Prezentări de carte la Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

Joi, 24 iunie 2021, la Sala Studio a Centrului Cultural „Ionel Perlea” Slobozia, Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița a organizat evenimentul cultural ce a cuprins următoarele prezentări de carte: „Câmpia de sub pleoape”, autor Tudor Amza; „Tărâmul inocenților”, autor Emilian Marcu și Poveștile cerului, poveștile pământului”, autor Ștefan Mitroi. Alături de autori s-au aflat scriitorii și criticii literari: Firiță Carp, Florin Dochia și Ică Sălișteanu.

Deschiderea acțiunii a fost făcută de doamna Elena Balog, manager al bibiotecii, care a făcut succinte prezentări invitaților. Întâlnirea iubitorilor de literatură a continuat cu prezentarea de către autor a volumului de poezii ” „Câmpia de sub pleoape”, apărut recent la Lumina Tipo din București. Autor a numeroase cărți, majoritatea cu subiect juridic, Tudor Amza este și autorul primului tratat de ”Criminologie – Teorie și politică criminologică”, premiat în diverse împrejurări, inclusiv de Uniunea Juriștilor din România.

Emilian Marcu, laureat al Academiei Române pentru Literatură, a afirmat în cadrul manifestării că ”fiecare poem din această nouă carte seamănă cu o mică bisericuță în care poți să te refugiezi și să asculți cântările sacre, mângâiat de stropii de rouă care îți tremură sub pleoape atunci când ruga ta se alătură sfinților părinți. Versurile curg cu multă discreție și înșiruie sunete de împlinire, adunând colindele, datinile și visele copilăriei într-un amplu buchet de busuioc pe care, mama lui, ca și mamele nostre, îl puneau la icoană, spre răsărit. Fie că ascultă tropotul cailor sălbatici, foșnetul stufului din Deltă sau simte mirosul de gutui care ne străjuie toamnele adânci și iernile cu vânturi furioase, poetul Tudor Amza știe să ne facă părtași la toate aceste mistice împliniri prin versurile sale, să ne transmită emoții deosebite”.

Scriitorul și criticul litear, Ică Sălișteanu, a venit în completare spunând că ”într-o lume năucă în care tot ce-i tradițional devine aproape delict, Tudor Amza se încăpățânează cu voce hotărâtă să aducă în planul sensibilității creatoare, adevărate litanii în altarul câmpiei, unde preotul îmbracă și roba avocatului pentru a spori elocința pledoariilor pentru: brazdă, spic, câmpie, curcubeu, salcâmi și Borcea cu sălciile care-și lasă lacrimile spre a spori o Dunăre, din care cele șapte fete înecate agață în cârligele undițelor pești pentru flăcăii merituoși”.

Tărâmul inocenților”, cel de-al doilea volum cuprins în programul manifestării, este al doilea roman al scriitorului Emilian Marcu, a cărui acțiune, structurată pe două planuri: unul real și altul magic, se întâmplă în vastul ținut siberian. Volumul a apărut la Editura Princeps Multimedia din Iași, în anul 2017.Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea cărții Poveștile cerului, poveștile pământului” al cărei autor este Ștefan Mitroi. Volumul, apărut recent la editura Rao din București, reliefează complex și variat clipe din satul natal, petrecute alături de cei dragi sau într-o singurătate fericită,dar și aspecte obișnuite din viața de familie, din paginile credinței, ale iubirii și visării, călătorind prin diferitele vârste ale omului, cu un accent mai puternic pe minunile copilăriei.

Mulțumim pentru prezență domnului Șerban Codrin – scriitor ialomițean, doamnei profesor Laura Gheorghe pentru momentul artistic susținut, colegilor din instituțiile de cultură și tuturor celor care s-au alăturat manifestării.

Vali Șerban,

documentarist Biblioteca Județeană ”Ștefan Bănulescu” Ialomița

 


Copyright 2022 - Ziarul Ialomița - All Rights Reserved