Primăria din Bordușani cu gunoi și bălării sub preș

Dacă nu plătesc taxa pentru vacă fiindcă nu am islaz, să-mi taie vaca, dom’le!

Când poposești în Bordușani, dacă nu poți lua legătura cu mai marii din primărie, fiind plecați probabil pe coclaurile comunei pentru a tăia buruienile care te întâmpină la tot locul sau să adune gunoaiele, nu ai altceva mai bun de făcut decât să accesezi sit-ul primăriei și să te documentezi puțin. Situată în zona de est a județului Ialomița, comuna este alcătuită din satele Bordușani și Cegani, având o populație de 5200 de locuitori dintre care peste 600 sunt ruși lipoveni. Credința lor creștin – ortodoxă de rit vechi i-a ținut uniți, trăind armonios cu ceilalți locuitori.

Am căutat pe acest sit și un „Raport anual al primarului Marin Vasile Bobocel privind starea economico – socială și de mediu a comunei”. L-am găsit, dar era din 2017, din primul an al primului mandat al primarului liberal. Ori, pe noi ne interesa prezentul, nu trecutul. Și, ca să nu plecăm cu mâna goală, ne-am adresat unor locuitori care își fac serviciul în fața magazinului situat în curba drumului ce duce la Cegani. Înconjurați de bălării, fac politica comunei, discută despre fotbal și pensii, de majorarea prețurilor și mai abitir despre faptul că s-a scumpit pâinea noastră cea de toate zilele. Indignați peste măsură sunt însă de activitatea celor din fruntea comunei, cu deosebire de ceea a primarului Bobocel. Să-i ascultăm.

Lăsat slobod, reportofonul a înregistrat de-a valma informații împănate cu sudalme. Noi am ales doar informațiile, mai exact spus supărările lor.

Islazul nu mai există, pentru că a fost arendat și acum „niște turci și un fost viceprimar cultivă pe el grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță”. Este vorba de peste o sută de hectare. Înainte oamenii din Bordușani creșteau peste 500 de vaci, acum mai sunt vreo doi -trei care au câteva și le țin în baltă. Restul, tot doi – trei, le scot la păscut știr pe marginea șanțului, dar plătesc taxă de animal.

Dacă ai nevoie de un act de la primărie, trebuie mai întâi să plătești gunoiul, altfel nu primești documentul. Interesant este că oamennii își strâng gunoiul și așteaptă să vină operatorul de salubritate să-l ridice, așa cum se întâmplă prin alte locuri din județ, chiar și la unii vecini ai bordușănenilor. Dar, aici la Bordușani, trebuie să aranjezi cu cineva care are căruță să ți-l ia, și îl plătești pentru acest… serviciu. Nu este normal. Plătesc gunoiul la primărie (care prin lege este obligast să aibă serviciu de salubritate) și mai plătesc pe cineva să-l ducă la așa zisă platformă! “Ce lege mă condiționează să nu primesc un act dacă nu plătesc un serviciu de care nu beneficiez!? Domnul primar, dacă nu plătește curentul, vine cine trebuie și îl taie. Așa ar trebui să ne facă și nouă. Dacă nu plătim, să ne taie gunoiul”.

Sau, intervine un bărbat vânjos: “Dacă nu plătesc taxa pentru vacă, fiindcă nu am islaz, să-mi taie vaca, dom’le! Am vândut un hectar de pământ și nu mi-a dat act fiscal, că nu am plătit gunoiul. Să i se taie și primarului salariu, că nu vede bălăriile din comună. Toată lumea ar trebuie să ducă gunoiul în fața primăriei, cum au dus cei din Sectorul 1 din București, să-l vadă franțuzoaica”.

Alt bărbat, cu două pâini într-o mână: “Să vedeți la Moară-sus! Acolo bălăriile sunt cât casa. Sunt terenuri părăsite, dar și case. Cred că de când e primar a trecut de două ori pe acolo. Să se laude cu astea pe facebucu, sau cum dracului îi spune, că mi l-a arătat un nepot pe telefon cum se lăfăie pe la munte, printre brazi, nu prin bălării. Pe malul Borcei a zis că face faleză, că face zonă de plimbat turiștii. S-au pus câteva pietroaie și de șapte ani nu s-a mai făcut nimic. S-a rupt malul și au dispărut și pietroaiele alea. Cine știe unde sunt banii cheltuiți. Venea, cam mereu, unul mărunt, care era șef la liberali, îl chema Tinu (n.n. Tinel Gheorghe) și ne ruga să-l alegem pe Bobocel. Ce să facă și el! Pleca cu sacul de pește și noi ca proștii am votat”.

Între timp, ne-am deplasat la platforma de gunoi a Bordușanilor, unde ne-a întâmpinat o doamnă din Movila care venise cu mașina personală să care aici gunoiul din curtea mamei sale.

SONY DSC

Care mamă, ne implora să scriem și să pozăm: L-am votat, de ce să nu recunosc! A făcut și lucruri bune în comuna asta. Dar pentru ce se întâmplă cu gunoiul, cu mizeria asta de pe străzi și de la așa zisa platformă de gunoi de la margine satului, nu pot să-l iert. Mai mult! Cum poți să ai tu primărie tupeul să vii la poarta mea și să încazezi lunar taxa pe gunoiul pe care eu, săptămânal, îl car la marginea satului cu spinarea sau, ca azi, cu autoturismul fiicei mele din Movila. Pozați mizeria asta de la marginea Bordușanilor. Scrieți despre nepăsarea celor de la primărie, dar și despre ăia de la mediu, care trec pe aici prin comuna noastră dar se fac că nu văd. Asta e! Dacă au orbul găinilor, să stea acasă, nu pe scaune din agenție și pe salarii bunicele de la stat.

SONY DSC

Așa, din vorbă-n vorbă, am mai aflat că la o groapă a fostului CAP există un focar de infecție unde sunt zeci de cadavre de animale au intrat în putrefacție, totul se poate infiltra în pânza freatică și ajunge în Borcea. Din cauza mirosului puternic, nu am putut să ne apropiem pentru a imortaliza o imagine. Am consemnat însă din reportofon remarca unui interlocutor sprijinit pe coarnele unei biciclete: “Poate aud cei de la Garda de Mediu și vin să facă ordine la noi în comună. Dar, doamne ferește să dea vreo amendă primăriei, că tot noi sătenii o suportăm și pe aia din bugetul local, nu primarul pe care-l doare-n cot de salubrizarea comunei”.

Există în Bordușani încă de pe vremea vechiului primar și stație de epurare, care însă nu e gata, chiar dacă primarul Bobocel a trecut prin cinci ani de mandat. Dar, la urma urmelor, ce să epurezi când canalizarea, ni se spune, funcționează invers: când plouă se scufundă tot.

Consultând sit-ul primăriei la rubrica „Urbanism”, aflăm că gunoiul se colectează și depozitează în gropi amenajate și că se are în vedere un parteneriat cu comunele Stelnica, Vlădeni și Făcăeni. Probabil să facă schimb de gunoi cu acestea, pentru că, altfel, deocamdată nu se face nimic.

În rest, pentru locuitorii Bordușanilor, români, ruși lipoveni sau chiar țigani, votați la fel: La anul și la mulți ani! Și nu uitați să trageți preșul de la intrarea în primărie. Luați gunoiul de acolo și transportați-l în biroul primarului.

GHEORGHE Marinel,

Nicolae TACHE

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved