Urban SA a adoptat si implementeaza de mai multe luni un Plan de Masuri pentru asigurarea calitatii apei in Municipiul Slobozia si in localitatile adiacente operate.
Consiliului Judetean Ialomita a solicitat Urban SA sa asigure parametrii de potabilitate a apei luand in considerare in principal resursele si infrastructura de care dispune in prezent. Consiliul a solicitat un management riguros al resurselor de apa si o atentie sporita pentru gestionarea Uzinei de Apa si a retelelor de distributie existente. Atingerea nivelului corespunzator pentru indicatorii de potabilitate reprezinta o operatiune care necesita atentie si constanta in aplicarea exacta a procedurilor de tratare a apei, in conformitate cu prevederile Legii 458/2002 privind calitatea apei. Consider ca printr-o conducere atenta Urban SA poate sa indeplineasca aceste obiective.
Avem nevoie de noi investitii care sa ajute procesul de tratare a apei de baut. La fel de important este sa ne concentram pe felul in care utilizam infrastructura deja construita. Nu putem astepta pana cand situatia statiei de osmoza inversa va fi lamurita de instanta. Acest contract este blocat si, pana acum, nu se intrevede o potentiala rezolvare.
Exista multa reticenta in randul cetatenilor asupra capacitatii institutiilor de a asigura potabilizarea apei la Slobozia. Pe buna dreptate greselile care s-au facut in trecut, risipa de resurse si dezinteresul au consolidat aceasta parere. Cu toate acestea nu putem sa ramanem in inactiune.
Acestea sunt o parte din elemetele care se implementeaza constant prin Planul de Masuri pentru asigurarea calitatii apei:
* igienizarea rezervoarelor Uzinei de Apa;
* curatarea si spalarea reactoarelor de preoxidare si a filtrelor cu nisip;
* spalarea si igienizarea conductelor de alimentare si a capetelor de retea;
optimizarea folosirii puturilor din frontul de captare astfel incat volumele cele mai importante de apa sa vina din forajele care se apropie cel mai mult de indicatorii de potabilitate;
* interventii pentru reparatii urgente ale retelei acolo unde exista avarii care ar putea conduce la contaminarea apei din conducte;
* informarea proprietarilor pentru adoptarea masurilor adecvate in cazul in care se constata deteriorarea calitatii apei din cauza retelelor interioare aflate in proprietate privata.
Potabilizarea apei este un proiect strategic pentru Slobozia in care trebuie implicata si comunitatea locala. Lucram la un program prin care fiecare dintre locuitorii Sloboziei sa poata contribui la efortul de reparare a unei probleme care persista de prea multi ani. Personal, consider ca potabilizarea apei este o problema care nu se rezolva imediat, de pe o zi pe alta. Nu exista solutii miraculoase si nu se schimba totul deodată. Cel mai important este ca am inceput de ceva timp si staruim sa facem lucrurile corect pentru ca rezultatele sa dureze.
Alexandru Potor,
Administratorul public al județului Ialomița