Redeschiderea Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

Pe data de 23 aprilie a.c., a avut loc redeschiderea instituțiilor de cultură ce-și desfășoară activitatea în incinta Centrului Cultural ” Ionel Perlea” Ialomița.

Startul evenimentelor a fost dat de deschiderea oficială în cadrul căreia au luat cuvântul: Adrian Ionescu – secretar general al județului Ialomița, Alexandru Potor – administrator public al județului Ialomița, Clementina Tudor – manager Centrul Cultural ”Ionel Perlea” Ialomița, Elena Balog – manager Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița și Cornelia Ciopontea – reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița.

Prima manifestare culturală cuprinsă în programul dedicat acestei zile a fost organizată de Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița și s-a desfășurat în Sala Studio din incinta Centrului Cultural ” Ionel Perlea” Ialomița.

Manifestarea, dedicată Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor, precum și Zilei Bibliotecarului din România i-a avut ca invitați pe conf. dr. Otilia Sîrbu, Dragoș Adrian Neagu – președinte Asociația Națională a Bibliotecarilor din România, Sorin Burlacu – director Biblioteca Județeană ”Vasile Voiculescu” Buzău, Simona Preda – brand manager Editura Corint.

În cadrul întâlnirii au avut loc lansarea cărții ”Secretul bibliotecarei”, autori Marie Benedict și Victoria Christopher Murray, Editura Corint, 2024 și dezbaterea intitulată ”Biblioteca – spațiu de trăit”.

Secretul bibliotecarei”, scrisă de Marie Benedict și Victoria Christopher Murray, traducere de Carmen Ion, Editura Corint, 2024, este o ”poveste remarcabilă, o ficțiune istorică strălucită și totodată un comentariu important și oportun asupra rasismului”, a declarat Simona Preda, brand manager Editura Corint, publicului din sală.

Următoarea intervenție a aparținut domnului Dragoș Adrian Neagu – președinte Asociația Națională a Bibliotecarilor din România, director Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, care a subliniat importanța bibliotecarului din ziua de astăzi: ”este foarte important sa fie bine antrenat în nevoia comunității de avea acces la informație și, de asemenea, la ceea ce se achiziționează pentru comunitate”.

În continuare, doamna conf.dr Otilia Sîrbu a mărturisit că ”ținând cont de raportul dintre ceea ce se întâmplă tehnologizat în lumea noastră și această inteligență artificială care capătă teren și care o să distrugă această perioadă romantică a relației noastre cu cartea, poate că nu este un lucru încurajator să iubim cartea, dar este un lucru definitiv s-o facem indiferent de ce vremuri, ce timpuri și ce ere tehnologizate vor veni, pentru că nimic nu poate compensa această relație a ființei umane cu cartea, de la formatul ei, de la mirosul paginilor până la mesajul pe care ți-l transmite”.

Domnul Sorin Burlacu, director Biblioteca Județeană ”Vasile Voiculescu” Buzău, a venit la Slobozia cu o nouă apariție editorială intitulată ”De acum și pentru veșnicie”, un volum scris de adolescenta Ioana Cîmpeanu, născută în Buzău. Totodată, a felicitat pe toți cei prezenți, urându-i Bibliotecii Județene ”Ștefan Bănulescu” Ialomița să desfășoare cât mai multe activități culturale!

Finalul a aparținut doamnei Elena Balog, manager Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița, care a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, invitându-i în același timp la evenimentele culturale ce vor urma.

Mulțumim pentru prezență domnului Firiță Carp – director Editura Detectiv Literar, scriitorilor ialomițeni, colegilor din instituțiile de cultură, colegilor din bibliotecile publice și școlare, precum și tuturor celor care s-au alăturat manifestării!

De asemenea, mulțumim pentru recitalul la pian și vioară oferit de doamna prof. Emilia Bălan și de Florin Stan, elev în clasa a XI-a la Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia.

Tot în această zi a apărut și numărul 6 al Revistei ”Printre cărți”, editată de Biblioteca Județeană Ialomița cu sprijinul Consiliului Județean Ialomița, o revistă culturală care-și propune să facă cunoscute cele mai importante activități organizate de bibliotecă, să promoveze cultura și să atragă spre lectură, păstrând astfel vie aplecarea către frumos.

Mihai Beniuc spunea: “Cartea e de o mie de ori mai preţioasă dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă stă o călăuză- Bibliotecarul. El o ştie pe cea mai bună pentru tine, pe cea proaspăt sosită, pe cea care ştie a răspunde tocmai la întrebările tale”.

La mulți ani tuturor iubitorilor de cărți!

La mulți ani, dragi bibliotecari!

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved