Proiect futurist de regenerare urbană la Slobozia

 

* Așa va arăta municipiul în viziunea PSD și a candidatului la Primăria municipiului, Alexandru Potor

Fliliala județeană a PSD Ialomița a organizat miercuri, 12 august, o conferință de presă, în cadrul căreia Alexandru Potor, candidatul la Primăria municipiului reședință de județ, a prezentat un proiect de regenerare urbană a Sloboziei. Inițiat de deputatul Ștefan Mușoiu, proiectul este unul futurist, care ar putea fi o „gură de aer” și o pată de culoare într-un oraș devenit mai mult negru decât gri.

Proiect promițător

După mai multe proiecte eșuate ale administrației publice locale, PSD, prin Alexandru Potor, candidatul la Primăria municipiului Slobozia, pare să-și revină în simțiri și să-și dorească să transforme Slobozia într-un oraș al viitorului. Astfel, a fost adus în atenția publicului un proiect-concept de regenerare urbană, care să ofere servicii publice de calitate, cu magazine, terase și restaurante, cu spații verzi, moderne, cu locuri de parcare, spații pentru sedii de firme și birouri, precum și 125 de spații de locuit pentru cei care doresc să traiască în aceasă zonă. Un soi de centru vechi al Bucureștiului. Toate concentrate în zona de sud a orașului, în imediatata vecinătate a Cartierului Pepinieră, pe o suprafață de 4 hectare. Accesul în zonă se va face din două părți, respectiv Bulevardul Matei Basarab și Bulevardul Chimiei.

Alexandru Potor, candidatul PSD la Primăria Slobozia: (…) Există foarte multe spații neutilizate la nivelul municipiului nostru care pot face obiectul unor proiecte de dezvoltare în parteneriat public-privat. Dacă voi obține încrederea cetățenilor, îmi propun să dezvolt asemenea proiecte, care să utilizeze resursele orașului. Încercăm să schimbăm conceptul de dezvoltare a municipiului reședință de județ prin punctele sale de referință (…) Este o idee provocatoare. Proiectul integrează și un concept mai larg al spațiului, inclusiv al „Orășelului Copiilor”. Acest proiect își propune să potențeze finanțarea europeană (…) Este o provocare în cadrul unui proiect complex în cadrul căruia avem și finanțare europeană (n.red.: pentru modernizarea Parcului „Orășelul Copiilor”) și finanțare din bugetul local pentru partea de infrastructură și utilități care vor fi puse la dispoziție pentru cei care vor veni în acest proiect. Restul resurselor financiare vor proveni din mediul privat, din partea celor care vor dori să construiască pe suprafețele care vor fi concesionate (…)”.

Proiectul de regenerare propune realizarea unui pol urban menit să ofere o nouă identitate locului amintind de centrele orașelor românești având o dispunere specifică și arhitecturală a acestora. Principalele componente ale proiectului constau în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii actuale cu un accent major pe dezvoltarea circulațiilor destinate pietonilor, crearea de spații verzi și spații publice care vor fi înconjurate de funcțiuni comerciale și servicii, cât și parcări publice care vor deservi zona.

Zona de nord, respectiv „Orășelul Copiilor”, în suprafață de 1,6 hectare va fi reamenajat și modernizat și se va încerca introducerea unor ateliere de creație pentru copii și a unor activități culturale în zonă și, de asemenea, crearea unor parcări supraetajate. Parcul va dispune de locuri de joacă alături de cele de promenadă. În zona de sud a amplasamentului, respectiv în zona construcțiilor, în suprafață de 2,6 hectare va dispune de unități individuale de P+2+M cu suprafețe construite la sol de aproximativ 150 mp și desfășurate de 500-600 mp. Suprafața totală care se va construi la sol este de aproximativ 8.000 mp și 26.000 mp desfășurați. În cadrul acestei zone se va afla și o zonă destinată administrației publice, este propusă și o bisericuță de lemn și un turn cu ceas cu o înălțime de 25 metri, care va fi amplasat în centrul ansamblului și va reprezenta un accent vertical de referință.

În Piața Centrală, amenajarea va fi realizată preponderent din dale pietonale, urmând a se putea organiza târguri și expoziții periodice în cadrul acestuia. Perimetral vor fi construite restaurante, cafenele și alte spații pentru diferite activități comerciale.

Este un proiect care îmbină arhitectura modernă cu cea clasică. Este un proiect-concept care va genera plus valoare orașului nostru și care va fi dezbătut cu societatea civilă, pentru că este nevoie de o participare destul de mare a oamenilor din mediul privat cu care am purtat discuții și care s-au arătat interesați de acest proiect, mai ales că ar aduce mai multe servicii municipiului Slobozia (…)”, a explicat deputatul Ștefan Mușoiu, inițiatorul acestui proiect.

Valoarea estimativă a proiectului este de 25 de milioane de euro, 2 milioane de euro urmând a fi asigurate de Primăria Slobozia și Consiliul Județean Ialomița, iar mediul privat va suporta diferența.

Alexandru Potor nu a uitat nici de celelalte probleme cu care se confruntă municipiul, declarând că are deja soluții identificate pentru rezolvarea acestora. În perioada următoare, candidatul PSD va propune un proiect edilitar care va cuprinde mai multe direcții de dezoltare a Sloboziei.

Alexandru Potor a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Ministerul Fondurilor Europene și are o experiență în administrație de peste 10 ani.

Petronela MOROIANU

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved