Punctul uscat – tehnică de gravură

 

Muzeul Naţional al Agriculturii prezintă:

Punctul uscat – tehnică de gravură

Muzeul Național al Agriculturii are în colecțiile sale o multitudine de gravuri realizate de artista plastică Lelia Urdărianu (1899-1991), fosta proprietară a Fermei Agricole Perieți, care a avut o activitate artistică intensă după ce a terminat studiile Școlii de Arte Frumoase din București. A început să expună în 1930, participând la Salonul Independenților din Paris. În țară, a participat la diferite saloane oficiale și a avut o continuitate în a expune pictură și gravură înfățișând scene din muncile agricole și peisajul Bărăganului. După anul 1950 s-a consacrat mai ales gravurii, participând la manifestări expoziționale atât în România, cât și internaționale. Multe din gravurile sale sunt realizate în tehnica punct uscat.

Punctul uscat este o tehnică de tipărire a familiei de gravură intaglio, unde se imprimă o imagine, sub formă de incizie, pe o placă (sau „matrice”), cu un ac cu vârf dur din metal, ascuțit, sau cu vârf de diamant. La fel ca și gravura, punctul uscat este mai ușor de stăpânit decât gravura în metal cu acizi.

Artistul desenează imaginea pe o foaie de zinc, cupru, acrilic sau plastic, folosind un instrument care arată ca un creion, cu vârf de diamant sau, pur și simplu, metal ascuțit. Pe măsură ce se face incizia, se produce o canelură, ridicând pe ambele părți un fel de creste moi din metal numite „bavuri”. Imprimând pe hârtie, rezultă gravarea unei linii netede cu margini dure.

După ce imaginea este terminată, artistul aplică, cu un rol de cauciuc, cerneală tipografică pe suprafața plăcii, care este trecută prin presa de gravură, împreună cu bucata de hârtie umezită, pentru a se produce imprimarea.

Caracteristicile punctului uscat în gravură nu depind de presiunea aplicată plăcii bază, ci de cum a fost aplicat unghiul acului, imprimând o linie neagră cu un fir alb pe centru. Punctul uscat a fost, de asemenea, folosit pentru inscripțiile zgâriate fără cerneală, cum ar fi manuscrisele vechi și edițiile mici de gravură.

Operele de artă gravate în tehnica punctului uscat de către artista plastică Lelia Urdărianu merită sa fie descoperite și integrate în fenomenul artistic românesc. Sunt gravuri în care putem remarca pasiunea artistei care înfățisează scene ale muncii câmpului, peisaje din natură, peisaje urbane, evenimente sportive.

Muzeograf,

Teofil Androne

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved