Primarii care derulează proiecte prin PNDL, afectați de epuizarea fondurilor
Printr-o scrisoare înaintată tuturor primarilor din țară, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației anunță că s-au epuizat creditele bugetare alocate Pogramului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru anul în curs.
„(…) Potrivit legii, aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările, în vederea evitării înregistrării de arierate, urmând ca situația suplimentării creditelor bugetare aferente Programului, în bugetul Ministerului Dezvoltării, în cursul anului curent, să vă notificăm la reluarea transferurilor”, se mai arată în scrisoarea transmisă de ministrul Cseke Attila primarilor.
Odată cu luarea la cunoștință, revolta primarilor care au proiecte în derulare pe PNDL este justificată, în condițiile în care nu se știe exact cum se vor derula lucrurile în viitor și nu știu exact cum vor proceda cu plata.
„Avem proiecte mari în derulare pe acest PNDL și ne aflăm într-o situație la care nu ne-am așteptat. Nu este normal să nu avem bani să facem deconturile, câtă vreme avem contracte semnate (…) Un proiect vizează modernizarea/extinderea și dotarea dispensarului uman, iar celălalt se referă la canalizare și stația de epurare. Dispensarul este finalizat din punct de vedere al construcției, iar licitația pentru modernizare este în curs de desfășurare. Pentru o parte din lucrări, facturile au fost deja emise și ne așteptăm să se facă plata (…) Întrebarea este ce fac eu la următoarele facturi? Ar trebui să anulez licitația pentru următoarea etapă? Nu se poate! Vom vedea ce se va întâmpla și poate la rectificarea bugetară vom primi bani, astfel încât să putem face deconturile. Doar partea de modernizare a dispensarului costă două miliarde de lei, dar când vine vorba despre canalizare, sumele sunt mult mai mari. Sperăm totuși să nu avem probleme pentru că nu putem”, a declarat Vasile Șincan, primarul comunei Sudiți.
Nici la Axintele situația nu este diferită, primarul Grigore Tudor afirmând că nu are cum să comenteze o astfel de situație care îl pune în mare dificultate.
„Am un poriect de modernizare a iluminatului public, în valoare de 8,9 miliarde de lei, am un proiect de asfaltare pentru care am semnat contractul cu o valoare de circa 20 de miliarde de lei. Cum credeți dumneavoastră că ne pică o astfel de situație?! Poate, totuși, ni se vor da bani la rectificare, nu știu ce să mai zic! Am făcut bugetul în aprilie și acum… Dar nu are rost să mai zic ceva!”, a transmis edilul comunei Axintele.
Și administrația locală din Andrășești se află în aceeași situație cu un proiect de consolidare/modernizare dispensar uman, aflat într-o stare destul de avansată din punct de vedere a lucrărilor de consolidare. Primarul Vasile Adrian este totuși încrezător că nu va sista lucrările, „în caz contrar, pentru că cine știe când ni se vor mai aloca bani, tot ce am făcut se va degrada! Nu poți începe o lucrare ca mai apoi să o abandonezi. Nu e normal! Poate primim totuși bani la rectificarea bugetară sau, poate, identificăm o altă sursă!
În aceeași înștiințare a MDLPA se mai arată că: „(…) ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”.
Petronela MOROIANU
Și totuși, Câțu Necenzuratu‘ zice că e bine
Pe pagina sa de Facebook, primul ministru Florin Câțu oferă asigurări că „toate investițiile aflate în derulare vor merge mai departe. Plătim la timp facturile, o premieră în ultimii 30 de ani.” Mai mult decât atât, acesta vine cu un nou plan care presupune alocarea a 7 miliarde de lei pentru asfaltarea de drumuri locale și că prioritate au localitățile unde există apă și canalizare. „Alocăm șapte miliarde de lei pentru proiectele care vizează drumuri județene și comunale care nu pot fi finanțate nici prin fonduri europene, nici prin PNRR sau alte surse. România trebuie să treacă la etapa următoare, trebuie să avem drumuri asfaltate în toată țara!”, se împăunează acesta într-un mesaj online.
Așadar, la promisiuni premierul Câțu este campionul campionilor, dar când este să dea banul și, mai ales să aplice legea, este codaș. Vă aduceți aminte de alegerile din urmă cu 20 de ani, când pentru o găleată sau un șorț de bucătărie dată de social democrați în campanie electorală ieșea un scandal monstru. Vă aduceți aminte cum săreau democrat liberalii lui Băsescu de fund în sus când Ciupercă repartiza social democraților sume ceva mai consistente și spuneau, alături de liberali, că asta este pomană electorală. Ei, bine, cum naiba s-a făcut că la sfârșitul anului trecut premierul Orban a scos bani de la pușculiță și i-a procopsit pe o parte (numai o parte, să fim bineînțeleși) dintre aleșii locali sau viitorii candidați ai partidului la alegerile parlamentare cu bani pentru străzi asfaltate sau pentru finalizarea altor investiții, și toată lumea, inclusiv Ciolacu, n-au zis nimic!? Nu, asta nu a fost pomană electorală, a fost politică de partid, adică a partidului aflat la putere.
Cât despre Câțu necenzuratu’, nu este săptămână în care să nu avem exemple de promisiuni și, bun de gură când vorbește singur la televizor, ne prostește în față, iar atunci când încalcă grosolan legea dă bir cu fugiții.
Așadar, este clar că nu ne vom face bine în curând. Poate doar atunci când un partid va câștiga alegerile cu peste cincizeci la sută și va avea un program coerent pe patru, opt ani sau, de ce nu, douăzeci de ani, cum se laudă reprezentanții Guvernului Lui, încropit acum la Cotroceni dintr-o adunătură de partide și o formațiune etnică.
Nicolae TACHE