Rețete din bucătăria tradițională românească

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

SARMALE DE POST

”În Postul Crăciunului fac sarmale de orez. Sunt spornice și sunt gustoase. De aceea, pun varză la butoi, la murat, mai multă, să avem să facem și sarmale cu carne, și sarmale de post, dar și varză călită. Pentru sarmale, îmi trebuie 2 cepe mari, un morcov mare, bulion, cimbru, piper. Cepele le curăț și le toc mărunt, iar morcovul îl dau pe răzătoarea mică. Le călesc în ulei până se înmoaie ceapa, apoi pun o cană și jumătate de orez și una de apă peste ele. Mai pun cimbru, sare, după gust, piper. Las să înflorească puțin orezul și apoi sting focul și îl las să se răcească. Între timp, scot două verze murate și fac foile pentru sarmale. Dacă verzele sunt prea sărate, le scot de seara și le pun într-un lighean cu apă să se desăreze. Înfășor sarmalele și le pun într-o oală de tuci. Pe fundul oalei, ca să nu se prindă, pun câteva stinghiuțe de lemn și foi de varză. Sarmalele le așez roată-roată, frumos, cu un spațiu în mijloc, că acolo pun o ramură de cimbru, să fie aromate. Când termin un rând întreg, stropesc cu bulion, să nu rămână albe, că nu sunt gustoase. După ce am terminat, toc varză și pun deasupra, mai stropesc cu bulion, pun în mijloc o rămurică de cimbru, apă și le pun la fiert. Le încerc după trei sferturi de oră. Dacă s-a fiert varza și nu ronțăie, le opresc focul, dacă nu, le mai las pe foc. Dacă a scăzut zeama, fierb apă și mai pun peste ele. Dacă e iarnă, ca să le încălzesc, le pun în cuptor și se rumenesc frumos.”

Culeasă în 19 august 2003, de la Bâlbâie Viorica, 79 ani, n. 1943 – d. 2022, Grivița, jud. Ialomița, de Petre-Filip Magdalena, muzeograf M.N.A.

Muzeograf Magdalena Petre-Filip

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved