Proiecte pe bandă rulantă finanțate prin ADI Ialomița

Trei contracte pentru alte obiective importante din comunitățile rurale ale județului au fost semnate la sfârșitul săptămânii trecute. Bărcănești, Săveni și Cocora sunt comunele beneficiare ale acestor proiecte cu finanțare prin Programul Județean de Dezvoltare Locală Ialomița.

Valoarea totală a proiectelor semnate cu cele trei UAT-uri din județ joi, 28 mai, depășește suma de un milion de lei.

Prin intermediul Programului Județean de Dezvoltare Locală ne-am propus să creăm condiții de viață cetățenilor din Ialomița la aceleași standarde cu a celor din București sau din marile capitale al Europei. Prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară finanțăm proiecte din sănătate, infrastructură de drumuri, de apă, de canalizare, sport, educație, mediu. La propunerea primarilor am încercat să identificăm și să finanțăm problemele care se găsesc în localitățile județului, să le rezolvăm și se pare că și reușim. Suntem la al treilea an și am finanțat obiective cu succes. Am optat pentru această finanțare pentru că era imposibilă o alocare financiară directă. Spun acest lucru pentru că sunt discuții cu privire la modul în care noi finanțăm localitățile dar, pentru necunoscători, vreau să clarific un aspect. La nivelul CJI, prin legislație, nu se pot aloca sume directe către autoritățile publice locale”, a explicat Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

Terenuri de sport multifuncționale la Bărcănești și Cocora

Primul proiect vizează înființarea unui teren de sport multifuncțional în comuna Bărcănești, prin construirea unui spațiu de 42 m x 22 m, cu pardoseală din gazon sintetic. Grupul țintă este format din cei peste 3500 de locuitori ai comunei. Valoarea totală a proiectului este de 334.304 lei, din care 199.914,77 lei reprezintă finanțarea primită de la ADI Ialomița, iar 134.389,23 lei reprezintă contribuția UAT Bărcănești. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Cel de-al doilea, din comuna Cocora, se angajează să înființeze un teren de sport multifuncțional, cu suprafața totala de 1.202,53 mp. Gazonul se va întinde pe 987,89 mp, în timp ce aleile vor ocupa restul de 214,64 mp. Beneficiarii sunt cei aproape o mie de copii și tineri din localitate.

Valoarea proiectului este de 397.856 lei, din care 200 mii lei reprezintă finanțare prin PJDL, diferența de 197.856 lei fiind suportată din bugetul local al comunei Cocora. Proiectul se va derula pe o perioadă de 9 luni.

Săveni, la al patrulea proiect finanțat prin ADI Ialomița

Echipa de proiect din comuna Săveni a obținut fonduri pentru a moderniza sistemul de lămpi existent, prin înlocuirea a aproape 500 din corpurile de iluminat vechi cu unele de tip LED de 36 W. Mirela Drăgoi, primarul comunei Săveni este printre puținii edili de localități rurale care se află la al patrulea proiect depus la ADI Ialomița care a și primit finanțare și care a solicitat președintelui CJ, în nenumărate rânduri, ca autorităților locale să li se ofere posibilitatea de a depune proiecte pe fiecare domeniu în parte.

(…) Aș vrea să ni se permită să depunem proiecte pe fiecare domeniu în parte. Avem patru Măsuri, să ni se permită să depunem proiecte pe fiecare în parte”, i-a cerut primarul șefului CJI, care i-a răspuns, spunându-i că alocarea bugetară nu permite acest lucru.

În prima etapă a proiectului au fost montate 400 de lămpi cu LED, investiția reflectându-se în factura de energie electrică care până în acest moment este deja cu 14% mai mică.

Sperăm să diminuăm costurile tot mai mult, ținând cont de faptul că și bugetele noastre sunt mai mici. Este o investiție benefică pentru comunitatea noastră din multe puncte de vedere și vreau să știți că nu ne vom opri aici cu proiectele”, a mai spus edilul comunei Săveni.

Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Petronela MOROIANU


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved