Puia

Ialomița nu mai are focare de pestă porcină africană decât în mediul silvatic

Declarația a fost făcută de Mihai Puia, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița, la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei conferințe de presă. Așadar, ca urmare a măsurilor și restricțiilor impuse, județul Ialomița a fost declarat indemn încă de săptămâna trecută sub aspectul PPA, singurele focare rămase active fiind în mediul silvatic, la porcii mistreți bolnavi, unde se mențin măsurile și restricțiile încă 2 ani de la ultimul caz de îmbolnăvire. 

În perioada de 30.01 – 03.02.2020, au fost stinse oficial un număr de 17 focare de pestă porcină africană, declarate în exploatații nonprofesionale din localitățile: Grecii de Jos (un focar), Fierbinții de Jos (9 focare), Fierbinții de Sus (3 focare), Gheorghe Doja (un focar), Bucu (două focare), Cosâmbești (un focar), în acest moment nemaifiind declarate alte focare active de boală în exploatații nonprofesionale de pe raza județului.

În ceea ce privește mediul silvatic, la data actuală sunt confirmate 152 cazuri pe mistreți morți și 18 cazuri pe mistreți vânați, pe un număr de 17 Fonduri de Vânătoare (FV 10 Chirana, FV1 Căbăl, FV 2 Cegani, FV3 Făcăeni, FV7 Ciunga, FV11 Sudiți, FV12 Săveni, FV5 Vlădeni, FV18 Gheorghe Lazăr, FV33 Groasa, FV17 Gimbășani, FV19 Ciulnița, FV22 Slobozia, FV42 Dridu, FV15 Bucu, FV37 Alexeni, FV25 Marsilieni).

„Am avut numeroase întâlniri cu vănătorii cărora le-am transmis că porcul mistreț este principalul rezervor de ăestă porcină africană și că numărul acestora trebuie micșorat. Diminuarea receptorilor va limita apariția pestei porcine africane și vom avea carne de porc românească, crescută în exploatațiile comerciale”, a declarat Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomița.

În anul 2018 au fost declarat 125 de focare de boală în 37 de localități, unde s-au înregistrat 155 de porci morți și 952 au fost uciși. Preventiv au fost omorâte aproximativ 9.000 de capete din 23 de localități, fiind acordate despăgubiri pentru animalele ucise în valoare de circa 6 milioane de lei. În 2019 au fost confirmate 42 de focare de boală, din care 41 în exploatații nonprofesionale. Au fost uciși 170 de porci, iar alți 37 au fost găsiți morți. Au fost aplicate și amenzi pentru nerespectarea legislației în vigoare, în cuantum de 35.200 lei. Anul trecut au fost stinse 150 de focare de PPA, fiind aplicate măsuri preventive de ucide a porcilor din Sărățeni și Buești

„Ultimele 17 focare au fost stinse anul acesta, fiind testate serologic peste 2.500 de animale și alte 9.000 au fost examinate clinic”, a conchis directorul DSVSA, care a mai spus că s-au depus eforturi considerabile pentru închiderea focarelor.


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved