Proiecte cu finanțare prin ADI Ialomița pentru alte cinci comunități locale

Reparații capitale la sediul Primăriei Mărculești/Se modernizează dispensarul uman din Roșiori/Doi kilometri de trotuare reabilitați la Mihail Kogălniceanu

  • Peste 60 de solicitări de acordare a finanțărilor nerambursabile prin Programul Județean de Dezvoltare Locală au fost depuse de autoritățile publice locale din județ, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ialomița.

Luni, 16 august, Marian Pavel, președintele CJ Ialomița, a mai semnat încă trei astfel de contracte cu reprezentanții primăriilor din Mărculești, Mihail Kogălniceanu și Roșiori, UAT-uri care vor primi în următoarea perioadă câte 300 mii lei fiecare pentru proiecte de dezvoltare locală. Primăriile Bucu și Sf. Gheorghe sunt pe lista de așteptare pentru semnarea contractelor, la sfârșitul acestei luni.

Reparații capitale la sediul Primăriei Mărculești

Primăria Mărculești a depus un proiect pentru ,,Reabilitare sediu primărie, construire grup sanitar și realizare împrejmuire în comuna Mărculești, județul Ialomița”. Principalul obiectiv al proiectului se referă la îmbunătățirea condițiilor de viață si asigurarea accesului la serviciile de bază pentru locuitorii comunei Mărculești, prin reabilitarea cladirii instituției și construirea de grupuri sanitare.

SONY DSC

Clădirea ce se vrea a fi reabilitată are o suprafață de 159 mp, iar terenul care urmează a fi amenajat este de 523 de metri pătrați, împrejmuirea urmând a se face pe o lungime de 39.62 ml. Valoarea totală a proiectului este de 616.592,06 lei, din care contribuția proprie a UAT Mărculești este de 316.592,06 lei, iar contribuția ADI Ialomița în cuantum de 300 mii lei. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Spațiul în care funcționează Primăria din Mărculești cred că este cel mai urât din județ. Este unul impropriu, într-un vechi grajd. Nu au existat alte locații unde să o înființăm, iar acum încercăm să îi aducem îmbunătățiri. Ideea noastră este de a construi un sediu administrativ nou, dar, până atunci, o vom reabilita pe aceasta pentru că altele au fost și sunt prioritățile”, a explicat Sorin Ciriblan, primarul comunei Mărculești.

Intenția autorității locale este de a construi un sediu nou unde să fie mutat tot aparatul administrativ local, într-un spațiu donat de familia Telehuz din Mărculești, imobilului existent urmând a i se da o altă destinație. Actuala Primărie funcționează în acest spațiu încă din anul 2005, acesta fiind inițial un grajd pentru animalele de rasă.

Se modernizează dispensarul uman din Roșiori

Și primarul comunei Roșiori a semnat un contract de finanțare pentru reabilitarea și dotarea dispensarului uman din localitate, proiect despre care susține că va contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor prin asigurarea accesului la infrastructura modernizată pentru serviciile de sănătate oferite în regim de medicină de familie și ambulatoriu de specialitate.

Modernizarea presupune înlocuirea tâmplăriei și a pardoselii interioare, termoizolarea podului, refacerea instalațiilor electrice și înlocuirea corpurilor de iluminat, refacerea finisajelor interioare și efectuarea de retușuri și reparații. Valorea totală a proiectului este de 400 de mii lei, din care 300 mii lei reprezintă finanțare nerambursabilă din partea ADI Ialomița și 100 mii lei va fi suportată din bugetul local al UAT Roșiori. Investiția va fi gata în următoarele 12 luni.

SONY DSC

Proiectul nostru este în domeniul sănătății, sens în care ne-am propus reabilitarea și dotarea dispensarului uman din localitate care se află într-o stare avansată de degradare. Tavanul stă să cadă, nu există încălzire fiind foarte frig în interior, rețeaua electrică trebuie înlocuită, tâmplăria la fel. Sunt foarte multe de făcut pentru a-l aduce la stadiul care trebuie (…) Ultima reabilitare a fost făcută în urmă cu 20 de ani și din această cauză am considerat că este o prioritate refacerea acestuia, pentru că oamenii vin acolo și stau cu frica de a nu le pica în cap bucăți din tavan”, a precizat edilul localității Roșiori.

Deși acolo deocamdată nu va funcționa decât cabinetul medicului de familie, primarul Anghel Ion susține că, în viitor, intenționează să pună la dispozițiile spațiile existente și altor medici care doresc să acorde consultații cetățenilor din comună.

Doi kilometri de trotuare reabilitate la Mihail Kogălniceanu

Mihai Barbu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, are în plan reabilitarea trotuarelor din localitate, în vederea îmbunătățirii traficului pietonal precum și a siguranței în trafic. Infrastructura există deja, iar partea care urmează să intre în lucru se află de-a lungul drumului sătesc DS1 și are o întindere de 2.768,64 de metri pătrați.

SONY DSC

Structura rutieră propusă pentru reabilitare este formată din pavele autoblocante cu o grosime de 4 cm, strat de nisip cu o grosime de 5 cm și borduri din beton 10×15 pe suport de beton. Valoarea totală a proiectului este de 439.402,96 lei, din care contribuția proprie a UAT Mihail Kogălniceanu este de 139.402,96 lei, iar ADI Ialomița finanțează cu suma de 300 mii lei. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.

Acesta este primul contract pe care reușesc să-l semnez în calitate de primar al comunei Mihail Kogălniceanu. Proiectul prevede reabilitarea a 1,8 km de trotuare cu o suprafață de peste 2500 de metri pătrați. Acesta este făcut din pavaj și este nevoie de reabilitarea sa pentru a putea satisface nevoile comunității din Kogălniceanu”, a conchis primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Petronela MOROIANU

 

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved