Prof.dr. Constantin Dulcan: Despre frumusețea vieții!

 

Luni, 17 octombrie, începând cu ora 17.00, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” și Consiliul Județean Ialomița au găzduit, în cadrul Salonului Anual de Carte, ediția cu numărul XXXI, conferința – ”Despre frumusețea vieții! Experiențe de schimbare a alimentației care au schimbat vieți” susținută de prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan, alături de Maria Timuc în calitate de moderator, Ioan Prisecaru –autor și cântăreața Ileana Șipoteanu.

În prezența unui public numeros, la Sala Europa a Consiliului Județean Ialomița, reputatul specialist în neurologie și psihiatrie, profesorul Dumitru Constantin Dulcan a vorbit despre secretele unei vieți fără boli și despre schimbările pe care trebuie să le facem inclusiv la nivelul alimentației pentru a fi mai sănătoși și fericiți.

Alături de odihnă, consum de apă și mișcare, alimentația este cheia unei vieți sănătoase. Un rol esențial îl are masticația, aceasta reprezentând o condiție a unei alimentații corecte. ”În momentul în care noi consumăm timpul ca să masticăm, incităm creierul și creierul este cel care comandă întreaga noastră funcționalitate. Și-atunci creierul, pur și simplu, pune toate resorturile de care dispune el în slujba digestiei și a sănătății, și acesta e un lucru extraordinar” a afirmat prof.dr. Dumitru Constantin Dulcan în cadrul conferinței.

Tot de la distinsul invitat am aflat că ”noi nu funcționăm doar cu alimente, cu pâine, legume, fructe și carne. Noi absorbim oxigenul din atmosferă și împărtășim aceeași energie. Energiile sunt pozitive sau negative. Pozitiv este dacă gândești frumos, dacă îți accepți semenii, dacă nu ai în mintea ta o ură față de nimeni, dacă nu-ți bați joc de oameni, dacă nu-i stigmatizezi, nu-i bârfești, nu-i agresezi. Pentru că toate aceste lucruri negative pe care le avem la adresa altora se vor întoarce împotriva noastră, și, dacă nu a noastră, împotriva copiilor noștri(…). Dacă noi am reuși să dăm la o parte ura , resentimentele față de alții, dacă am reuși să nu ne înfuriem pe nimeni, să nu facem rău nimănui, viața noastră ar fi cu mult mai lungă. Pentru că fiecare supărare de-a noastră se reflectă în tot ceea ce facem noi.(…). Fiecare stare pe care o trăim este o chimie. Și chimia este carnea noastră. Gândurile noastre circulă prin celulele noastre, vasele noastre, prin artere și prin vene. Nu sub formă de gând, ci sub formă de chimie. Și asta înseamnă o chimie favorabilă sănătății sau nefavorabilă . Ura este cancerul ființei noastre. Depresia are absolut efecte dezastruoase pentru sănătatea noastră. Sunt extrem de importante sentimentele pe care le nutrim”.

În cadrul aceluiași eveniment a fost lansată cartea ”Alimentația integrativă” scrisă de Ioan Prisecaru. Autorul a vorbit publicului despre experiențele sale de schimbare a alimentației și despre cum alimentația i-a schimbat viața în bine. Sfatul acestuia a fost să încercăm să renunțăm la carne și să devenim vegetarieni deoarece ”setarea noastră ca oameni pe pământ este să fim vegetarieni”, iar ”în momentul în care iubim alimentele așa cum iubim florile, vom mirosi așa cum miros florile”. (Ioan Prisecaru).

Evenimentul s-a încheiat cu un recital deosebit susținut de artista Ileana Șipoteanu.

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved