Remeber to resist

– Memoria genocidului romilor din România –

Remeber to resist. Memoria genocidului romilor din România”. Sub această egidă a avut loc la începutul acestei săptămâni, la Casa Municipală de Cultură „Nicolae Rotaru”, vernisajul unei expoziții fotodocumentare, o adevărată transpunere în imagini a tragediei unei întregi generații.

Prejudecățile și stereotipurile duse până la paroxism au condus la începutul anilor 1940 la o nefericită pagină din istoria Europei – deportarea în Transnistria a câteva zeci de mii de romi, în contextul mai larg al ideologiilor rasiste ce dominau atunci o parte a politicii continentale.

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 8 aprilie, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Romilor, mai curând prilej de reflecție asupra unei pagini negre dint-un trecut peste care trecem de multe ori prea ușor. Arc peste generații, acest gen de evenimente nu face altceva decât să readucă în conștiința colectivă ideile de toleranță, egalitate și unitate în diversitate, socială și culturală.

Au luat parte la manifestare elevi, profesori de istorie, reprezentanți ai etniei rome. Scurtele luări de cuvânt ale celor prezenți – pr. prof. Cătălin Stanciu (director executiv al DECT Slobozia), prof. Sandu Ion, prof. Ionel Vasile, prof. Adrian Merlea (dascăli de istorie) și Daniel Ganea (curatorul expoziției) – au scos în evidență necesitatea rememorării continue a unui context istoric care nu trebuie lăsat pradă uitării și interpretărilor.

După vernisaj, a urmat o proiecție a unui film documentar pe aceeași temă. Expoziția va rămâne deschisă la Casa Municipală de Cultură „Nicolae Rotaru” până la începutul săptămânii viitoare.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved