru celelalte comunități și de aici din zonă și din zonele mai îndepărate. Să fie ca o primă piesă de domino care reușește după aceea în lanț le doboare pe celelalte.

Simona Popescu: Românii au prins rădăcini acolo. Cumva orașul acesta, mic dar frumos, a reușit să-i fidelizeze pe români care și-au cumpărat acolo proprietăți și mulți nu se mai gândesc să revină acasă. Dumneavoastră, v-ați gândit la un moment dat că va veni o vreme când veți reveni în România?

Robert Deleanu: Se spune: niciodată să nu spui niciodată! În cazul meu, nu m-am gândit niciodată să mă întorc. Tot ce am făcut în acești ani, tot ce am construit, perspectiva pe care o aveam era aceea de a mă stabili aici. Dar, nu se știe niciodată ce ne rezervă viitorul… Salut ascultătorii dumneavoastră din România și vreau să le transmit de aici, din Italia, că noi, cei de aici din diaspora am făcut o alegere și că, bineînțeles am fi vrut să nu o facem. Ceea ce am fi vrut este să fi rămas acolo și a fi continuat. De aceea le doresc ascultătorilor dumneavoastră să aibă o viață cât mai fericită în țara lor și să nu fie niciodată constrânși să se gândească la a o părăsi.

P.S.: Interviul realizat de Simona Popescu cu Robert Deleanu la Radio România „Antena Satelor” poate fi ascultat integral accesând link-ul https://www.facebook.com/photo/?fbid=6915934831754631&set=gm.6247528232025146&idorvanity=634021020042590

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved