Rezultatul meciului Unirea Slobozia – Steaua București

 

Fără alcool până la ora 22, Slobozia a fost luată cu asalt de huliganii din galeria Stelei

Duminică, 22 august, de la ora 16 și 30 de minute, pe stadionul 1 Mai din Slobozia s-a disputat derby-ul etapei a patra din cadrul Ligii 2 la fotbal, care a pus față în față Unirea Slobozia și Steaua București, aia care spune că este urmașa Stelei care în 1986 a câștigat Cupa Campionilor pe stadionul Estadio Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla. Pe teren, disputa s-a terminat la egalitate, 1-1, rezultat care cel puțin până mâine după amiază (luni, 22 august se dispută meciul Csikszereda Miercurea Ciuc – Concordia Chiajna, ultimul al etapei) menține formația ialomițeană pe primul loc în clasament.

În afara suprafeței de joc, însă, rezultatul disputei a fost net în favoarea microbiștilor steliști. Avertizate din timp de prezența a peste șapte sute de microbiști ai Stelei la meci, organele de ordine au luat o serie de măsuri care să preîntâmpine evenimente nedorite. Printre ele, aceea ca pe o rază de cinci sute de metri în jurul stadionului să fie interzisă comercializarea alcoolului până la ora 22. Numai că, nu s-a ținut cont de un singur lucru: intrarea la meci este permisă numai cu prezentarea certificatului Covid, care să ateste că posesorul a fost vaccinat sau a trecut prin boală. Foarte mulți microbiști steliști nu au prezentat astfel de certificate, astfel că li s-a interzis accesul în tribune. Și cum comercializarea alcoolului era interzisă pe o rază de cinci sute de metri, cei în cauză au luat la propriu cu asalt restul Sloboziei, producând panică printr-un comportament suburban (înjurături de mamă, tată și toți dumnezeii, amenințări, răcnete ca în junglă și tot din astea) în magazinele și cârciumile din afara ariei supuse consemnului. Parte din ei, pe la jumătatea primei reprize s-au întors și au încercat intrarea prin forță (la poarta dinspre Variantă) în incinta stadionului, tentativă împiedicată însă de polițiști, jandarmi, dar și de mascații mobilizați urgent la fața locului. Așa că, huliganii, în așteptarea fericiților steliști posesori de certificate verzi, au luat-o din nou razna prin oraș, băgând frica în vânzătoarele din magazine, ospătarii din restaurante sau slobozenii ieșiți la plimbare. Bineînțeles, acest „spectacol” dezagreabil a continuat și după meci.

Nu întâmplător vorbeam de urmașii Stelei din urmă cu 35 de ani. Împreună cu alți vreo sută de suporteri slobozeni ai Stelei am avut privilegiul în acei ani să urmăresc toate meciurile disputate acasă (pe stadionul Ghencea) de campioana europeană din 1986. Printre ele, cu mare plăcere îmi aduc aminte de meciul Steaua – Galatasaray Istanbul, disputat în 1989, când oaspeții au deplasat la București peste cinci mii de suporteri. O atmosferă incredibilă: un meci spectaculos pe teren prin proporțiile scorului (Steaua a câștigat cu 4-0 acea semifinală a Cupei Campionilor Europeni), dar mai ales un spectacol fascinant în tribune, în care cei cinci mii de suporteri turci și-au susținut frenetic echipa până în ultimul minut (n-au lipsit nici atunci torţele, fumigenele şi petardele, mai greu accesibile nouă românilor), după care au părăsit civilizat stadionul și au ocupat cam toate terasele din Ghencea și Drumul Taberei, fără a fi semnalate incidente majore.

SONY DSC

Ce se întâmplă azi cu așa zisele galerii ale unor echipe de fotbal ar trebui să ne dea de gândit de la mic la mare, cum se spune, și să se ia măsuri drastice. Comportament huliganic înâlnim chiar și la case mai mari, nu numai la micuța Stea de azi, care în prima etapă a speriat Miercurea Ciucului, în această duminică Slobozia, pentru ca peste două săptămâni mai mult ca sigur să sperie Dej-ul. Simplu: așa cum lui Becali nu-i dau voie să joace pe Ghencea, așa să nu le dea nici lor voie să-și aducă suporterii pe celelalte stadioane din țară.

P.S. Apropo! Steaua este echipa MAN-ului. Știe cineva cine este Comandantul Suprem al Armatei Române?

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved