Dragoș Soare, primarul ales al municipiului Slobozia, a instaurat panica în rândul salariaților din cadrul Primăriei Slobozia. După ce a anunțat că o să evaluze activitatea fiecărui angajat al instituției și că „o să tăie în carne vie” acolo unde salariații nu își fac treaba sau „freacă menta” plimbând hârtii ori spijinindu-se unii pe alții, Soare a cerut audit intern la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Slobozia, vizată fiind cantina socială care funcționează la Școala 13. Deși raportul de audit este secret, edilul urbei a dezvăluit multe dintre neregulile care au fost constatate acolo, precum și prejudiciul creat, deloc neînsemnat, în valoare de două miliarde de lei vechi.
Fraudă cu mâncarea săracilor
Activitatea de la cantina socială din municipiul Slobozia a mai fost subiect de presă în urmă cu câțiva ani, însă niciun edil nu a catadicsit să solicite un audit intern pentru a vedea realitatea din teren. Ionașcu, Stoica, Mocioniu au fost cei trei primari ai municipiului reședință de județ care se pare că au „închis ochii” la ceea ce se întâmpla acolo. Prima misiune de audit demarată de actualul primar a vizat Direcția de Asistență Socială, mai exact cantina socială din Slobozia, control care a scos la iveală o serie de nereguli care au condus la un prejudiciu de două miliarde de lei vechi și care a fost creat în patru ani.
„Avem date certe. Una semna primarul, alta se aproba, alta era lista cu persoanele cărora li se distribuiau ajutoarele. Discutăm despre Serviciul de Asistență Socială. Discutăm despre mâncarea oamenilor care nu-și pot permite să-și asigure o masă caldă. Două miliarde de lei vechi. Evident că s-a pornit și o anchetă a Serviciului Economic din cadrul Poliției. Nu am sesizat noi, s-au autosesizat. Am raportul aici, în față, raport care spune, pe fiecare an, ce nu s-a respectat. Prejudiciul a fost stabilit de Serviciul Contabilitate din cadrul DAS. Am continuat cu cercetarea și la Centrul de la Bora unde am constat că de fapt nu există un centru. Serviciul social era oferit prin intermediul unei societăți, SC SELENA BUSINESS GRUP, fostă SELENA IMPEX, care, printr-un contract încheiat în 2011, primea 12 lei/meniu/zi de la DAS, rezultând o cheltuială anuală a noastră de circa 400 de mii de euro. În esență, deși aveam cantină și plăteam oameni care să producă mâncare pentru asistații social, s-a considerat că nu este oportun să se facă acolo mâncare pentru ei. A fost mai oportun să o facă SELENA, în baza unui contract fără licitație, fără condiții, dar la un preț de 12 lei. S-a început cu 6 lei/zi/persoană după care s-a trecut la 12 lei și nu se știe când. O să aflăm, o să urmărim plățile. Meniul conținea două feluri de mâncare și un desert. Evident că nu a putut dovedi nimeni că noi le furnizam oamenilor mâncare de 12 lei. Obligația noastră este să dăm persoanelor mâncare la un preț de cost de 12 lei. O societate cu răspundere limitată este înființată în scopul obținerii de profit. Nu face protecție socială, motiv pentru care consider că avea un preț de cost prin care nu poate dovedi că producea mâncarea la prețul acesta și am văzut documentele empiric constituite. Am reziliat contractul și imediat s-au activat rețelele de influență. Nu a avut curaj nicio persoană să vină la mine și să mă întrebe de ce am tăiat aceste sume”, a declarat primarul Dragoș Soare.
În loc de cantină, o firmă generatoare de profit
La cantina socială de la Școala nr. 13 există toată infrastructura necesară derulării acestei activități în bune condiții. Direcția de Asistență Socială avea obligația să le ofere oamenilor care nu-și pot asigura minimul necesar o masă caldă și un pachețel. Cei „ascuțiți la minte” au văzut aici o altă posibilitate, așa că au atribuit direct, fără licitație, un contract unei firmă care să le dea de mâncare săracilor. Și vorbim despre 110 beneficiari. Ciudat este că toți cei 110 erau copii care mâncau la Bora, în timp ce părinții își primeau masa de la cantina socială din oraș. Edilul municipiului susține că acest contract datează încă din 2011, de pe vremea primarului Gabi Ionașcu.
„Noi am reziliat contractul și vom face mâncare la cantina socială, unde am descoperit acele fraude. Vom atrage răspunderea celor care au greșit, cu sau fără intenție. Vom recupera prejudiciul și vom pune lucrurile în ordine (…) Dacă această societate trebuia să facă profit pe un meniu de 12 lei, de unde făcea profit? Din calorii? Din cantitate?”, a întrebat Dragoș Soare.
Ce înseamnă prejudiciul? Două miliarde de lei vechi. Poate vă întrebați ce presupune mai exact această „lipsă”. Ei bine, în anul 2018, în lunile martie-decembrie, un număr de 18 persoane au fost identificate ca dubluri, 26 au figurat ca prezente în lista de prezență, însă nu s-au regăsit în referat. Cea mai gravă chestiune este legată de abonamente care s-au consumat, dar pentru care nu există semnătură că oamenii au primit alimentele și vorbim aici despre ulei, zahăr, orez, paste etc, despre care gurile rele spun că ar fi fost vândute. Figurează ca primite, dar nu exista semnătura oamenilor. Nu există nicio garanție că acei sărmani care își duc traiul de pe o zi pe alta au ridicat alimentele.
„Luat la întrebări, Răzvan Nițu, cel care avea în coordonare cantina socială, a luat poziția ghiocelului, iar ulerior a demisionat din funcție. Fără nicio explicație. De ce? Incompetență, rea-voință sau nepricepere? Ceva sau cineva a fost, dar pe săracii care au rămas fără mâncare sau pe spatele cărora alții și-au „umflat” conturile nu i-a întrebat nimeni dacă mai pot, dacă mai au sau dacă le ajunge. Cert este că unii nu s-au mulțumit cu puțin. Așteptăm și rezultatele anchetei Poliției pentru a vedea exact cum au stat lucrurile, cine se face vinovat în mod direct și cine va plăti, pentru că de undeva sau cumva trebuie să se recupereze banii.”, a mai declarat primarul Soare.
Petronela MOROIANU