Pro România se va … reinventa, ideologic!

 

După câteva luni de absență din viața publică, reprezentanții Pro România, filiala județeană, au organizat o primă conferință de presă (sperăm că nu și ultima de anul acesta), în cadrul căreia Marian Neacșu a făcut o scurtă prezentare a situației politice și a modului în care partidul a funcționat de la începutul anului și până în prezent, atât la nivel local, cât și național. Mai mult decât atât, acesta a vorbit despre o … reinventare din punct de vedere ideologic, doctrinar a partidului, pe motiv că rezultatul alegerilor parlamentare, în care Pro România nu a reușit să treacă pragul pentru a intra în Parlament, a arătat că electoratul își dorește altceva.

Prima acțiune politică la nivel național a fost ședința Biroului Executiv Național care și-a desfășurat lucrările pe data de 12 ianuarie. În acest for s-au convenit câteva lucruri care erau importante pentru membri Pro România, dar și pentru mediul public românesc, cel mai important fiind acela că proiectul Pro România continuă. Am decis în acel for ca acțiunile partidului să fie din ce în ce mai pregnante și să fim mult mai prezenți în viața publică, motiv pentru are am stabilit și un calendar de evenimente pentru perioada următoare (…) De asemenea, am convenit să acordăm o și mai mare atenție structurilor noastre teritoriale și mai ales aleșilor locali ai Pro România (…) Totodată, pe parcursul lunii februarie, în toate județele, a avut loc constituirea Ligii Aleșilor locali, urmând ca în martie să avem și Congresul Național al Ligii Aleșilor locali ai Pro România (…)”, a explicat Marian Neacșu.

Eșecul înregistrat la alegerile parlamentare prin obținerea unui rezultat sub așteptări a adus în atenție nevoia de reorganizare și de reinventare ideologică a formațiunii politice. În acest sens se vor constitui mai multe grupuri de lucru care vor lucra la redefinirea ideologică și politică a Pro România, dar și la programul de acțiuni strategice pentru perioada următoare, una dintre acestea vizând modificările statutului partidului care vor avea loc în cadrul unui Congres Extraordinar. Tot în acest context se va adopta și încetarea protocolului de fuziune cu ALDE.

Această reinventare va presupune redefinirea criteriilor de organizare ale partidului și obiectivele pe care aceste le-ar avea de îndeplinit, pentru ca la alegerile electorale din 2024, partidul să fie mult mai bine structurat pe așteptările electoratului. Cred că partidul va rămâne de centru-stânga, dar, dintr-o anumită perspectivă, ar fi important să nu mai fie un partid eclectic și să aibă un program care să răspundă la 50% din zona electoratului, sens în care opinez că „nișarea” anumitor zone electorale ar aduce rezultate mai bune (…) De asemenea, vom porni într-un tur al acțiunilor și activităților de alegeri în cadrul organizațiilor locale, de la nivel de organizație de secție de vot până la nivel de organizație județeană, proceduri care se vor derula în intervalul martie-iunie, urmând ca la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie să aibă loc un Congres Național al Pro România în care să se adopte strategia politică menționată și noua ideologie doctrinară a partidului”, a mai spus Marian Neacșu.

Reprezentanții Pro România Ialomița au rămas fermi și în ceea ce privește opoziția pe care aceștia o vor face la nivel județean.

Referitor la ceea ce se întâmplă la nivelul județului, Pro România a rămas și va rămâne, în mod cert și eminamente, singurul partid de opoziție din Ialomița. Toate acestea pentru că PSD deține președinția CJI, iar PNL Primăria municipiului reședință de județ și pe cei doi subprefecți ai județului, iar Alianța USR-Plus a dat prefectul județului, în timp ce AUR, chiar dacă ne place sau nu, are cea mai consistentă reprezentare parlamentară, cu doi senatori și un deputat. Din această perspectivă, singurul partid care nu poate să fie făcut responsabil pentru nerealizările din administrația locală și județeană este Pro România”, a explicat Neacșu, care a criticat modul de repartizare a consilierilor local municipali din Consiliul local Slobozia în Consiliile de Administrație, astfel încât aleșii locali ai Pro România au rămas „pe dinafară”, fiind de părere că aceasta nu a fost cea mai bună abordare privind problemele municipiului și ale județului.

Pro România va rămâne și va face o opoziție constructivă, atât în cadrul Consiliului Municipal, cât și cel Județean și vom sprijini consilierii locali, primarii și pe toți ceilalți aleși ai partidului, pentru că sunt convins că atât viața publică și politică, dar mai ales viața economică, aici, în Ialomița, va suferi o depreciere în perioada următoare”, a conchis acesta.

Ilie Sima, președintele Ligii Aleșilor locali ai Pro România Ialomița

La ședința de constituire a Ligii Aleșilor locali ai Pro România au participat 82 din cei 96 de aleși locali ai partidului, astfel încât fiecare din zonele județului să fie reprezentate în acest for de conducere.

Suntem o structură foarte echilibrată din punct de vedere al componenței care cuprinde tineri doritori de afirmare, responsabili și maturi. Sunt oameni cu experiență politică. Am gândit această Ligă ca o platformă de transparență a deciziilor care se iau la nivel local (…) Este gândită ca un for care propune idei și soluții pentru organizațiile în care apar probleme diverse”, a explicat președintele Ilie Sima.

Așadar, Liga Aleșilor locali ai Pro România este formată dintr-un președinte, 3 prim-vicepreședinți, 7 vicepreședinți, 7 membri și 3 secretari, pe lista aleșilor regăsindu-se Mirela Drăgoi (primar Săveni), Marian Trâmbițașu (primar Grindu) și Sorin Niculaie (primar Maia).

Propunerile pentru ocuparea acestor funcții a fost meritocrația, adică numărul de voturi obținute la alegerile locale.

La nivelul județului Ialomița, Pro România are 3 primari, 87 de consilieri locali și 6 consilieri județeni.

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved